Live op reis #3: Drakensbergen en Lesotho

Zuid Afrika-Lesotho-Malealea

Het ene moment denk ik alle tijd van de wereld te hebben en het volgende moment realiseer ik mij dat we nog ‘maar’ een week te gaan hebben. Ik denk er nog niet teveel over na, want we genieten nog volop van al het moois dat Zuid-Afrika biedt.

Onze all time favourite Australië lijkt er een nieuwe concurrent bij te krijgen. Zuid-Afrika heeft gewoon alles. Uiteraard de geweldige dieren, maar ook een gevarieerde natuur, heerlijk eten, ontzettend vriendelijke mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar eerst tijd voor een terugblik. Wat spoken we hier allemaal uit?

Drakensbergen

Onderweg komen we andere reizigers tegen die al een prachtige wandeling maakten door de Drakensbergen. Een wandeling waar je dagen over doet als je de hele weg zelf wilt lopen, maar voor ons is een dag meer dan voldoende. Qua tijd, maar ook zeker qua conditie.

Niet dat ik de meest geweldige conditie heb, maar een flinke verkoudheid zo vlak voor vertrek helpt niet. We klimmen 250 meter omhoog via de rotsen, wat een hel. Vervolgens komen we bovenaan zonder ook maar iets te zien van de omgeving. De laaghangende wolken worden bedankt.

Verderop klimmen we naar beneden via een ladder, waar ik mezelf alleen maar neer zie storten. Ongezekerd klimmen we langs een wiebelende trap naar de afgrond en naast mij hoor ik een Amerikaans meisje wel tien keer roepen: ‘Oh my god, this is so terrifying!’. Fijn als je zelf al met knikkende knieën naar beneden klautert.

IMG_8065-2 IMG_8019

Lesotho

Hier komen we in een compleet andere wereld aan. Een andere omgeving, andere mensen en soms lijken we van de wereld afgesloten. In onze lodge hebben we alleen stroom tussen een uur of vier ’s middags en tien uur ’s avonds. Om negen uur wordt het water afgesloten om water te besparen. Bijzonder om eens mee te maken.

De lodge werkt veel samen met het dorpje dat ernaast ligt. De volgende ochtend bezoeken we met een inwoner zijn dorp en hij laat ons de manier van leven zien. Daarnaast bezoeken we een basisschool. Het is niet te vergelijken met de Nederlandse maatstaven, maar met donaties van de toeristen hebben ze toch al het een en ander voor elkaar gekregen.

’s Middags maken we ons klaar voor een nieuwe wandeling. Op naar de Bushman Paintings, die al honderden jaren oud zijn. De heenweg is nog leuk en we wandelen rustig naar de rotsen met onze gids. Ook hij wordt vlak voor vertrek opgetrommeld uit het naastgelegen dorp.

Niet veel later komen de eerste druppels. En nog meer druppels. Het begint keihard te regenen, soms voelt het bijna aan als hagel, maar we moeten nog zeker een uur terug lopen.

Met de spierpijn van de Drakensbergen nog in de benen is het een helse tocht. Volledig doorweekt komen we terug met benen die aanvoelen als pap. Ik kom bijna geen stap meer vooruit en snak naar een hele warme douche. Maar goed, weer een avontuur meegemaakt én we hebben de schilderingen gezien.

Wat staat er op de planning?

De komende dagen doen we nog genoeg leuke dingen. We zitten nu op een struisvogelfarm en brengen een nachtje door bij de boer. Morgen gaat de wekker op tijd om mee op farmtour te gaan.

Daarna vertrekken we richting Hermanus om daar met haaien te zwemmen. Een grote wens van Martijn. Ik hoop dat we ook de walvissen nog spotten. We gaan wijntjes drinken in Stellenbosch en we eindigen ons avontuur in Kaapstad.

We vervelen ons bij lange na niet. Martijn sprong gisteren nog even letterlijk het diepe in door een bungeejump te doen. En ik? Ik keek met klamme handjes toe langs de kant. Ik hoef maar even terug te denken aan de Tarzan Swing in Costa Rica en ik voel de vlinders door mijn hele lijf fladderen.

Tot snel voor een nieuw overzicht!

9 Reacties

 1. Wat een fijne reis! Stoppen jullie tussen Lesotho en Kaapstad nog ergens buiten in Hermanus en Stellenbosch? 🙂

  1. Jazeker! We zijn nog in Addo en Knysna geweest en zitten nu in Heidelberg. Maar die verhalen volgen nog;-)

 2. Wat een heerlijke reis! Behalve dan een uur lopen in de stromende regen, als ik ergens een hekel aan heb…;) Maar geniet nog enorm van Zuid-Afrika, ik vond het net zo’n prachtig land als jullie het vinden!

  1. Haha, anders ik wel;-)

 3. Wat een mooie reis maken jullie! ZA lijkt me echt een fantastisch land 🙂

  1. Dat is het ook echt!

 4. Prachtig! En ik zou mij ook nooit aan een bungeejump wagen 😀

  1. Haha, nee verschrikkelijk he;-)

 5. Oeh, dat klinkt als een erg spannende wandelingen bij de Drakensbergen. Ik kan me voorstellen dat je daar spierpijn aan over hield. Grappig dat Lesotho weer een totaal andere wereld is, dat maakt je reis heel veelzijdig en interessant!

Laat een reactie achter