Een schrijnend contrast tussen de resorts en de locals op de Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek-locals-binnenland-gezinnen-woning

De grote resorts die langs de kustlijnen van  de Dominicaanse Republiek liggen, staan in een schril contrast tot het leven van de Dominicanen zelf. Het meeste geld dat in deze resorts wordt verdiend, verlaat het land richting de Spaanse miljonairs die de hotels bezitten.

Jammer eigenlijk dat een land zo weinig profiteert van de inkomsten van het toerisme. Het levert natuurlijk werkgelegenheid op, maar het is hard werken. Het zijn lange dagen, er is weinig vrije tijd en dikke centen levert het niet op.

Tijdens ons verblijf op de Dominicaanse Republiek gingen we een dag op pad met Wimpy. Een Belg die al twintig jaar hier woont. Hij begint met een reeks verhalen waar je haren recht van overeind gaan staan. Verhalen waarbij je je afvraagt in hoeverre het waar kan zijn. Totdat je het later met eigen ogen aanschouwt.

We bezoeken deze dag een aantal lokale families. Rijke en arme gezinnen, om een indruk te krijgen van de verschillen. Deze bezoeken hebben niets te maken met de plekken waar de meeste toeristen worden gedropt.

De toeristische huizen

We rijden langs een tweetal huizen en we zien met onze eigen ogen waar de meeste toeristen naartoe gaan. Er staan perfect geschilderde huisjes in mooie, felle kleuren. Huizen die hier puur voor de toeristen zijn neergezet.

Het geeft waarschijnlijk een kleine indruk van wat de grootte van de huizen zijn en hoe de inrichting van een Dominicaans huis is. Toch ben ik blij dat we hier voorbij rijden en onaangekondigd bij twee gezinnen langs gaan.

Een rijk gezin

Het eerste huis dat we bezoeken, behoort toe aan een voor Dominicaanse begrippen ‘rijk’ gezin. Het huis heeft een redelijke oppervlakte en meerdere slaapkamers. Er staat een televisie in de woonkamer en op de oprit staat toch geen verkeerde auto.

Niet slecht, denk je dan. Maar vervolgens kijk je in de koelkast en daar is nauwelijks eten te vinden. Zolang het plaatje aan de buitenkant maar klopt, alleen geld voor eten is er niet.

Er ligt wel een flinke lap grond om het huis, waar diverse vruchten groeien. Veel gezinnen moeten het daar van hebben en proberen hun fruit te verkopen langs de weg.

Voor bizarre prijzen overigens: voor een ananas betaal je omgerekend rustig twee euro. Het prijsniveau ligt behoorlijk hoog op de Dominicaanse Republiek, vooral voor de lokale bevolking met hun lage salarissen.

Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-kinderenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-vruchten

Een arm gezin

Later op de dag komen we bij een ander gezin aan. Het huis is een stuk kleiner en de bewoners hebben een interessante oplossing gevonden voor hun kledingkast. Maar ook hier geldt: er is geen geld voor eten. We trekken de deur van de koelkast open en daar liggen een vaas en een helm. Hoe krijgen ze het verzonnen?

De ‘keuken’ staat buiten en het begrip buitenkeuken krijgt ineens een hele andere dimensie. Ze hebben in ieder geval geen last van luchtjes in huis door het koken.

Ook al zijn de huizen klein en is het eten schaars, de woningen liggen in een prachtige omgeving. Er is veel groen en ruimte om het huis heen. Dat is iets waar in Nederland velen alleen maar van kunnen dromen.

Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen

De huizen onderweg

Onderweg komen we nog een aantal andere huizen tegen en dat ziet er een stuk minder comfortabel uit. We zien blokkendozen gemaakt van golfplaten met een aantal deuren. En wat blijkt? Achter iedere deur woont een gezin. Ik vind het wel even slikken als je ziet hoe de mensen er hier bij zitten. Je beseft je nog meer hoe groot het contrast is met de enorme resorts.

Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen

We maken een korte stop bij een huis waar een meisje van een jaar of veertien woont. Dat denkt ze in ieder geval, want een geboorteakte is er niet. Ze is twee weken daarvoor bevallen van een meisje. Helaas was het geen vrijwillige zwangerschap, maar één die ontstond door verkrachting.

Een fenomeen dat blijkbaar vaak voorkomt onder de bevolking. Ik voel me op dat moment zo onmachtig en wil die mannen allemaal stuk voor stuk opknopen.

Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-kinderen

Is er nog wel geluk?

Ja, dat is er zeker wel. De mensen hebben niet veel, maar kunnen wel gelukkig zijn met kleine dingen. We lopen iets verder richting een natuurlijk zwembad met kleine watervallen. Er valt weinig te zwemmen, want door de geringe regenval staat het water zeer laag.

Maar de kinderen die er rond lopen, zoeken elkaar op en hebben de grootste lol met elkaar. Als je de kinderen zo onschuldig ziet spelen, dan wil je vooral niet denken aan het moeilijke leven dat ze te wachten staat.

Laat ze nog genieten van het kind zijn. Er is geen duur speelgoed nodig om plezier te maken. Maar een beetje eten zou wel prettig zijn.

Dominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-waterval-natuurDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-natuur-kinderenDominicaanse Republiek-locals-woning-gezinnen-natuur

26 Reacties

 1. Oef, wat een pittige reality check! En wat goed dat jullie deze excursie hebben gedaan. 99% van de toeristen naar de Dominicaanse Republiek komt hun resort niet uit – of gaat inderdaad alleen naar de mooie opgepoetste excursieplekken. Op deze manier komt het geld tenminste nog een beetje bij de lokale bevolking terecht! Ik heb altijd het idee gehad om eens te gaan backpacken in de Dominicaanse Republiek en door jouw posts krijg ik daar steed meer zin in 🙂 Benieuwd wat er nog meer komt aan foto’s en verhalen, keep them coming!

  1. Een reality check was het zeker. En backpacken moet zeker kunnen, al zou ik niet zo snel alleen reizen denk. Het is toch niet heel druk met toeristen op veel plekken, maar dat heeft misschien wel een beetje te maken met alle verhalen die je hoort dat je niet buiten je resort moet komen. Toen wij als enige toeristen in de bus zaten met al die grote mannen om ons heen, moesten we wel even wennen;-).

 2. De Dominicaanse is echt wel de moeite in tegenstelling tot wat velen beweren. Je moet natuurlijk niet kortzichtig in je hotel/strand blijven zitten om elke zandkorrel te keuren. Meng je via locale excursiebedrijven onder de bevolking. Zo leer je dit gebied en hun wereld echt kennen. De excursies van Wimpy verlenen zich hier zeker toe. Wij zijn reeds 2 dagen met hem op pad geweest. Hij heeft ons een prachtige natuur, cultuur,… laten zien. We werden er echt stil van (wat voor ons niet normaal is ????). Maar we hebben lang nog niet alles gezien, dus we keren zeker nog een keertje terug.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens! Het land is zeker de moeite waard en in een week tijd hebben we al zoveel mooie plekken gezien. En de excursies met Wimpy gaan inderdaad naar plekken waar je zelf anders niet komt (en misschien ook niet altijd durft te komen in je eentje). Ik wil ook nog wel eens terug!

 3. Wat een mooi artikel! Is toch bizar, wat daar als ‘rijk’ wordt gezien en hoe weinig de mensen hebben. Heel confronterend.

  1. Dank je wel! Tsja, de definitie van rijk is daar zeker anders dan hier…

 4. De Sloovere Christine 24/07/2015 at 11:24 Reply

  wij hebben dezelfde reis en uitstap gedaan in april en ook die schrijnende taferelen gezien, onze gids was mama Gina (een Brugse) die er al een 20 tal jaar woont, we hebben gezien hoe de haitianen leven op de suikerrietvelden, je kan je het niet voorstellen, als we nu onze foto’s bekijken……idd de resorts zijn luxe

  1. Ja, dat besef je wel hoe luxe dat is als je na zo’n dag terug komt. Maar ik vind het wel goed om dit te zien en het echte leven mee te maken. Dit is ook de Dominicaanse Republiek.

 5. feikje zwerver 24/07/2015 at 18:17 Reply

  wij hebben ook die excursie gedaan met wimpie,indruk wekkend de contrasten met rijk en arm,en vooral de kinderen .elke dag knokken wat je kunt krijgen.respect voor wimpie

  1. Ja heel bijzonder om te zien inderdaad!

 6. Dat is wel een behoorlijk schrijnend verschil. Goed dat je dat gedaan hebt. Er wordt altijd zo aangekondigd dat je op de Dominicaanse vooral niet van de resorts af moet gaan. Ik vermoed gewoon omdat ze niet willen dat je dit ziet.
  Het armste stuk waar wij ooit doorheen reisden was voor ons Madagaskar. Hutjes van niks en dan toch al die happy kids.. Voetballen met een stuk papier met een touwtje erom.
  Ik ben nog niet op de Dominicaanse republiek geweest. Omdat ik die resorts niet zo interessant vind …

  1. Ja dat hoorde ik vooraf ook, maar ter plekke viel het wel mee. Al gaven ze aan dat er buiten de resorts gewoon echt niets te doen is. Wij zijn ook meer weggeweest dan op het resort gebleven. We kregen zelfs de vraag of wij geen All Inclusive hadden geboekt;-). Maar het is echt een prachtig land en in de omgeving van Puerta Plata schijnen de hotels veel kleinschaliger te zijn. Dus daar wil ik nog wel eens naartoe!

 7. Goh dat had ik niet verwacht, meestal zijn er in regio’s waar veel resort zijn (een cancun , playa del Carmen en Hurghada schieten door mijn hoofd) voor de locals ook veel manieren om goed geld te verdienen. Wat een contrast inderdaad lijkt me wel lastig als je dan ’s avonds weer in je hotel zit.

  1. Het is inderdaad heel schrijnend. En de locals die geld verdienen in de hotels zie je weinig. Ze wonen vaak in een complex in het hotel, ergens achteraf weggestopt.

 8. Pfoe, dan word je even met je neus op de feiten gedrukt.. Maar wat goed dat jullie hier ook zijn geweest, veel mensen verlaten hun resort volgens mij niet op de DR. Bijzonder dat jullie bij die mensen naar binnen mochten om een kijkje te nemen. Ik zou ook stomverbaasd zijn als ik een helm in de koelkast tegen zou komen. Hoe verzinnen ze het inderdaad? Goed dat je dit verhaal met mensen deelt! 🙂

  1. Haha, ja een helm inderdaad! De koelkast stond verder ook niet aan hoor. Stroom schijnt ook erg schaars te zijn in de meeste huizen!

 9. Schrijnend verhaal en heel goed om eens te doen en zien. Mooi dat je eindigt met het geluk dat de mensen dan toch zelf weer weten te “maken”, zelfs als ze het minder hebben. Wij hebben dit gezien in townships in Zuid Afrika en Namibië. Waar wij denken pffff daar zie je de mensen stralen, kinderen spelen en iedereen vind toch zijn eigen weg. Bijzonder hoe veerkrachtig de mens toch is!

  1. Ja inderdaad, heel bijzonder om te zien. En wij zijn natuurlijk meer luxe gewend, daar weten ze vast niet beter.

 10. Heftig zeg… Bizar eigenlijk dat dat contrast zo groot is. Dit is voor mij wel een reden waarom ik liever niet naar zulke landen ga. Niet op deze manier in ieder geval. Ik maakte hetzelfde mee in Turkije, daar zijn de contrasten soms ook zo groot. Ik vind het moeilijk te verkroppen dat ik daar als toerist onderdeel van uitmaak, dus ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden, maar dat gaat helaas niet altijd. Niet als je alles van de wereld wil zien…

  1. Ik denk dat het contrast niet alleen groot is met zulke resorts, maar ook als je in een ‘gewoon’ hotel slaapt, is het verschil al groot. Ik denk dat we in Zuid-Afrika straks ook wel schrijnende dingen tegenkomen. Ook dat hoort helaas bij reizen.

 11. Wow heftig! Wat verschrikkelijk dat die verschillen zo groot zijn! Ook in de DR. Toen ik in Zuid Afrika woonde heb ik hetzelfde gezien. Ik deed in project in een township en dan kom je ook bij mensen thuis. Bijzonder om te zien dat mensen die bijna niets hebben toch zo gelukkig zijn. Kunnen wij NL’ers nog wat van leren trouwens! 😉

  1. Ja, dat is dan wel de keerzijde ervan inderdaad. De mensen zijn gelukkig met hele kleine dingen. Ik ben benieuwd straks in Zuid-Afrika!

 12. Wauw, wat een heftig verhaal. Hoe kan het oneerlijk verdeeld zijn hè! Als je die huisjes ook ziet, en het feit dat het aan de buitenkant perfect moet lijken. Hoe erg voor die mensen! Eten is toch wel een basis behoefte! Wel bijzonder dat jullie dit allemaal hebben mogen zien en dat de mensen ondanks dat ze weinig hebben toch heel gastvrij zijn! Dat zouden ze hier in Nederland eens moeten proberen. Dat verhaal van dat meisje dat verkracht is. Daar schiet ik nou echt van uit mijn slof! Jezus. Hoe kunnen ze! En niet weten hoe oud je eigenlijk bent. Arm kind 🙁 Wat een prachtige baby overigens, dat wel! Echt een wolkje. Hopelijk kan ze goed voor haar kindje zorgen. Het beeld wat ik heb van de dominicaanse republiek is dat je er buiten de resorts niet moet komen, omdat het ‘gevaarlijk’ is. Toch tof dat jullie iemand gevonden hebben die jullie heeft kunnen rondleiden en ook nog Nederlands sprak. Die tip ga ik onthouden. Want de stranden zijn fenomenaal, maar schijnend hoe het voor de mensen daar is. Jeetje…

  1. Bizarre verhalen hebben we inderdaad gehoord. Echt heel heftig. Dat kan je je niet voorstellen he. Wel een dikke tv en auto, maar een lege koelkast…

 13. Wimpy is zeker een aanrader! Hij kent het leven, de geschiedenis, cultuur, gebruiken en het dagelijks leven daar. Hij legt die harde wereld uit, de omkoping, de armoede, maar ook hoe hij zelf wordt gedwarsboomd door de grote reisorganisaties en geldbeluste tour operators. Hij opent je ogen, maar je kan ook genieten van de prachtige natuur en de drank die hij meeneemt voor onderweg. Geloof de reisbureaus niet, ga met Wimpy mee en je krijgt het echte land voor minder geld.

  1. Leuk om te lezen dat je het ook zo ervaren hebt!

Laat een reactie achter