Thanksgiving vieren in New York

Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's

Elke vierde donderdag van november is het weer zover. Thanksgiving. Een feestdag die wij niet vieren en eigenlijk vooral kennen van de televisie. In elke Amerikaanse serie word je niet een keer met Thanksgiving geconfronteerd?

We besluiten eind november richting New York te vertrekken en komen er per toeval achter dat we met Thanksgiving in The Big Apple verblijven. Tijdens het boeken kom je hier al gauw achter, want vanaf Thanksgiving vliegen de hotelprijzen enorm omhoog. Kassa!

Macy´s Thanksgiving Day Parade

Elk jaar verandert de route van de parade die door hartje New York loopt. Na een paar keer rondvragen, zijn we eruit waar we heen moeten en we lezen op internet dat we er vroeg moeten zijn. Dat wordt dus de wekker zetten op een idioot vroeg tijdstip en met dikke ogen stappen we al vroeg de metro in. Daar zijn we overduidelijk niet de enigen en er hangt een feestelijke sfeer op dit vroege uur.

Cheerleaders lopen rond in knallende pakjes, hun familie is er al bij om ze aan te moedigen en er zijn meer dan genoeg toeristen die dit festijn mee willen maken. Bij de Starbucks schuiven we aan voor een warme bak koffie en thee, voordat we ons klaarmaken om in de kou te wachten.

Niet veel later staan we daar dan, aan de rand van Central Park. Een gezellige Amerikaan naast ons vertelt ons de ins en outs van Thanksgiving. Ook voor hem is het de eerste keer dat hij de Thanksgiving Parade in New York live meemaakt.

Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy'sVerenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's

Wat een spektakel!

Oké, we voelen onze tenen na een paar uur bijna niet meer. Met temperaturen rond het vriespunt is het behoorlijk koud, maar het is iedere minuut wachten waard. Allerlei scholen uit de omgeving hebben er iets moois van gemaakt, maar ook een drumband vanuit de Bahamas doet mee aan de parade. Daar weten ze wel hoe ze een feestje moeten vieren en onze voeten weer in beweging krijgen.

Er komen diverse artiesten voorbij, waarvan ik eerlijk moet bekennen de meesten niet te kennen. Al ligt het waarschijnlijk meer aan mij dat ik op dat moment nog nooit van Meghan Trainor heb gehoord.

De parade wordt traditioneel afgesloten door de Kerstman. Vanaf dat moment tovert New York zich om in kerstsferen. Maar uiteraard niet nadat ’s avonds eerst de kalkoen wordt aangesneden.

Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's

Black Friday

De dag na Thanksgiving wil je eigenlijk niet in een winkel in de Verenigde Staten zijn. Op donderdag, tijdens Thanksgiving, liggen de eerste mensen al op straat te wachten totdat de winkels ’s avonds open gaan. Black Friday beperkt zich al lang niet meer tot alleen de vrijdag, maar in de week ervoor zijn er al diverse aanbiedingen.

Wat kan je ervan verwachten? Denk aan de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf en dat minimaal drie keer zo druk. Het is vooral schuifelen, wachten tot je aan de beurt bent en vooral niet hopen dat je de hulp van een verkoper nodig hebt. Tegelijkertijd is het ook een mooie ervaring om mee te maken, al weet ik zeker dat Martijn het hier niet mee eens is.

Het maakt overduidelijk uit in welk gedeelte van New York je bent. Wij kiezen ervoor om deze dag door Brooklyn te dwalen en daar merk je duidelijk minder van de massahysterie dan in Manhattan. Ook hier staan flinke wachtrijen voor de kassa, maar het is minder massaal.

Wel of niet tijdens Thanksgiving naar New York?

Daar is geen twijfel over mogelijk, zeker doen! Het geeft je stedentrip net een extra dimensie en je proeft ondertussen al een beetje van de kerstsfeer in New York. Het is nog beter om ook de dagen erna nog in New York te zijn, want begin december wordt de kerstboom aangestoken bij Rockefeller Centre.

Wij missen dit net helaas, maar zien nog wel een glimp van de kerstboom in de steigers. Ach, we moeten iets te wensen overhouden. Na drie nachten IJsland en zes nachten New York hebben we een fantastische reis achter de rug. Twee bestemmingen om zeker nog eens naar terug te keren.

Heb jij al eens Thanksgiving in New York gevierd?

Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's Verenigde Staten-New York-Thanksgiving-Macy's

15 Reacties

 1. Leuk verhaal! Lijkt me heel bijzonder om me te maken 🙂 Ik zie het altijd op tv inderdaad en daardoor lijkt het alsof ik het ken, maar dat is natuurlijk niet zo Haha

 2. Wat bijzonder om Thanksgiving zo eens mee te maken; klinkt als een heel festijn. En die black friday sales.. als ik het me goed voorstel, ben ik het denk ik eens met Martijn, haha! Lekker online shoppen.. 😉

  1. Haha, ach die ene keer vond ik het zeker wel leuk om mee te maken. Maar als ik er zou wonen, ging ik ook voor online!

 3. Wat een gave ervaring, Thanksgiving in New York! Lijkt me heel bijzonder!

  1. Dat was het ook echt. Heel leuk om mee te maken!

 4. Ik zou het ook leuk vinden om eens bij zo’n Amerikaanse familie aan te schuiven en aan de kalkoen te gaan haha! Lijkt me echt een groot eetfestijn 🙂
  Wat ik me ook altijd afvraag: zijn die kortingen echt zo huge dat je echt moet knokken voor dat ene product?

  1. Ja, dat lijkt me ook geweldig! Ik vond het wel meevallen met die kortingen. Niet iets waar ik de hele nacht voor in de rij zou liggen;-).

 5. Wat gaaf die parade, hoe dat helemaal tot iets groots uitgepakt is. Lijkt me gaaf om een keertje mee te maken!

  1. Dat is het ook:-)

 6. Ik ben in 2007 in de herfst in NY geweest. Het was toen eigenlijk best wel rustig, maar prachtig weer. Het leek wel zomer. De ijsbaan in Central park werd druk bezocht, wat echt een bijzonder gezicht was! Het was genieten! kan me voorstellen dat die parade ook erg indrukwekkend is om eens mee te maken en de sfeer te proeven!

  1. Gave stad is New York he. Fijn dat het redelijk rustig was. Bij ons was het erg druk, met name rondom Times Square

 7. Leuk verhaal! Ik en mijn vriend denken er ook aan om in de week van thanksgiving naar NY te gaan! Er is echter wel een beetje twijfel! Hoe is NY de dagen voor thanksgiving qua bezoek van highlights en winkelen? En hoe hebben jullie het gedaan met eten op thanksgiving? Ik lees dat veel restaurants gesloten zijn!

  1. Hoe bedoel je precies qua highlights en winkelen? Ik had dat ook gelezen ja dat er veel restaurants gesloten waren, maar wij hadden geen problem om een restaurant te vinden. Met name in het gebied van Macy’s en Empire State Building is alles open (veel winkels), dus het lukt wel om iets te eten hoor.

   1. Of de inwoners en bezoekers van NY de dagen voor Thanksgiving al helemaal in de ban zijn van.. of je merkt dat er wat te gebeuren staat wat betreft feestdag! Ik hoop dat je begrijpt hoe ik het bedoel!

    1. Je merkt er wel wat van in de winkels met de aanbiedingen en een dag ervoor zie je veel mensen met koffers in de metro. Maar verder niet extreem ofzo.

Laat een reactie achter