Met een dubbel gevoel bubbels drinken in Champagne

Champagne

Op het moment dat je dit verhaal leest, zijn wij onderweg naar de Franse streek Champagne. Een paar dagen later dan eigenlijk de bedoeling was. Maar alles liep anders afgelopen week.

Het overlijden van mijn oma ligt nog vers in het geheugen, maar helaas moesten we wederom afscheid nemen. Dit keer van mijn opa. De crematie viel tijdens ons geplande weekend weg, maar champagne drinken kan altijd nog…

Gaan we wel of niet?

We konden de overnachtingen niet verzetten, dus annuleerden we de reis. Toch wilden we ergens nog wel gaan, hoewel het dubbel voelt. Maar we besloten een paar dagen later te vertrekken en gingen op zoek naar een ander hotel.

We verblijven twee nachten in Epernay, het hart van de Champagnestreek. Op loopafstand ligt de Avenue de Champagne, met daaraan diverse bekende wijnhuizen gelegen. Daarnaast maken we ongetwijfeld nog een aantal uitstapjes in de omgeving.

Toasten op het leven

De afgelopen week zal nog wel eens door mijn hoofd spoken. Het afscheid van mijn opa in het ziekenhuis, zijn vraag of ik nog een Bossche Bol voor hem mee had genomen, de verdrietige momenten en de mooie dienst tijdens de crematie.

Als ik straks nip van mijn eerst champagne, breng ik een toast uit op mijn opa. Op de mooie herinneringen die ik aan hem heb. Op het leven dat hij heeft gehad en de zware jaren die hij kende na het overlijden van mijn oma. Maar hij sloeg zich er, vaak met veel moeite, toch doorheen.

Opa, proost. We denken aan je…

16 Reacties

 1. Wat vervelend om te lezen zeg… Gecondoleerd en sterkte de komende tijd. Ik snap dat het inderdaad een dubbel gevoel is om nu een paar dagen weg te gaan. Die zware laatste momenten met je opa zullen steeds meer plek gaan maken voor alle fijne momentjes die jullie deelden. Blijf die koesteren en er met een glimlach aan terugdenken!

  1. Dank je wel voor je lieve reactie

 2. Mooi gezegd! Gecondoleerd en sterkte… Nu even genieten, Linda. Proost op het leven!

  1. Dank je wel Evelien!

 3. Hè, wat een heftige tijd zo voor jullie. Gecondoleerd en sterkte de komende tijd. Goed dat jullie uiteindelijk wel zijn gegaan, geniet van het leven (hoe dubbel dat nu misschien ook voelt).

  1. Dank je wel. Het leven gaat verder inderdaad, al voelt het dan zo dubbel. Gelukkig hebben we nog wel kunnen genieten.

 4. Och, wat naar zeg :(. Heel veel sterkte, ik kan me zo goed voorstellen dat je met een dubbel gevoel weg gaat. Knuffel op afstand!

  1. Dank je wel Kimber!

 5. Jeetje wat vervelend. Heel veel sterkte de komende tijd en ik hoop dat je toch nog een beetje kan en mag genieten van jezelf op deze trip hoe dubbel dat soms ook voelt. Sterkte Linda!

  1. Dank je wel!

 6. Lieve Linda, vandaag precies een week verder……. De tranen biggelen weer over mijn wangen nu ik jou blog lees. En het “gewone” leven gaat weer door, ik begrijp je dubbele gevoel. Wel heel fijn dat jullie er zaterdag bij konden zijn. Nu toch weer genieten, opa zou niet anders willen. Dikke kus Erica.

  1. Bij het lezen van jouw reactie sprongen de ogen ook bij mij in de ogen. We hebben nog kunnen genieten, maar alles spookte nog regelmatig door ons hoofd. We hebben een toast op opa uitgebracht…

 7. Oeh, wat heftig zo vlak voor vertrek 🙁 Gecondoleerd en veel sterkte lieve Linda!

  Onze reis door New York & Florida destijds konden we niet annuleren, maar we hebben vooraf afscheid genomen van opa. Toch wel rare eerste dagen, als je weet dat dan de begrafenis is. Uiteraard hebben we er wel bij stil gestaan en in een prachtige kerk hebben we een kaarsje opgestoken.

  1. Dank je wel Marcella. Dat zal inderdaad wel vreemd zijn geweest dat je dan weg bent. Het speelt toch veel door je gedachten. Wij hebben nu een glaasje bubbels gedronken op mijn opa, ook mooi!

 8. Mooie post over zo’n afschuwelijke gebeurtenis. Maar fijn dat jullie toch nog op pad gegaan zijn. Juist op dit soort momenten realiseer je je dat je moet genieten van het leven zolang het nog kan.

  1. Ja absoluut, het kan zomaar voorbij zijn. Bedankt voor je reactive!

Laat een reactie achter