Winterbreak in IJsland

Mijn eerste, echte kennismaking met IJsland was door het tv-programma Wie is de Mol. Een bijzonder landschap, het zag er nogal koud uit, maar tegelijkertijd was mijn interesse gewekt. Wie weet, zouden we daar nog wel eens naartoe gaan.

En ja hoor, we zijn er geweest! Het was niet eens de bedoeling. Maar dan zit je een reis uit te zoeken naar New York en opeens komt daar een mooi ticket met Iceland Air voorbij. Als we daar dan toch moeten overstappen…dan blijven we er gewoon een paar dagen!

‘Brrr…wat koud’. De eerste reactie die we van iedereen krijgen als we over onze tussenstop in Reykjavik vertellen. Dat valt dus wel mee. Het wordt er niet zo koud als de naam doet vermoeden. Je bikini kan je echter wel thuis laten.

Reykjavik

Wat een knusse en tegelijkertijd moderne, hippe stad. In IJsland zijn ze gek op kerst, dus eind november waren de winkels al met kerstverlichting versierd. We hebben een hoop leuke restaurants, cafés en design winkels gezien, zowel van binnen als buiten. En uiteraard ontbreken de IJslandse wollen truien niet in het straatbeeld.

Uitgerust en met een stevig ontbijt begonnen wij de dag na aankomst in Reykjavik. In het donker welteverstaan. In november wordt het namelijk pas tegen half elf ’s ochtends licht en om vier uur ’s middags begint het al te schemeren. Korte, donkere dagen dus.

Als je de stad wilt verkennen, maak dan een leuke stadswandeling. Wij hebben te voet de leuke straten en houten huizen verkend. Langer dan een dag hoef je hier niet voor uit te trekken, want zo groot is Reykjavik niet. Iets buiten het centrum ligt nog een uitkijkpunt. Geen must om te zien, maar mocht je tijd over hebben dan is het leuk om er naartoe te lopen.

Tijdens onze wandeling hebben we een korte stop gemaakt bij een hotdogkraampje. De IJslandse variant met lamsvlees is erg populair bij de lokale bevolking. Nu ook bij ons!

P1000510 bewerkt

Hotdogkraam in downtown Reykjavik

Golden Circle Tour

Het leuke aan Reykjavik is dat deze stad als startpunt voor veel tours wordt gebruikt. Hierdoor zie je een mooie mix van de stad en het landschap dat IJsland biedt. De populairste tour is de Golden Circle Tour. En vind je het leuker om zelf alles te ontdekken? Huur dan een auto en ga op pad. Dan hoef je niet elke keer te wachten tot de laatste persoon weer is ingestapt en kan je lekker je eigen plan trekken. Iets wat wij achteraf gezien veel beter hadden kunnen doen.

2014-11-22 14.53.33 bewerkt

Gullfoss

 

Maar wat krijg je allemaal te zien? Wij begonnen bij de Gullfoss waterval. Schitterend! Het worden ook wel de Niagara Falls van Europa genoemd. Je kan de watervallen zowel van bovenaf als beneden bekijken. Heerlijk dat kletterende water!

Na dit natuurgeweld vertrokken we naar de geiser Strokkur. Nou dacht ik altijd dat IJsland het land van de geisers was. Blijkt er maar eentje te zijn die het doet… Elke vier tot acht minuten komt de geiser tot uitbarsting. Een spektakel waar ik wel de hele dag naar kon kijken. Daar was het dan alleen wel net iets te koud voor.

Kijk hieronder om het ‘live’ te kunnen aanschouwen. Geen high-tech film, maar daarom niet minder mooi om te zien.

En tot slot Thingvellir National Park. Een spectaculair maanlandschap, waarbij we het gevoel hadden in een sprookje te zijn beland. De tektonische (kende jij dit woord al?) platen van het Amerikaanse en Europese continent schuiven hier langs elkaar. Met als gevolg aardverschuivingen en grote kloven. Hier kan je een mooie wandeling doorheen maken.

Uitzicht over de kloof

 Noorderlicht

Als je dan in de winter naar IJsland gaat, mag het Noorderlicht niet op je lijstje ontbreken. En dan sta je daar op een koud zuidwestelijk puntje van het land te wachten…en te wachten…om niet meer dan een grijze streep te zien. Wat een teleurstelling.

Na een aantal uur helemaal versteend aan te voelen, stonden we op het punt terug te gaan naar Reykjavik. Maar daar was het ineens: het Noorderlicht! Niet het dansende spektakel waar we op hoopten. Wel groen licht, dat na een paar minuten helaas toch achter de wolken verdween. De volgende keer dan maar in Lapland?

Blue Lagoon

Vooral niet naar huis gaan, voordat je naar de Blue Lagoon bent geweest. Wij hebben dit op onze laatste dag gedaan. Het mooie is dat je dit goed kan combineren met de terugreis naar het vliegveld. Of de heenreis als je net aankomt.

Relaxen in de thermale bronnen met uniek helderblauw water. Om het compleet te maken, staan er verschillende emmers waarbij je een heerlijk masker op je gezicht kan smeren. Voor de dames (en heren met lange haren): ga niet kopje onder, want drie dagen later voelt je haar nog als touw aan. Mijn haar in ieder geval wel.

P1000668 bewerkt

Op naar New York!

We hebben een paar bijzondere, mooie dagen in IJsland gehad. In een korte tijd hebben we veel van het land kunnen zien. Een aanrader deze bestemming, op slechts drie uur vliegen. Er is nog genoeg dat we niet hebben gezien. Het wandelen op de gletsjers bewaren we maar voor de volgende keer. Voor ons was het weer tijd om verder te vliegen.

Benieuwd naar New York? Ik zou zeggen: stay tuned…

6 Reacties

 1. Leuk verhaal hoor! Je bent echter wat te kort in IJsland geweest… Wij waren er een week met de IJslandspecialist en hebben met een bus zo’n 1770km afgelegd. Naast die Golden Tour zijn we uiteindelijk in Skaftafell beland met een uitstapje naar het Jökulsárlón, het gletsjermeer. Ook waren wij daar op een avond, waarbij de Noorderlichtverwachting nul was, het toch gezien en gefotografeerd. Zie de YouTube-site. Die week erg veel geluk gehad want op drie avonden was het zomaar raak.
  Die hele zuidelijke rand van IJsland is ronduit prachtig met de Seljalandfoss, de Skogafoss en het zwarte strand van Vik. Tussendoor prachtige maanlandschappen van lavavelden. Ook de Graborvulkaan beklommen en in de caldera gekeken.
  Groet, Ben

  1. Hoi Ben,

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen! Wij zijn er zeker te kort geweest, dus wat mij betreft een goede reden om nog een keer terug te gaan. En jullie hebben duidelijk een beter Noorderlicht gehad dan wij, terwijl bij ons de voorspelling wel heel goed was. Maar ik zal je tips onthouden voor onze volgende trip!

   groeten,
   Linda

 2. IJsland lijkt me echt geweldig, een land wat ik nog erg graag wil ontdekken! Leuk dat je er zo als tussentop naar New York even geweest bent. Heb je er ook voldoende tijd gehad, of had je er nog veel langer kunnen blijven? Je hebt in elk geval de gouden driehoek wel gezien natuurlijk. En Reykjavik lijkt me ook erg tof!

  1. We hadden er nog wel langer kunnen blijven. Er is nog zoveel meer te doen. We wilden nog graag wandelen op de gletsjers, maar daar hadden we helaas geen tijd meer voor. We zijn er 3 volle dagen geweest, maar 1 of 2 dagen extra was ook niet erg geweest. Wel erg leuk om met New York te combineren; het zijn totaal verschillende bestemmingen!

 3. Wat een goed idee om een paar dagen te stoppen in IJsland! En ook al kun je inderdaad niet alles zien, je krijgt zo toch een mooie indruk van het land.

  1. Het is zeker een aanrader Ester!

Laat een reactie achter