Het jaar van mijn verre-reis-jubileum

Curacao-Maleisie-Mexico-Australie-Thailand

Tien jaar geleden stak ik voor het eerst de oceaan over en reisde ik naar een ander werelddeel. Ik zie  mijzelf nog staan op Schiphol, met dikke tranen nam ik afscheid van mijn familie en vriendinnen. Voor een half jaar vertrok ik naar Curaçao om daar later één van de beste tijden ever te beleven.

Na het afronden van mijn opleiding en twee buitenlandse stages verder sloeg het reisvirus definitief toe. Ik ging aan de slag in de reisbranche en er kwamen nog meer mooie reizen langs, zowel studiereizen als vakanties. Tijd voor een korte terugblik, omdat het echt geen kwaad kan om te realiseren dat ik mezelf in mijn handen mag knijpen met deze mooie momenten.

Een wereldse tijd op Curaçao

Het was niet de eerste keer dat ik kennis maakte met een andere cultuur, want eerder bezocht ik Polen en Rusland. Toch wel twee totaal verschillende landen vergeleken met de kampeervakanties in Frankrijk, Spanje en Italië.

Maar het was wel de eerste keer dat ik mijn voetstappen buiten Europa zette. Doordeweeks liep ik stage op een reisbureau en leerde veel bij over het Caribisch gebied. In de weekenden was het één groot feest en bezochten we eilanden als Aruba, Bonaire en St. Maarten.

Ik kon overigens geen fatsoenlijke foto van mezelf vinden, zonder een megafles rosé in mijn handen, een blauwe tong of gekke bekken. Dus dan maar eentje van onze vakantie naar Curaçao vier jaar geleden.

Curacao-abc eilanden-Grote Knip-strand

Na Curaçao door naar Azië

Nadat ik terugkwam, acht kilo zwaarder dan voordat ik vertrok, studeerde ik twee maanden later af, vond een baan op een reisbureau en ontstonden er nog meer reiskriebels. Ik werd nieuwsgierig naar de rest van de wereld en vertrok met een vriendin naar Thailand.

Ook al was Thailand nog vrij toegankelijk vergeleken met andere Aziatische landen, toch had ik last van een kleine cultuurshock. Zo ging het er dus aan toe in andere landen. De grootste shock was een bezoek aan de peepshow. Een collega van mijn vriendin zei dat we daar echt naartoe moesten. Hoezo naïef?

In de jaren erna ging ik naar Maleisië met een studiereis, zo gaaf. Na vier eerdere studiereizen binnen Europa mocht ik nu ver weg. En ja, diegene met dat donkere haar op de foto ben ik. Martijn verzocht me vriendelijk nooit meer van blond naar donker te gaan.

Samen met Martijn bezocht ik Indonesië en maakten we kennis met Java en Bali. Een land waar we allebei nog echt naar terug willen. Sumatra staat hoog op onze wensenlijst.

Al zijn we ook nieuwsgierig naar Vietnam, hoor ik mooie verhalen over Myanmar en wil ik nog een keer terug naar Thailand. Phuket was niet mijn meest favoriete plek in Thailand, dus ik wil zeker nog één van die geweldige bounty eilanden bezoeken.

Thailand-fietsen-Koh Phi Phi-BangkokIndonesie-Bromo-vulkaan-zonsopgangMaleisie-natuur

Droomreis naar Australië

Al jaren wilde ik naar de andere kant van de wereld. Naar het land van de kangaroes, koala’s en Aussies. Mijn zusje vertrok voor een stage naar Sydney, dus dit was het perfecte moment om deze kant op te reizen.

Dat deden we dan ook en nog altijd is dit één van mijn favoriete bestemmingen. Wat een prachtig land, maar zo groot om alles in één keer te zien. Daar kan je rustig een paar maanden voor uit trekken.

Als ik nog een keer die lange oversteek maak, dan ben ik alleen ook wel erg benieuwd naar Nieuw-Zeeland. Dat lijkt me zo’n magische bestemming met een overweldigende natuur.

Australie-koala-Sydney

Mijn favoriete werelddeel

Laatst kreeg ik van iemand de vraag: ‘Je hebt alle continenten nu zeker wel gezien?’. Nee hoor, er is nog genoeg te wensen over. Zuid-Amerika en Antarctica zijn helemaal leeg op mijn scrape map, dus daar moet nog verandering in komen.

Ik vind de sfeer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied heerlijk. Vaak lekker eten (Cuba tel ik niet mee), de Spaanse taal waar ik vrolijk van word, een prachtige natuur, een azuurblauwe zee, parelwitte stranden, vriendelijke mensen…ik kan nog wel even doorgaan.

Mexico, Belize, Guatemala, Costa Rica, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Cuba, Dominicaanse Republiek…wat wordt de volgende? Ik wil heel graag naar Jamaica, al verwacht ik hier een totaal andere sfeer.

Ik heb zelfs nog een moment gedacht alleen te bloggen over dit deel van de wereld, aangezien het tegenwoordig bijna een must is om een niche te hebben als blogger. Maar dat betekent dat ik mijn ervaringen over andere landen niet ‘mag’ delen. Nou dikke doei, ik blog gewoon over alles dat met reizen te maken heeft en hoop dat jij dat als lezer ook waardeert.

Mexico-Yucatan-TulumCosta Rica-Monteverde-koffieplantage

Mooie uitgekomen dromen

Ik besef me regelmatig hoe mooi alle ervaringen zijn die ik de afgelopen jaar meemaakte. Uiteraard hoop ik dat er nog een heleboel mooie herinneringen bij komen. Er is zoveel moois op deze aardbol te vinden.

In 2025 hoop ik wederom eens terug te blikken. Ik ben benieuwd wat er dan inmiddels nog meer op mijn scrape map is opengekrast. Hopelijk kijk ik terug met net zo’n grote glimlach als nu. Jammer dat je de grote grijns op mijn gezicht niet kan zien terwijl ik deze blog typ.

Naar welke reis kijk jij met veel plezier terug?

18 Reacties

 1. Gefeliciteerd! Wat een hoop heb jij al van de wereld gezien in al die jaren! Ik vind de verscheidenheid aan reisthema’s op een blog juist fijn! Geniet nog van je jubileum-momentje!

  1. Dank je wel:-)

 2. Ah wat leuk om te lezen! Ik krijg zelf een glimlach op mijn gezicht van jouw verhaal 🙂 Ik ben ook zo niet voor die niche, ik vind (voorlopig?) het al niche genoeg om over MIJN reizen te vertellen 😉

  1. Reizen op zich is natuurlijk al een niche, maar dat is blijkbaar nog niet genoeg!

 3. Nog heel veel reisplezier komend decennium en later! Speciale herinneringen heb ik aan mijn eerste wat verdere soloreis – per trein van Moskou naar Amsterdam in 2004, en aan mijn eerste zelf georganiseerde rondreis door China in 2009.

  1. Dank je wel Eric. Dat klinkt ook als twee prachtige reizen!

 4. Heerlijk, als die reizen die je hebt gemaakt!

  En wat betreft een niche, doe vooral wat jij leuk vindt en wat voor jou goed voelt. Ik heb ook wel een beetje een niche (one day trips), maar ik schrijf ook absoluut over andere reizen die ik heb gemaakt en alles wat ik leuk vind aan reizen. Ook al zorgt dat wel voor minder focus op stedentrips. Maakt mij niet uit… 🙂

  1. Als ik voor een niche zou kiezen, dan vind ik ook dat het vooral daarover ‘moet’ gaan. Anders heeft het nog weinig zin. En ik vind het veel te leuk om over al mijn reizen te schrijven:-)

 5. Leuk om te lezen, zo’n review! Ik heb in 2001 mijn eerste verre reis gemaakt (naar Orlando, Florida, zoooo fout) en nam me voor om daarna elk jaar één verre reis te maken. Dat is gelukt, alhoewel ik de reizen voor mijn werk ook mee tel. De mooiste reizen? Op zich zijn die niet per definitie buiten Europa, maar Nieuw-Zeeland in 2011 was toch echt wel een topper, Patagonië in 2013 ook en natuurlijk mijn 4 maanden in Australië in 2002-2003. Ohja, en onze grote Amerika rondreis in 2012 … er blijft nog zoveel te zien 🙂

  1. Dank je wel! En voor mooie reizen hoef je ook zeker niet ver weg. Europa heeft genoeg parels inderdaad. Maar die reizen van jou klinken zeker niet verkeerd!

 6. Mooi om zo terug te blikken op je verre reizen! En gewoon lekker schrijven over alle werelddelen en bestemmingen hoor 😉 Wat wordt je volgende verre reis?

  1. Haha, blijf ik doen. Volgende reis is Zuid-Afrika, over vier weken!

 7. Je was er eerder bij dan ik…. pas in 2009 m’n eerste verre reis, zakenreis, voor 6 dagen Los Angeles. Daarna is alles pas op gang gekomen! Daarvoor was het de buurlanden van Nederland en Frankrijk….. Zuid Amerika is echt top!

  1. Ja maak me maar lekker;-)

 8. Dat is een aardig mooi lijstje dat je in de jaren hebt opgebouwd! 🙂 En binnenkort lekker naar Zuid-Afrika toch? Geniet ervan!

  1. Ja klopt, het is nu aftellen!

 9. Wat een gave bestemmingen heb je al gezien, echt veel moois! Top op hier op terug te kijken Linda. En stiekem hoop ik dat we toch wel een beetje lekker eten op Cuba 😉

  1. Haha, ik ben heel benieuwd hoe jullie daar gaan eten;-)

Laat een reactie achter