Ga je naar New York? 7 redenen om Harlem te bezoeken!

New York-Harlem-stedentrip-citytrip

Bij New York denk je al gauw aan de hoge gebouwen, de drukte op Times Square en de fantastische musicals op Broadway. Veel van de bezienswaardigheden bevinden zich in Manhattan, waar de meeste toeristen naartoe gaan. En begrijpelijk, want ook ik als toerist wilde toch zeker wel langs het Vrijheidsbeeld varen, de Brooklyn Bridge over wandelen en Times Square met eigen ogen zien.

Maar New York is zo’n grote miljoenenstad, dat we zelfs na een bezoek van zes dagen zeker terug willen. Zo wil ik dolgraag naar de New York Knicks om een basketbal wedstrijd mee te maken. Ik snap echt weinig van de spelregels, maar als het sfeertje net zo is als in de film, dan moet ik dat een keer beleven.

In zes dagen tijd hebben we echter wel een hoop andere dingen gezien in deze fantastische stad. Na vier dagen Manhattan en een dag Brooklyn brengen we de laatste dag een bezoek aan Harlem. Dat is echt een totaal ander deel van New York. Dus ben je van plan om binnenkort naar The Big Apple te gaan? Sla dan Harlem zeker niet over!

1. Het rustige Harlem vs het hectieke Manhattan

We stappen uit de metro en het eerste dat ons opvalt is de rust. Het is zaterdagochtend en er is geen kip te bekennen op straat. Ook geen mens trouwens. We zoeken een leuke plek om een ontbijt te scoren, maar dat valt nog tegen. Uiteindelijk wint de honger van de zin om verder te zoeken en we ploffen neer bij de McDonalds. Ach, Amerikaanser kan niet toch;-). Het ontbijt smaakt daar prima, zeker als je trek hebt, en zorgt voor de een goede basis om de dag te beginnen.

In de McDonalds is het overigens aardig druk, in tegenstelling tot op straat. We moeten er toch wel aan wennen, na alle drukte die we de dagen ervoor tegen zijn gekomen. Maar waar je in Manhattan echt een nummer bent en iedereen je haastig voorbij loopt, komt er hier een vriendelijke ‘morning’ uit en nemen de mensen de moeite om je gedag te zeggen.

2. The place to be als je van kerken houdt

Ben je gek op kerken en houd je van het fotograferen van gebouwen? Dan zit je in Harlem op de juiste plek. We komen hier genoeg kerken tegen, waarschijnlijk meer dan dat we er in de rest van New York bij elkaar hebben gezien.

Wij vliegen op zaterdagavond terug naar huis, dus een kerkdienst op zondagochtend met gospelkoor maken we helaas niet mee. Die gaat ook op de to-do lijst voor ons volgende bezoek. Maar heb je de kans om dit mee te pikken, dan zou ik dit zeker doen. Het schijnt de moeite waard te zijn.

New York-Harlem-stedentrip-kerk-gospel New York-Harlem-stedentrip-kerk-gospel

3. Harlem ademt één en al jazz

Van muziek houden ze wel in dit gedeelte van New York. Verschillende bekende artiesten hebben in het beroemde Apollo Theater opgetreden, waaronder Aretha Franklin. Nog steeds is het theater in gebruik en worden er ’s avonds optredens gehouden.

We bekijken het Apollo Theater van de buitenkant wanneer een rapper ons aanspreekt. Hij vertelt ons over de geschiedenis van de jazz en vol trots vertelt hij welke artiesten hier hebben opgetreden. Af en toe lacht hij uitbundig en zien we zijn gouden tanden blinken. Uiteindelijk wil hij zijn eigen muziek aan ons verkopen, maar pech voor hem. Het is onze laatste dag en we leven die dag nog op zes dollar en onze credit card.

4. De winkeletalages zijn een attractie

De winkels zijn in Harlem een tikkeltje anders dan in Manhattan en Brooklyn. De eerste winkel die we tegenkomen is The  Body Shop, maar daarna houdt het snel op met bekende ketens. Mijn smaak is het niet echt, maar daarom is het niet minder leuk om een kijkje te nemen in de etalages.

De baggy kleding hangt om de paspoppen, afgewisseld met knallende fluorescerende shirtjes. Iets verderop knallen de hiphop klanken uit de winkel, waar de ene paar sneakers nog groter is dan de ander. Als je er wel van houdt, dan kan je je hier volledig uitleven. En anders is het ook vermakelijk om te winkels te bekijken, want het is een totaal ander straatbeeld dan de rest van New York.

2014-11-29 16.27.58-1

5. Ver weg van de toeristen

De toeristen zijn nauwelijks in Harlem te vinden. Een enkele verdwaalde toerist loopt er rond en met onze blanke snoetjes vallen we overduidelijk op. Zouden er dan echt zo weinig mensen naar Harlem komen?

Wellicht kampt dit deel van New York nog met een imagoprobleem, want veel mensen vragen later aan mij of het wel veilig is. Ik weet niet hoe het ’s avonds is, maar overdag kan je hier prima rond lopen.

Ons eigen beeld is overigens wel bijgesteld na een bezoek aan Harlem. Het eerste dat opvalt, is dat de huizen in een prima staat zijn. Misschien niet zo chique als in sommige wijken van Manhattan, maar het ziet er goed uit. Aan de buitenkant in ieder geval. Dus ook mijn eigen ideeën en beelden kan ik aan de kant schuiven, want er klopt niets van.

Aan het einde van de ochtend komen we aan bij The Kitchenette en ploffen we neer voor koffie en thee. Een gezellige en kleurrijke lunchroom en ineens ontdekken we waar de zeldzame toeristen zijn. Ze zitten hier aan een kop koffie om bij te komen, gemengd met de locals die hier genieten van een laat ontbijt.

New York-Harlem-stedentrip-huizenNew York-Harlem-stedentrip

6. Grant’s Tomb, het mausoleum

Als je hier langs komt, neem dan een kijkje bij dit gebouw. Het is het mausoleum waar president Grant (wie?) en zijn vrouw liggen opgebaard. Geen vrolijke happening dus, maar op zich wel een mooi gebouw. Deze president is overigens al van ver voor onze tijd, dus het is niet raar als je hem niet kent.

Naast het mausoleum loopt een park langs het water. Rustig lopen we onder de bomen door die eind november schitterende herfstkleuren hebben. Op naar de volgende bezienswaardigheid: The Columbia University.

New York-Harlem-stedentrip-Grant's Tomb

7. Wandel tussen de studenten op Columbia University

Hoe dichter je in de buurt komt van de universiteit, hoe verder je het hart van Harlem uitwandelt. Je komt steeds dichterbij de Upper West Side en dat merk je. Er hangt een andere sfeer, die ergens tussen Manhattan en Harlem in zit.

Het terrein van de universiteit kan je gewoon oplopen en op doordeweekse dagen wandel je hier tussen de studenten door. Aangezien wij hier op een zaterdagmiddag zijn, zien we weinig studenten en met name toeristen.

New York-Harlem-stedentrip-Columbia UniversityNew York-Harlem-stedentrip-Columbia University

Zet Harlem op je to-do list

Als je naar New York gaat, sla Harlem dan zeker niet over. Mits je natuurlijk voldoende tijd hebt, want er is zo enorm veel te zien in deze stad. Ik ken maar weinig steden waar je niet alles in een week kunt zien, maar New York is er zeker eentje van.

En lukt het je niet om Harlem de eerste keer te bezoeken? Dan heb je toch gewoon een reden om nog eens terug te gaan…

Heb jij Harlem bezocht toen je in New York was of staat het op jouw to-do list?

2 Reacties

  1. Leuke post! Ik heb Harlem inderdaad ook een dagje bezocht toen ik in NY was. Van tevoren was ik een beetje huiverig door alle negatieve verhalen die je over het deel hoort – net zoals jij schrijft, het heeft echt een imagoprobleem, en misschien is het ’s avonds ook niet héél verstandig om alleen over straat te gaan – maar ik vond het echt top. Mensen waren op straat zo mooi gospel aan het zingen in groepjes, en toen we even bleven staan werd ons meteen een stoel aangeboden om mee te doen. Toen had ik pas écht het gevoel van – ja, ik ben in New York 🙂

    1. Dank je wel! En wat leuk zeg van dat gospel zingen op straat! Dat hebben wij helaas niet meegemaakt. Maar nog een reden om naar Harlem te gaan dus:-)

Laat een reactie achter