Chillen op de Antillen. Ga je dan naar Aruba, Bonaire of Curaçao?

Aruba-Bonaire-Curacao-Nederlandse Antillen

Op zo’n 9 uur vliegen hier vandaan ligt een heerlijk stukje Nederland. Drie eilanden liggen hier naast elkaar: Aruba, Bonaire en Curaçao. Op deze eilanden kan je met de Nederlandse taal uit de voeten, maar daar blijft de overeenkomst met Nederland dan ook wel bij.

Op het moment dat je het vliegtuig uitstapt, wachten de wuivende palmbomen en de stralende zon je op. Dat is al één goede reden om Nederland te verlaten. Voordat ik deze eilanden bezocht, had ik het beeld dat het allemaal wel hetzelfde zou zijn. Hoe verschillend kunnen deze drie eilanden, die zo dicht bij elkaar liggen, nou zijn? Heel verschillend, kwam ik dus achter…

ABC-eilanden

Afhankelijk van wat je zoekt, biedt ieder eiland weer iets anders en unieks. En kan je niet kiezen, daar schijnen vooral vrouwen wel eens last van te hebben, dan maak je toch een mooie combinatiereis?

Op de kaart zie je dat de eilanden net iets boven Venezuela liggen en als je naar de volgorde van de eilanden kijkt, is de benaming ACB-eilanden logischer. Dat ligt alleen net iets minder lekker in de mond.

Aruba-Bonaire-Curacao-ABC eilanden-Caribbean

Aruba

De slogan van het eiland is ‘One happy island’ en dat is niet voor niets, want happy word je hier inderdaad vanzelf. Vanuit Curaςao ging ik hier een weekend naartoe en opeens kwam ik in een andere wereld terecht. En dat nog geen dertig minuten vliegen verderop.

Het eiland is veel op de Amerikaanse markt gericht en dat merk je aan alles. De hamburger die je bestelt, is ineens veel groter en een kleine frisdrank is naar onze maatstaven een emmer. Daarnaast hoor je overal om je heen toeristen Engels praten met een Amerikaanse tongval.

De hoofdstad Oranjestad is schoon en modern aangelegd. Tien minuten verderop liggen de stranden, waarbij je een lange kuststrook tegenkomt met hierachter de hotels. Actievelingen kunnen hier hun hart ophalen, want hier kun je bijna elke denkbare watersport beoefenen.

Aruba-Palm Beach-parasailen-strand-watersporten

Houd je niet van de drukke stranden van Palm Beach ga dan richting Eagle Beach, waar gelijk de hotels een stuk lager gebouwd zijn. En hoewel Baby Beach een rustig, soms zelfs uitgestorven strand is, is het zeker de moeite waard om hier een dagje naartoe te gaan.

Tien jaar geleden was het nog mogelijk om de Natural Bridge te bezoeken. Niet veel later stortte deze helaas in. Laten we maar hopen dat dit niets met mijn gewicht te maken had;-). Daarnaast is er een Natural Pool, een struisvogelfarm. Je vermaakt je dus wel op het eiland, maar verwacht niet dat je hier weken lang allerlei tours kan doen.

Aruba-Natural Bridge-Struisvogelfarm

Bonaire

The place to be als om het duiken gaat. Dit eiland is een stuk kleiner dan Aruba en Curaçao en veel rustiger. Toch zijn er een flink aantal duikscholen op dit kleine stukje land te vinden. Maar ook als je geen duiker bent, zijn er prachtige plekken om te snorkelen.

De hoofdstad Kralendijk doet eerder aan een dorp denken met gezellige eettentjes. Verwacht hier zeker geen uitgebreide shopgelegenheden, want die zijn er simpelweg niet. Ook in de hoofdstad kom je de rust van het eiland tegen.

Naast duiken en rust zijn er bezienswaardigheden op het eiland. Er staan bijvoorbeeld nog slavenhuisjes, die vrij uniek zijn, omdat op veel plaatsen de herinneringen aan de slavernij zijn weggevaagd. Het is niet voor te stellen dat hier meerdere mensen in moesten slapen. Daarnaast ligt er een grote zoutvlakte op het eiland, het Pekelmeer, waar zout gewonnen wordt.

Bonaire-Kralendijk-slavenhuisjes-Pekelmeer-zoutvlakten

Het hoogtepunt van dit eiland voor mij persoonlijk is Klein Bonaire. Met een boot vaar je hier in twintig minuten naartoe. Op dat moment ben ik nog bezig met mijn duikbrevet, dus het blijft hier bij snorkelen. Maar ik heb werkelijk waar nog nooit zoveel verschillende en kleurrijke vissen bij elkaar gezien. Ik weet niet waar ik moet zwemmen en kijken, wat is het fantastisch. We krijgen zelfs nog bezoek van een schildpad, die zich langzaam tussen de scholen vissen voortbeweegt. Ga je naar Bonaire, sla dit dan zeker niet over!

Bonaire-Klein Bonaire-ABC eilanden rsz_linda_080

Curaçao

Het eiland waar ik een half jaar woonde en waar ik tien jaar later nog steeds dol op ben. Ieder weekend genoot ik van de prachtige stranden en kwam ik hier bij van de gezellige stapavonden. Aan het einde van de middag stond ik op diezelfde stranden tijdens het happy hour met een Malibu ananas in mijn handen te genieten van de ondergaande zon.

Curacao-Strand-Porto Mari

Tijdens de sportieve momenten beklom ik de Christoffelberg en sprong ik van de rotsen bij Playa Forti. En één van de hoogtepunten was toch wel de kus van de dolfijn.

Curaçao is een eiland dat zoveel meer biedt dan alleen zon, zee en strand. Ga eens cultuur snuiven in Kura Hulanda of één van de landhuizen op het eiland, bezoek een struisvogelfarm of laat je verrassen door het waterspektakel bij Shete Boka National Park.

Maar ook Willemstad is zeker de moeite waard met de kleurrijke huizen aan de Handelskade, de drijvende markt en de Pontjesbrug. Verwacht geen hippe en moderne winkels, daarvoor kan je beter naar Aruba gaan, maar slenter heerlijk een dag door de straten van de hoofdstad. En vergeet dat vooral niet een batidos te drinken of een pastechi te eten.

Curacao-Handelskade-Willemstad Curacao-Willemstad-drijvende markt

Welke van de drie?

Ik ben lichtelijk bevooroordeeld als je mij vraagt om mijn favoriete eiland. Dat is en blijft toch wel Curaçao. Hoe leuk de weekenden op Aruba en Bonaire ook zijn, ze winnen het niet van een half jaar Curaçao.

Maar smaken verschillen, dus ga het vooral uitproberen. Dan hoor ik graag wat jij ervan vindt. Ga je voor het moderne Aruba, de kleinschaligheid en het duiken op Bonaire of de diversiteit die Curaçao biedt?

Waar zie jij jezelf chillen op de Antillen?

4 Reacties

  1. Vroeger ben ik regelmatig naar Bonaire geweest. Heerlijk om te duiken en tot rust te komen. Op Aruba en Curaçao ben ik ook al geweest.
    Ook al vind ik Bonaire geweldig toch zou ik denk ik ook voor Curaçao gaan. Aruba is net iets te druk en Bonaire dan weer net iets te rustig.

    1. Ja, om die reden kies ik dan ook voor Curaçao. Leuk dat je ze ook alle drie hebt gezien!

  2. Heerlijk! Moest ik moeten kiezen zou ik voor Curacao gaan… Ik had al een lichtblauw vermoeden dat er daar net iets meer afwisseling is tussen zon en cultuur… Tijd om ze alledrie eens uit te testen?! 😉

  3. Leuk stukje! Nu weet ik waar ik heen moet deze winter 🙂

Laat een reactie achter