Klein Zwitserland in Luxemburg. Een paradijs in het groothertogdom

Luxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-watervallen-Schiessentumpel

Het is nog vroeg in de ochtend als we in Mullerthal aankomen. Luxemburg-stad hebben we achter ons gelaten en we bevinden ons in een totaal andere wereld. Een wereld die Klein Zwitersland heet of om het exotischer te laten klinken: Petite Suisse.

Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen, want de borden wijzen in de richting van de verschillende wandelpaden. En dat zijn er behoorlijk veel. Vol goede moed stappen we uit de auto, we trekken de veters van onze schoenen nog eens extra aan en maken we ons klaar om de bossen in te duiken.

Mullerthal trail

We bekijken het bord waarop de Mullerthal trail staat uitgestippeld en schrikken ons op dat moment rot. Een trail van 112 kilometer?! Dat gaat ‘m echt niet worden.

Maar gelukkig, de trail is opgedeeld in drie verschillende routes. Die ieder apart ook nog eens bijna 40 kilometer blijken te zijn. Waar is het misgegaan in onze voorbereiding? Oh ja, waarschijnlijk in het feit dat deze er niet was.

Ondertussen loopt een ander stel ons met ferme wandelpassen en nordic walking stokken voorbij. Ze hebben duidelijk een betere voorbereiding dan ons en we zien ze steeds verder het bos in verdwijnen.

Luxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse

Schiessentümpel watervallen

Nou, we zien wel wat er op ons afkomt. De watervallen, bekend onder de naam Schiessentümpel, liggen op korte afstand van het beginpunt, dus we lopen hier eerst heen. Wat er daarna op ons pad komt, is voor ons nog een verrassing.

Februari is een rustige periode in Luxemburg. In de hoofdstad valt het tegen dat restaurants soms nagenoeg leeg zijn, maar op het moment dat we hier rondlopen, komt het eigenlijk wel goed uit. We genieten van de rust om ons heen en zien in de verte de nordic walkers als stipjes door het bos bewegen.

Luxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-watervallen-SchiessentumpelLuxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-watervallen-Schiessentumpel

Herfst in Klein Zwitserland

Het lijkt wel herfst met alle bruinrode kleuren die we tegenkomen. De bomen zijn kaal, maar minder mooi wordt het er zeker niet op. We laten de watervallen achter ons en lopen dieper het bos in. We komen er rotsformaties tegen, kleine watervallen en grote omgevallen bomen.

Luxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite SuisseLuxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-watervallenLuxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-rotsformaties

We komen tot de conclusie dat onze waterflessen in de auto liggen en dat we niets te eten bij ons hebben. Onze slechte voorbereiding speelt ons nu toch wel parten. Het is af en toe een flinke klim in het bos, dus een flesje water is niet overbodig. Gaan we, inmiddels toch wel dorstig, verder met de wandeling of lopen we rustig aan terug richting de auto?

Doorgaan of terugkomen?

Het wordt de laatste optie, maar niet voordat we nog eens omkijken. Omkijken naar de mooie natuur die Luxemburg biedt. Als we nog eens gaan, dan moeten we ons toch maar beter voorbereiden.

Maar dat we hier nog eens komen, is niet onwaarschijnlijk. We voelen ons hier alleen op de wereld en beter had de zondag voor ons niet kunnen beginnen. Wakker worden in een mooie groene omgeving die Klein Zwitserland heet, maar dan in Luxemburg.

Wat vind jij van de natuur in Luxemburg?

Luxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite SuisseLuxemburg-Mullerthal-Klein Zwitserland-Petite Suisse-watervallen

16 Reacties

 1. Zo mooi daar! Prachtig vastgelegd het water en de zon! Wij waren er in de zomer, we hebben gezwommen de gewandeld. Was zo fijn!

  1. Dank je wel! En wat leuk dat je daar ook kan zwemmen zeg. Dat kon dan weer niet in februari:-)

 2. Wauw, wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Luxemburg vond ik inderdaad ook ontzettend mooi (de natuur, maar de stad zelf trouwens ook). Met mijn zusje en een vriendin doen we voor onze verjaardag altijd een stedentrip. Hoewel Luxemburg een verrassende keuze was hadden we er alle drie helemaal geen spijt van. 🙂 Zijn op de terugweg ook nog in Vianden gestopt, ook errug mooi!

  1. Dank je wel! Ja, ik vond ook zowel de stad als de natuur erg mooi. En Vianden is inderdaad de moeite waard. Wij zijn daar op de heenweg gestopt!

 3. Zooo. wat mooi Linda! Luxemburg is eigenlijk nog totaal onbekend voor me. Ben er alleen wel eens doorheen gereden. Wat een prachtige natuur en dat zo dicht bij huis! Er komt op deze manier steeds meer bij op mijn bucketlist 🙂 Die watervallen, <3 Wauw!

  1. Nou dat herken ik wel, want dat was het tot voor kort ook voor mij. Het was meer een doorreis route naar Frankrijk en Spanje. Maar het is echt de moeite waard om een keer te bezoeken!

 4. Mooi gebied is dat zeg. Ik ga wel eens met de motor door Luxemburg, want het is er mooi een stuk rustiger dan in de Ardennen en de Eifel.

  1. Niet alleen doorheen rijden hoor, het is ook zeker de moeite om eens af te stappen:-)

 5. Ik ben als kind best vaak in Luxemburg geweest, maar de laatste jaren bijna niet meer. Leuk om je foto’s te zien.

  Eind deze maand ga ik opnieuw naar Luxemburg en ik heb er zin in!

  1. Oh leuk, je gaat het vast naar je zin hebben!

 6. Wow wat een supermooie foto’s !

  1. Dank je wel!

 7. Diana | Stripe Away 18/03/2016 at 12:20 Reply

  Ik lees nou pas je blog. Maar wat een mooie foto’s. Ben zelf nog niet vaak in Luxemburg geweest. Maar na jouw blog ben het nu wel te kriebelen.

 8. Ik ben er nu met mijn zoon van 14, en wij vinden het betoverd mooi in het Müllerthal! !
  Hier kunnen ze zo een Hobbit film opnemen nmi. Pas wel op met impulsieve kids, want het is niet overal even veilig met die supermooie dieptes afgronden en rotsspleten……
  Kortom het is een geweldig avontuur, in een sprookjesnatuur!!

  1. Goed om te horen dat jullie het daar ook zo mooi vonden!

 9. stefan en sandra 28/08/2016 at 15:35 Reply

  hoi ik heb een vraag ik wil hier ook graag heen maar waar is dit
  en welk hotel is het er dichts bij

Laat een reactie achter