Start spreadin’ the news… New York, New York!

New York

Frank Sinatra zong het al: ‘I want to be a part of it’. Niet dat ik toen al geboren was, maar New York was een bestemming die heel lang hoog op mijn lijstje stond. Het Vrijheidsbeeld, Times Square, Central Park. Veel over gehoord, maar nog nooit live kunnen aanschouwen. Afgelopen jaar was het zo ver, eindelijk naar New York!

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, was het niet zomaar een reis naar New York. Eerst maakten we nog een tussenstop om een bezoek aan IJsland te brengen. Maar na drie nachtjes Reykjavik gingen we dan echt naar New York!

JFK Airport

Bij aankomst in New York dachten we eerst nog: wat een kleine luchthaven voor zo’n grote stad. Om er vervolgens achter te komen dat dit slechts één terminal is en dat er nog acht zijn. Bij nader inzien was het toch geen lullige luchthaven.

Vooraf hadden we al een airport shuttle gereserveerd. Dit is goedkoper dan een taxi en comfortabeler dan de grote shuttle bus. Deze laatste zet je maar op een aantal plekken in Manhattan af. De kleinere bus deel je met een aantal anderen en je wordt voor de deur van je hotel afgezet. Ik houd er altijd wel van om het niet al te ingewikkeld te maken als je net bent aangekomen.

Toen we vervolgens door Brooklyn richting Manhattan reden, begon het bij mij toch wel te kriebelen. Op dat moment besefte ik: we zijn nu echt in New York! Het was al donker en dan is één van de eerste kennismakingen met de stad het drukke Times Square. Wow!

P1000751 bewerkt

Waar begin je in The Big Apple?

Er is zoveel te zien, maar waar ga je nou beginnen? Wij hebben het van de weersvoorspellingen laten afhangen. Het is handig om een aantal bezienswaardigheden te bekijken wanneer het helder weer is. Denk hierbij aan Rockefeller Center, Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, Brooklyn Bridge en de skyline van Manhattan.

2014-11-28 16.29.44 bewerkt

En het weer, dat kan echt per dag verschillen. Zo liepen wij de eerste dag zonder jas rond met zo’n twintig graden (in november!). Twee dagen later was het koud, sneeuwde het en was de gevoelstemperatuur ver onder het nulpunt. Zo’n dag kan je dan beter besteden voor een museum of een lekker dagje shoppen (dames: vergeet vooral niet langs Macy’s te gaan!).

Nog een kleine tip die wij vooraf ook hebben gehad. Wanneer je een mooi uitzicht wilt over Manhattan, inclusief Central Park, dan kan je het beste omhoog gaan bij Rockefeller Center. Vanuit het Empire State Building gezien, staat het Rockefeller Center er namelijk tussen in. Wij zijn ’s avonds omhoog gegaan in het Empire State Building. En New York by night was toch wel heel indrukwekkend. Conclusie: gewoon lekker bij allebei omhoog gaan en vooral niet lang nadenken over de bedragen die ze hiervoor rekenen.

P1000966 bewerkt

New York by night

Bezienswaardigheden

Enkele bezienswaardigheden zijn hierboven al genoemd. Op zo’n regenachtige, koude dag bezochten wij het 9/11 Memorial. Zeer indrukwekkend. Rondlopend in het museum, voelt het alsof de aanslag op het WTC vorige week nog gebeurd is. Op de plaatsen waar de torens stonden, zijn nu twee grote gedenkplaatsen. Daar krijg je dan toch wel even kippenvel van.

High Line Park is heel bijzonder, waarbij je over een voormalig treinviaduct loopt. Op een hoogte van 10 meter kijk je over het straatleven van New York uit. Leuk detail: een Nederlandse tuinontwerper heeft hiervoor de bloemen en planten gekozen. Combineer dit met een wandeling langs de vleesverwerkingsbedrijven in het Meatpacking District, het hippe Soho en het artistieke East Village. De buurten doen aan als een dorp met gezellige restaurants. Niet te vergelijken met het drukke Times Square.

2014-11-24 17.20.01 bewerkt

Even chillen in High Line Park

 

Voor de museumliefhebber is er de ‘Museum Mile’ met een aantal grote en bekende musea, zoals het Guggenheim. Wij zijn eerder museumbarbaren, dus zijn hier alleen langs gelopen. Wel zijn we naar het Museum of Modern Art geweest, ook wel bekend als MoMa. Op aanraden van vrienden die dan wel weer graag naar musea gaan. Tsja, het was niet echt ons ding. Denk toch dat je ervan moet houden.

En natuurlijk Central Park! Wat heerlijk om hier lekker rond te lopen. Of hardlopen, mocht je daar van houden. Je komt er allerlei straatartiesten tegen. En voordat ik het in de gaten had, stond Martijn ook mee te swingen in Central Park met een paar dansers. In de winter wordt hier een schaatsbaan aangelegd. Heerlijk dat sfeertje met de Amerikaanse variant van de Koek & Zopie.

2014-11-27 19.04.06 bewerkt

Schaatsen in Central Park

Wat is er nog meer?

Een show op Broadway mag eigenlijk niet ontbreken bij je bezoek aan New York. Voor een aantal shows kan je op de dag zelf kaarten met korting kopen bij de TKTS Booth. Een absolute aanrader is The Lion King, al jaren iedere avond uitverkocht. Verwacht hier geen korting, maar het is iedere euro waard.

Wij hebben hier in ieder geval een fantastische avond gehad. Zelfs Martijn heeft zich vermaakt, terwijl ik hem in Nederland niet zo snel mee krijg naar een musical. En ik? Ik was als een klein kind zo blij dat we er naartoe gingen!

New York, zeker doen

Ik kan wel door blijven gaan over New York. Dus wil je meer weten over deze fantastische stad? Houd meisjevandewereld.nl dan goed in de gaten. We hebben namelijk nog veel meer gezien!

Ben jij wel eens in New York geweest? Wat is jouw hoogtepunt van deze stad?

5 Reacties

  1. Ik was in april 2010 in New York. En ja, ik wil zeker nog wel eens terug. Het was toen mijn eerste kennismaking met Amerika en inmiddels heb ik ook langs de westkust gereisd. Daarnaast ben ik ook naar Canada en Nieuw-Zeeland geweest, dus als ik terug in New York kom, is dat vast een totaal andere ervaring dan 5 jaar geleden. Wat hangt er toch een fijne vibe, gave stad!

    1. Zeker een gave stad! En ook geen straf om nog een keer terug te gaan toch;-)

  2. Leuk om te lezen! Bedankt voor de airport shuttle tip, nog niet aan gedacht. We hebben voor september (als alles doorgaat) het zelfde plan, inclusief de overnachtingen in IJsland. Hoe vond je IJsland eigenlijk? Naast de standaard bezienswaardigheden lijkt mij High Line Park echt bijzonder om overheen te lopen. Maar hoe beviel het in het algemeen? Niet te druk? Te toeristisch? Daar ben ik stiekem een beetje bang voor.

    1. Bedankt Niels! Jullie gaan ongetwijfeld een geweldige vakantie tegemoet. Ik ben echt verliefd geworden op New York en vond het zo’n heerlijke stad. En sommige plekken zijn echt druk en toeristisch, daar ontkom je helaas niet aan. Als je ’s avonds over Times Square loopt, dan schuifel je schouder aan schouder verder. Maar ik was juist zo verrast door de onbekendere plekken, zoals Meatpacking District, East Village, High Line Park en de wijken Brooklyn en Harlem. Als je nog meer wilt weten over IJsland en New york zou ik mijn blog zeker in de gaten houden, want ik ben nog lang niet klaar met de tips en verhalen;-). Heb je mijn blog over IJsland ook al gelezen, wellicht heb je daar ook nog wat aan? Ik vond het een heel bijzonder land en zo compleet anders dan New York. Als je nog meer vragen hebt, let me know!

      1. Ja had het net gelezen, mooi stukje! Inspirerend. Zal hem voor de reis nog eens doorlezen wat staan leuke tips in. Ik ben meer het type dat dan ook daadwerkelijk een auto zal huren om de boel te verkennen in IJsland. Heb het iets minder op die tourbussen. Ik zal je blog de komende weken in de gaten houden. Ben benieuwd wat je nog meer voor tips hebt en vooral hoe je het beleefd hebt.

Laat een reactie achter