Live op reis #2: de Big Five spotten

Zuid Afrika-Big Five-safari-neushoorn-Kruger Park

De Big Five bestaat uit de buffel, neushoorn, olifant, leeuw en luipaard. EN WIJ HEBBEN ZE GEZIEN. Ja, alle vijf. De thermometer geeft bijna veertig graden aan, dus de omstandigheden zijn op dat moment verre van ideaal. Ook de airco in onze auto trekt het slecht om alles koel te houden. Maar zelfs de luipaard is zo vriendelijk om toch even zijn snoet boven het gras uit te steken.

Buffel

Deze stoere jongen komen we als eerste tegen. De buffel kent weinig natuurlijke vijanden en zelfs de leeuw valt alleen aan in groepsverband. We zien de buffels met name in groepen en aan het einde van de middag steekt er zelfs een kudde over van wel een stuk of vijftig buffels. Een prachtig gezicht.

Zuid Afrika-Big Five-safari-buffel-Kruger Park

Neushoorn

Helaas zijn er hier steeds minder van, omdat ze nog steeds gewild zijn voor stropers vanwege de hoorns. Vooral in China worden hier flinke knaken voor neergelegd en met name rondom het Kruger Park wonen arme mensen die voor relatief weinig geld op jacht gaan. Relatief weinig geld voor ons, want zij kunnen van het bedrag dat ze ontvangen gemiddeld twee jaar leven.

Er is een witte en een zwarte neushoorn. De kleur wordt bepaald door de breedte van hun lippen. Wij maken alleen kennis met de witte neushoorn, maar het is met name de zwarte die aanvalt en agressief is. Ze vallen vaak aan omdat ze slecht zien, dus ergens vind ik het helemaal niet erg dat we nou juist deze missen.

Zuid Afrika-Big Five-safari-neushoorn-Kruger Park

Olifant

Dombo laat mij gewoon smelten. Wat een geweldige beest. Tijdens onze eerste game drive komen we er geen één tegen, maar niet lang nadat we het Kruger Park binnen rijden, ontmoeten we Dombo voor het eerst. En daarna komen we nog regelmatig een kudde olifanten tegen.

’s Avonds maken een paar olifanten het ons nog lastig als we richting ons rest camp rijden. Als we er langs willen rijden, draaien de olifanten zich om en beginnen met hun oren te wapperen. We wachten rustig af totdat we toestemming krijgen, voordat ze besluiten ons met auto en al de lucht in te gooien. Ook al zien ze eruit als de grote, vriendelijke reus: bij een onrustige olifant wil je niet in de buurt komen.

Zuid Afrika-Kruger park-olifant-big five

Leeuw

Iedereen roept over een luipaard, maar ik wil toch wel heel graag een leeuw spotten. Ons geduld wordt beloond met twee luie leeuwen aan het einde van de dag. Er zit weinig actie in, maar wat wil je met deze temperaturen.

De volgende dag verlaten we het Kruger Park met een flinke omweg, met name omdat we er geen genoeg van krijgen, en al snel spotten we twee leeuwinnen. Erg gaaf om om zowel het mannetje als het vrouwtje te zien.

Zuid Afrika-Big Five-safari-leeuw-Kruger Park

Luipaard

Om een luipaard te spotten, moet je eigenlijk mazzel hebben. Deze beesten weten zich als geen ander te verstoppen in een boom of een andere schaduwrijke plek. Toch lukt het ons, met hulp van een ranger, om er in de verte aan de andere kant van de rivier eentje te ontdekken. Zijn hoofd steekt boven het gras uit en met de telelens bewonderen we zijn gevlekte vacht tussen het gras.

De volgende ochtend ligt er een luipaard in de boom. Helaas voor ons is deze wel heel goed verstopt en we zien met een staart tussen de bomen bungelen en er steken twee poten uit. De dagen erna hopen we nog een luipaard van dichterbij te zien, maar hij houdt het voor gezien. Maar we kunnen de luipaard toevoegen aan onze lijst.

Zuid Afrika-Big Five-safari-luipaard-Kruger Park

Missie geslaagd

We hebben de Big Five gezien, dus we kunnen naar huis…

Nee natuurlijk niet, want Zuid-Afrika bestaat uit veel meer dan alleen dieren. We hebben al veel moois ontdekt, maar zijn er gelukkig nog lang niet. De komende dagen staan de Drakensbergen en Lesotho op de planning. Hopelijk met iets beter weer, want de afgelopen dagen in St. Lucia leek het wel alsof we in Nederland waren.

Veel miezerregen en temperaturen rond de twintig graden. Hier zijn ze er overigens ontzettend blij mee, want ze hebben te kampen met de ergste droogte in jaren. Rivieren in de natuurparken staan helemaal droog, dus de dieren moeten echt zoeken naar drinkplekken. Fingers crossed dat de dieren dit gaan overleven, want we willen natuurlijk niet dat de Big Five op deze manier uitsterft.

Tot de volgende update!

Eerste update gemist? Lees dan nog snel even terug.

21 Reacties

 1. Wauw wat een mooie foto’s zeg! Super gaaf dat je ze alle 5 hebt gespot. Kun je die mooi afstrepen 😉

  1. Dank je wel, zeker gaaf!

 2. Superstoer! Kunnen jullie nu rustig achterover leunend genieten van alle andere mooie dingen die Zuid-Afrika te bieden heeft. 😉

  1. Nou dat rustig achterover leunen zit er nog niet helemaal in, maar genieten doen we zeker:-)

 3. Helemaal super!
  Ervaring om nooit weer te vergeten!! Althans…het staat mijn nog duidelijk op mijn netvlies 🙂
  Heel veel plezier verder! Ik volg jullie 🙂

  1. Dat snap ik helemaal. Het lijkt ook wel later pas door te dringen dat we ze echt alle vijf gezien hebben. En leuk dat je ons volgt!

 4. Hoe gaaf dat je ze gewoon alle vijf gespot hebt! Dat lijkt me echt een bijzondere ervaring. Ik vind olifanten ook geweldige beesten. Heerlijk relaxt en prachtig om te zien in het wild.

  1. Ja, heel gaaf!

 5. Prachtig zeg! Wat is dat toch mooi, al die dieren! Echt heel naar van de droogte: hier in Colombia is hetzelfde, veel te droog. Maar geen big-five hier haha. Olifanten zijn echt indrukwekkende dieren inderdaad!

  1. Vervelend dat jullie ook zoveel last hebben van de droogte. Het is zeker mooi die dieren!

 6. Wat gaaaaaaf! Mij is het helaas niet gelukt toen ik in Zuid-Afrika was…. Maar toch een gave reis gehad 🙂

  Fijne reis nog!

  1. Dank je wel, het is echt bijzonder!

 7. Whaaah!! Wat ontzettend bijzonder! Het moet erg indrukwekkend geweest zijn om deze geweldige dieren in het wild gezien te hebben.

  1. Ja, echt ontzettend! Al besef je het soms pas later wat je gezien hebt!

 8. Onwijs gaaf! Wij hebben één wilde olifant gespot hier in Thailand, en dat was al een traktatie. Laat staan een hele kudde. En de rest niet te vergeten. Wellicht moeten we Zuid Afrika toch maar aan ons lijstje toevoegen 😉

  1. Doen hoor, het is zo mooi!

 9. Wat gaaf om in 1 reis de hele big five te zien! Een aantal ook van flink dichtbij zo te zien.
  Het is dat safari’s niet zo goedkoop zijn, want anders had ik het ook wel geweten.

  1. Dan heb je gelijk een mooi doel om voor te sparen;-)

 10. Jeeeeej, supergaaf dat je ze alle vijf hebt gespot! Ik weet nog dat ik in het begin van mijn meerdaagse safari zelfs van een zebra al helemaal door het dolle was, haha. Aan het eind draaide ik voor een leeuw niet eens meer m’n hoofd om, erg he…. 😉 Geniet geniet geniet!

  1. Haha, dat met die zebra herken ik ja. Maar leeuwen vind ik echt nog steeds gaaf hoor. Zoveel hebben we er hier niet gezien, dus blijft bijzonder!

 11. Tof dat je dé Big Five hebt gespot. Bijzonder hoor, om al die geweldige dieren te zien. Jammer dat de neushoorn steeds minder vaak voorkomt. Ziet eruit als een gaaf dier!

Laat een reactie achter