Zon, zee en Cyprus

Cyprus-rots van Aphrodite

Onder de strook van de Turkse kust en niet ver van de landsgrenzen van het Midden-Oosten ligt dat ene zonnige eiland. Een eiland dat verdeeldheid kent en gemakshalve vaak wordt verdeeld in een Turks en Grieks gedeelte.

Het Turkse gedeelte dat veel onrust en weinig toerisme kent. Maar er is een groot deel van het land dat wel degelijk de moeite waard is. Langzaam aflopende zandstranden, gezellige boulevards, pittoreske dorpjes in het binnenland en een perfecte bestemming om met de auto te ontdekken.

Maak kennis met Cyprus; een bestemming die veel te snel over het hoofd wordt gezien.

Mijn eerste kennismaking met Cyprus

Cyprus Airways bestaat 60 jaar en biedt de mogelijkheid om voor 60 euro naar Cyprus te vliegen. Bovendien mag ik een week lang gratis overnachten in een hotel. Mijn reisvoelsprieten staan al recht overeind en niet veel later is het geregeld. Half november vertrekken we een week naar Cyprus.

Geen idee wat ons te wachten staat. Op dat moment is het voor mij een vrij onbekende bestemming. Ik kan het aanwijzen op de kaart, weet dat het ‘iets’ met Turkije en Griekenland te maken heeft, maar tot zover mijn kennis.

Cyprus Airways heeft begin 2015 een faillissement aangevraagd; de 70 jaar halen ze dus niet meer. Gelukkig hebben we onze Nederlandse trots nog en brengt onder andere Transavia je in een paar uur deze kant op.

Cyprus in november

Halverwege november is het nog heerlijk nazomerweer. Prima om een dag aan het strand door te brengen, maar tegelijkertijd is het de perfecte temperatuur om het eiland te verkennen.

Aan de andere kant is half november duidelijk het oudere publiek in de meerderheid. We vallen op dat moment als jonge twintigers behoorlijk op aan het strand, waar grijs de overheersende kleur is. In de avonduren is het rustig aan de boulevard van Larnaca en de Cyprioten genieten van het rustige naseizoen.

Wij genieten dus van een rustige week onder de Cypriotische zon. Maar voor meer levendigheid is een vroeger moment in het seizoen aan te raden.

Cyprus-dorpje

Paphos versus Larnaca

Dan hak je de knop door om naar Cyprus te gaan, maar welke kant van het eiland bezoek je dan? Over het algemeen vlieg je op Paphos of Larnaca, beiden aan een andere kant van het eiland gelegen.

Wij verblijven in Larnaca, een vrij grote badplaats en het vormt een perfecte uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Larnaca heeft een lange boulevard met allerlei restaurants en terrasjes. Daarnaast heeft de badplaats een vrij breed zandstrand. De echte feestbeesten vliegen op Larnaca en kunnen daarna gelijk door naar Ayia Napa, dat een bruisend uitgaansleven kent.

Paphos bezoeken we helaas maar kort, maar op dat moment weet ik dat Paphos de volgende bestemming is als ik nog eens terugkeer naar Cyprus. Paphos straalt namelijk één en al gezelligheid uit met een levendige haven vol met restaurants. Een sfeervolle badplaats zonder dat je het gevoel dat heel Europa hier rond loopt, maar ook liefhebbers van archeologie halen hier hun hart op.

Cyprus

Bezienswaardigheden

Naast de verschillende badplaatsen kent Cyprus nog vele andere bijzondere plekken. Mijn favorieten hieronder op een rijtje:

 • Op een zeer mistige dag duiken we het Troodosgebergte in. Ondanks de kou en dikke mist krijgen we toch nog iets mee van de prachtige omgeving waar we doorheen rijden. Ondertussen stoppen we in authentieke dorpjes, bezoeken een klooster hoog in de bergen en maken kennis met de Cypriotische keuken. In de winter kan je op de top van de Olympus zelfs vaak skiën.
 • Aan het einde van de middag genieten we van de zonsondergang bij de Rots van Aphrodite. Op deze plek is de godin van de liefde volgens de legende geboren. Het is in feite maar een rots in het water, maar het is wel een prachtige plek als de zon langzaam in de zee zakt.
 • Door de hoofdstad Nicosia loopt letterlijk een grens om het Turkse gedeelte van de rest af te scheiden. Het is geen stad om dagen doorheen te dwalen, maar toch zeker wel de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Daarnaast zorgt de grens voor een toch wel tikkeltje bizar straatbeeld.
 • Verlaat de hoofdweg eens en duik één van de vele Cypriotische dorpjes in. Maak kennis met de lokale bakker, zie opa en oma gearmd door de straat wandelen en geniet van de rust om je heen. Ontdek het echte Cyprus.
Cyprus-rots van Aphrodite

Auto rijden op Cyprus

Cyprus is een perfecte roadtrip bestemming. De wegen zijn meer dan goed en de bewegwijzering is meer dan duidelijk. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Kleine kanttekening, want op Cyprus wordt wel links gereden. Na een kwartier rondrijden went het al snel dat het stuur aan de andere kant zit en de rotonde ineens andersom moet. Alleen gaan die ruitenwissers wel vaak aan als ik richting aan wil geven. Voor het gemak rijden we in een automaat, dus over schakelen hoeven we ons niet druk te maken.

Maar dan belanden we in Limassol. Een drukke havenstad, waar ineens het verkeer van alle kanten lijkt te komen. Met klotsende oksels en zweetdruppels op mijn voorhoofd zet ik de auto op een gegeven moment aan de kant. Links rijden in deze stad bezorgt mij de kriebels en mijn reddende engel neemt gelukkig op dat moment het stuur over.

Cyprus-Paphos-auto rijden

Cyprus…yes or no?

De eerste fout die ik maak is door het teveel te vergelijken met Griekenland. Niet zo vreemd, want overal lees ik vooraf over een Grieks en Turks gedeelte, dus de vergelijking is al snel gemaakt.

Maar Cyprus is Cyprus en heeft een eigen identiteit. Ook al zijn de Griekse en Turkse invloeden merkbaar in de keuken en de taal, toch is het weer anders. Durf maar eens tegen een Nederlander te zeggen, dat het vergelijkbaar is met Belgie. Dat doen we toch ook niet?

Dus ik zeg: zon, zee en Cyprus.

Hoe zijn jouw ervaringen met Cyprus?

5 Reacties

 1. Leuk geschreven Linda. Je hebt me nog nieuwsgieriger gemaakt. Hopelijk kan ik dit eiland binnenkort zelf bezoeken. Voor tips weet ik je te vinden : ).

 2. Mooi omschreven, dit nodigt uit. Aangezien ik hier nog niet geweest ben.

 3. Alex Vagevuur 08/03/2016 at 11:43 Reply

  Leuk Linda !

 4. Al een paar keer met het idee gespeeld naar de najaarszon te gaan op Cyprus. Toen liep ik er al tegenaan waar dan op te vliegen / te overnachten… Paphos of Larnaca. Volgens jou die eerste dus… ga ik even onthouden, wie weet volgend najaar 🙂

 5. Ik was er 21 jaar geleden! Met mijn studie Mediterrane Studies. Best veel van het eiland gezien toen en zelfs nog gefietst. Vooral het noorden van Cyprus (waar je toen nog een visum voor nodig had) vond ik heel mooi: Famagusta vooral. En in Kyrenia heerlijk in het haventje gegeten. Ook de Cypriotische wijn was heerlijk!

Laat een reactie achter