De 5 gezichten van Warschau

Polen-Warschau-hoofdstad-old town-stedentrip-wolkenkrabbers-Praga-by night

Dan ga je ineens naar een stad, waarvan je geen idee hebt wat je er kan verwachten. Hoge wolkenkrabbers ongetwijfeld, want die zijn er in ieder geval. Maar wat biedt Warschau nog meer?

Het antwoord heb ik inmiddels gevonden. Warschau biedt meer dan genoeg zelfs. Het is een stad met sfeer, maar tegelijkertijd één met een rauw randje. Er staan onpersoonlijke wolkenkrabbers, maar in de zomermaanden worden er allerlei buitenactiviteiten georganiseerd.

De vijf gezichten van Warschau. Ontdek de verschillende kanten van de Poolse hoofdstad.

1. Het gezicht van het centrum

Om eerlijk te zijn heeft alleen het centrum van Warschau al twee gezichten. Aan de ene kant is er het oude gedeelte, dat na de Tweede Wereldoorlog grotendeels opnieuw is opgebouwd. Hier is een enorme keuze aan restaurants, die voornamelijk Poolse gerechten serveren.

Bovendien is het een genot om uren te dwalen door de vele straten met kleurrijke gevels, kneuterige winkels en prachtige gebouwen. Vergeet ook zeker niet tussendoor neer te ploffen bij één van de vele terrasjes.

Polen-Warschau-hoofdstad-old town-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-old town-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-old town-stedentrip-srprs.me

Daarnaast is er het ‘gewone’ centrum. Denk hierbij aan een lange straat met aan beide kanten wederom restaurants, koffietentjes en winkels. Het is geen uitgebreide winkelstraat, daarvoor kan je beter naar de winkelcentra gaan, maar het loont de moeite om af en toe een zijstraat in te steken.

Polen-Warschau-hoofdstad-centrum-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-centrum-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-centrum-stedentrip-srprs.me

2. Het gezicht van het moderne Warschau

Warschau kent geen winkelstraten, zoals we dat in Nederland gewend zijn. Er zijn een aantal winkelcentra, waar voornamelijk de bekende ketens zijn gevestigd.

Hoewel het prijsniveau qua eten en drinken ver onder dat van Nederland ligt, valt dat op winkelgebied tegen. Kleding is zeker niet goedkoper, soms misschien zelfs nog wel duurder. Toch een kleine tegenvaller als je van shoppen houdt.

Het winkelcentrum dat wij bezoeken tijdens een regenachtige ochtend is omgeven door hoge wolkenkrabbers. Precies het beeld van Warschau dat ik zelf had voordat ik in het vliegtuig stapte.

Polen-Warschau-hoofdstad-winkelcentrum-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-wolkenkrabbers-stedentrip-srprs.me

3.Het gezicht van het rauwe randje in Praga

Praga is een gedeelte van Warschau dat de laatste jaren in een beter voetlicht is komen staan, al lezen we dat je hier als toerist de avonduren beter kan vermijden. Ergens snap ik het wel. Er hangt een andere sfeer en de gebouwen zien er enigszins vervallen uit.

Zelfs overdag zijn de toeristen hier spaarzaam en ergens doet het mij denken aan Harlem in New York. Het is anders. Tegelijkertijd maakt dat het juist weer interessant om deze kant van Warschau te ontdekken.

We lopen langs gebouwen die op instorten staan, maar ontdekken ook de kunstwerken van graffiti op de muur. Heb je genoeg tijd om de stad te bezoeken, sla dan dit gedeelte zeker niet over.

Polen-Warschau-hoofdstad-Praga-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-Praga-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-Praga-stedentrip-srprs.me

4. Het gezicht van Warschau by night

De zon neemt afscheid van Warschau, de straatlantaarns schieten aan en de restaurants maken zich op de voor de eerste gasten. Zomaar een avond uit het leven van Warschau.

De schijnwerpers schieten aan en verlichten de gebouwen. Het is rustig op de straten, maar toch is het veilig om rond te lopen. Ook ’s avonds is het een fijne stad.

In de zomermaanden is er op vrijdag- en zaterdagavond een fonteinshow. Wij komen hier zelf te laat achter; dat kan gebeuren als je vooraf geen idee hebt wat je te wachten staat. Maar het maakt Warschau by night waarschijnlijk wel af.

Polen-Warschau-hoofdstad-by night-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-by night-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-by night-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-by night-stedentrip-srprs.me

5. Het gezicht van rust en natuur

In de zomermaanden kan je in Warschau naar het strand. Wist jij dat al? Het is verre van strandweer begin september, maar ik ben wel benieuwd. Ineens lopen we in een groene omgeving en kijken vanaf de overkant van de oever naar het oude centrum van de stad.

Het natuurgevoel is duidelijk aanwezig. Niet alleen langs de oever, maar er zijn diverse parken in Warschau. Met een heerlijk najaarszonnetje strijkt een yogagroep neer in het gras om hun weekendritueel uit te voeren.

Polen-Warschau-hoofdstad-natuur-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-natuur-stedentrip-srprs.me Polen-Warschau-hoofdstad-natuur-stedentrip-srprs.me

Mijn favoriete gezicht

Elk gezicht van de stad heeft zijn charme. Dat maakt een stad als Warschau zo afwisselend voor een stedentrip. Toch is er een kleine winnaar wat mij betreft en dit is het oude centrum. Wat een sfeer hangt hier, zowel overdag als ’s avonds. Je hebt hier als toerist het rijk zeker niet alleen, maar desondanks is het geen straf om hier te zijn.

Al is de ultieme tip natuurlijk gewoon om ervoor te zorgen dat je lang genoeg naar deze stad gaat en alle gezichten van Warschau zelf ontdekt. Vooral in de zomermaanden als er diverse buitenactiviteiten worden georganiseerd, vermaak je je gemakkelijk vier dagen in deze hoofdstad.

Welk gezicht spreekt jou het meeste aan?

5 Reacties

  1. Wat leuk om vijf gezichten te laten zien. Verbazingwekkend hoe divers Warschau is. Jammer genoeg zullen we de stad niet kunnen op onze reis door Polen. Dat is dan maar een reden om nog eens terug te komen!

    1. Jammer dat je er niet heen kan, maar het is zeker de moeite waard voor een andere keer!

  2. Leuk geschreven en leuk om al die verschillende gezichten te zien. Ik denk dat ik me in Praga wel zou vermaken, ik hou wel van dat sfeertje. Had je het idee dat het er wel veilig rondlopen was met een camera?

    1. Dank je wel! Ik voelde me daar zeker wel veilig met mij camera hoor, maar je valt wel gewoon op als toerist.

  3. Leuk geschreven! Zoals je misschien wel gelezen hebt bij mij, zag ik ook duidelijk de verschillende kanten/gezichten die de stad heeft. 🙂 Best fijn om zo niet goed te weten wat je van een stad moet verwachten, maar jullie deden een srprs.me trip dus voor jullie was het al helemaal een verrassing. 🙂

Laat een reactie achter