De champagnekelders van Mercier

Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis

De Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is een ware beleving. Champagne is voor vele Fransen in deze omgeving een levensstijl en is dan ook onlosmakelijk met het dagelijkse leven verbonden.

Dit geldt eveneens voor een aantal champagnekelders in deze streek. Het zijn niet zomaar muffe kelders met duizenden flessen die wachten totdat ze klaar zijn voor de verkoop. Integendeel, de wijnkelders zijn een attractie op zich.

Met een treintje rijden we door de koele kelders van Mercier. De wijnkelder is achttien kilometer lang en al rijdend verwonderen we ons over de grote hoeveelheden champagneflessen die hier liggen.

Het grootste wijnvat ter wereld

Bij binnenkomst in het champagnehuis wacht eerst een andere attractie. Het grootste wijnvat ter wereld staat hier uitgestald. In de 19e eeuw won Mercier hier zelfs een tweede prijs mee, maar hij moest het afleggen tegen de Eiffeltoren.

Het staat er nu puur ter decoratie en dit immense wijnvat past goed bij het ontwerp van de wijnkelders. Bij het ontwikkelen van het ontwerp draaide alles om indruk maken, zowel voor de kelders als het wijnvat.

Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis-wijnvat Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis-wijnvat Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis-wijnvat

Met een trein door de kelders

De kelders bevinden zich dertig meter onder de grond en met een lift laten we ons langzaam afzakken. Zelfs daar maakt Mercier een attractie van, want onderweg zien we Efteling-achtige taferelen als we door het glas van de lift kijken.

Een paar minuten later staan we in de koele kelders waar een trui, zelfs in de warme zomermaanden, geen overbodige luxe is. Iedereen krijgt een soort van walkie talkie mee, waar we in het Nederlands uitleg krijgen over de kelders en het ontstaan van champagne.

Al snel lopen we tegen een probleem aan. Foto’s maken van de kelder en luisteren naar de walkie talkie, die je tegen je oor aan moet houden, is geen goede combinatie. De blogger in mij kiest ervoor om foto’s te maken.

Het is de eerste wijnkelder die we bezoeken, dus ik gok erop dat ik een soortgelijk verhaal later nog een keer te horen krijg. En ja hoor, ik blijk achteraf goed gegokt te hebben.

Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuisFrankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuisFrankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis

Tijd om te proeven

Na het zien van de vele flessen champagne staan we te popelen om zelf te proeven. We krijgen een korte uitleg over de champagne, maar dan is het tijd om de bubbels soldaat te maken. We nippen van onze glazen en voelen ons als god in Frankrijk.

Twee glazen verder voel ik mijn hoofd licht worden en langzaam slaat de champagne toe. De valkuil van een proeverij is dat het tempo hoger ligt en de glazen beduidend sneller leeg raken.

We besluiten om het terras op te duiken en te genieten van de zon. Om vervolgens op het terras met een derde glas champagne in onze handen te eindigen. Vive la France.

Frankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuisFrankrijk-Champagne-Mercier-wijnkelders-champagnehuis

In ons geval is dit bezoek een geslaagd begin van een weekend Frankrijk, dat geheel in het teken staat van Champagne. En dat op slechts een paar uur rijden van Nederland.

Zie jij jezelf al in de Champagnestreek zitten met een glas bubbels?

Laat een reactie achter