Een weekendje weg naar St. Maarten

St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg-natuur

Op twee uur vliegen ligt het kleurrijke eiland St. Maarten. Bounty stranden om lekker neer te ploffen, een groene omgeving om doorheen te rijden en het gezellige centrum van Philipsburg om doorheen te slenteren.

Een prima bestemming om een weekend naartoe te gaan. Ik hoor je nu denken: ‘Waar heeft ze het over? St. Maarten is toch veel verder vliegen? Daar ga je toch niet voor een weekend naartoe?’.

Oh ja, voordat ik het vergeet te vertellen. Startpunt voor dit weekendje weg is in dit geval Curaçao.

Eiland hoppen op de Antillen

Het klinkt een stuk exotischer om een weekend naar St. Maarten te gaan in plaats van een bezoek aan de Belgische of Duitse steden. Tijdens mijn stage neem ik het er dan ook zeker van en na een weekendtrip naar Bonaire en later nog Aruba is het tijd om iets verder te vliegen.

De ABC-eilanden kennen niet echt een orkaanseizoen, want ze liggen wat dat betreft net buiten het gebied. St. Maarten ligt iets hoger op de wereldkaart en bevindt zich wel in deze zone. Het weekend dat wij er zijn, besluit er een tropische storm langs te razen.

De storm dendert nog wel op veilige afstand van St. Maarten door het Caribisch gebied, maar we krijgen er na een eerste zonnige dag wel een regenachtig staartje van mee.

St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg

De grote verschillen tussen de eilanden

Aruba, Bonaire en Curacao liggen ontzettend dicht bij elkaar, maar zijn toch drie totaal verschillende eilanden. Qua natuur kennen ze echter wel een grote overeenkomst: er zijn veel dorre gebieden en overal op de eilanden kom je cactussen tegen. Er valt beduidend minder regen, dus dat het niet één en al groene pracht en praal is, is geen verrassing.

St. Maarten vangt duidelijk meer regendruppels, maar dat resulteert dan ook in een groen eiland met schitterende landschappen om doorheen te rijden. Gelukkig razen er niet het hele jaar door orkanen en tropische stormen rond, dus bezoek dit eiland buiten het onstuimige seizoen.

Op de ABC-eilanden kan je in principe overal terecht met de Nederlandse taal, op een enkeling na die alleen Papiaments praat. Op St. Maarten is het tijd om je buitenlandse talen aan te spreken. Het eiland bestaat dan wel uit een Nederlands en Frans gedeelte, maar de hoofdzakelijke voertalen zijn Engels en Frans. Poets je talenknobbel dus maar weer op of gebruik je handen en voeten, daar kom je ook nog wel eens ver mee.

Het centrum van Philipsburg

Terwijl we wandelen door de hoofdstad van het Nederlands gedeelte van St. Maarten krijg ik het gevoel dat ik in Disneyland rond loop. Niet omdat ik Frans moet praten, want in deze hoofdstad kan je terecht met Engels. Maar de gebouwen lijken rechtstreeks uit het attractiepark te komen met hun kleurrijke gevels.

Het centrum van Philipsburg is een prima tijdsvermaak, aangezien het verre van strandweer is. Met vier meiden weten wij ons in ieder geval prima te vermaken. Dat is geen verrassing: geef ons leuke restaurants en winkels en we komen de dag wel door.

St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg

Het eiland verkennen

We spreken een lokale taxichauffeur aan en laten ons een dag rond rijden over het eiland. We bezoeken het Franse gedeelte, met als hoofdstad Marigot, en in een dag zien we veel van St. Maarten. Wat een mooi eiland.

Het is niet groot, dus verwacht niet dagen rond te rijden voordat je het eiland hebt gezien. Toch hoef je je niet te vervelen als je op St. Maarten bent. Vanuit Nederland is een weekendje weg naar dit eiland vrij onrealistisch, dus wat kan je dan doen als je hier langer bent?

Uiteraard genieten van de stranden en het eiland verkennen. Dit kan prima met een huurauto of laat je rond rijden door taxichauffeur. Daarnaast liggen niet ver van St. Maarten de buureilanden Saba, St. Eustatius en St. Barths.

Met de boot kan je op en neer om deze eilanden te bezoeken. Helaas zit dat er voor ons niet in, daar is een weekend natuurlijk veel te kort voor. Maar ik heb me laten vertellen dat het zeker de moeite waard is.

St. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-natuurSt. Maarten-Sint Maarten-Nederlandse Antillen-Philispburg

Handige weetjes over St. Maarten

 • Het vliegveld van St. Maarten ligt zo dicht bij het strand dat je bijna letterlijk het vliegtuig kan aanraken als deze over vliegt. Een bizarre gewaarwording.
 • St. Maarten is een goede duikbestemming
 • Veel cruiseschepen doen St. Maarten aan. Nog een manier om het eiland te bezoeken.
 • Op het Nederlandse gedeelte is het betaalmiddel de Antilliaanse gulden. Op het Franse gedeelte betaal je met de euro. Dollars worden over het algemeen ook vaak geaccepteerd.
 • In maart vindt ieder jaar de regatta plaats en dit sportevenement trekt zeilers uit de hele wereld.

Benieuwd naar St. Maarten?

Het is voor mij tien jaar geleden dat ik dit eiland bezocht. Ik heb dus online eerst gecheckt of bepaalde zaken nog wel kloppen, want in tien jaar kan er een hoop veranderen. Daarnaast heb ik een soort van de ‘beste’ foto’s uitgezocht, want hier en daar kijk ik tenenkrommend naar mijn eigen foto’s.

Niet elke bestemming hoef ik nog een keer te zien, maar St. Maarten wil ik nog wel eens voor een langere periode bezoeken. Ik ben bovendien erg benieuwd naar de paradijselijke eilanden die erom heen liggen. Het eiland is tegenwoordig een stuk makkelijker te bereiken, want sinds kort vliegt Arkefly naar deze bestemming.

Wat is jouw indruk van St. Maarten?

6 Reacties

 1. Ik ben nog nooit op de ABC-eilanden gweest, maar lijkt me wel leuk voor een weekje weg een keertje. Ook dit ziet er weer mooi uit!

  1. Gewoon een keer doen zou ik zeggen!

 2. Lijkt me leuk om te doen als weekendje, zit vanaf half december voor 2 maanden op Curaçao! Vind de vliegtickets alleen veel te duur, zie echt ongelofelijke bedragen voorbij komen. Dus dat wordt hem niet denk ik!

  1. Ik kan me ook wel herinneren dat St. Maarten een stuk duurder was dan Aruba en Bonaire, dus misschien is dat een leuke optie voor een weekendje weg?!

 3. Leuk Linda! Ik ga in februari naar Cuba, mijn eerste kennismaking met de Cariben. Benieuwd naar!

  1. Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden! Ik ben dol op het Caribisch gebied, al is Cuba wel weer een heel bijzonder land. Maar wel heel mooi!

Laat een reactie achter