Mijn mooiste zonsopgangen

Misschien wel het mooiste moment van de dag…de zonsopgang. Al kan een zonsondergang er ook wel wat van. Het moment van de dag dat de lucht wordt gevuld met prachtige kleuren. Een warme, volle gloed die de hemel verlicht. Ook het beste moment van de dag om foto’s te maken.

Dat is al één reden waarom ik een slechte fotograaf zou zijn. De term ‘vroege vogel’ is duidelijk niet voor mij uitgevonden. De ochtenden zijn niet mijn sterkste kant. Maar dit is wel één van de mooiste tijdstippen om mooie en pure foto’s te maken. Dus ik ontkom er af en toe toch niet aan om op tijd mijn bed uit te springen.

Indonesië – Bromo vulkaan

Veruit de mooiste en meest indrukwekkende zonsopgang die ik ooit heb gezien. Je moet er wel iets voor over hebben. Kijk niet gek op als je om vier uur ’s ochtends aan je ontbijt zit. Voor zover dat lukt op dat tijdstip. Daarna hobbel je met een busje richting de vulkaan. Als je daar eenmaal aankomt, is het wel duidelijk dat je niet de enige toerist bent.

Jammer dat je met zoveel mensen bent, maar je krijgt er iets spectaculairs voor terug. Een schitterende zonsopgang, echt ongelooflijk mooi. Op dat moment vergeet je dat je een brakke nacht hebt gehad. Je vergeet ook dat je maag knort, omdat je om vier uur nog geen eten weg kreeg. Het is vanaf dan puur genieten van de warme zonnestralen die de vulkaan en zijn omgeving verlichten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Costa Rica – La Fortuna

In Costa Rica hielp de jetlag een handje bij het vroege opstaan. Elke ochtend stond ik rond een uur of zes naast mijn bed. Aangezien we hier in het regenseizoen waren, was de ochtend de beste tijd van de dag. ’s Middags was het de vraag of het wel droog bleef.

Op één van die ochtenden werden we wakker in La Fortuna. We sliepen in een sfeervol hotel met perfecte kamers. Eén stap op je balkon en je had een fantastisch uitzicht op de vulkaan El Arenal. De top van deze vulkaan bevindt zich vaak in een sluier van wolken. Maar deze ochtend, heel vroeg, zagen we het topje van de vulkaan.

Hier bleek maar weer eens uit waarom vroeg opstaan wel loont. Een uur later, rond zeven uur, was de top van de vulkaan compleet onzichtbaar. Wolken cirkelden rondom de uitgang van deze imposante vulkaan. Geen probleem. Ik keek met een grote glimlach nog eens terug naar onderstaande foto.

Costa Rica 002-1-3

Tunesië – Sahara

Om maar gelijk eerlijk te zijn: Tunesie stond niet echt hoog op mijn bucketlist. Maar voor een weekje zon in oktober, samen met een vriendin, voldeed het prima. Voordat we het wisten, kwamen we aan in het land van de Sahara. En de vele all-inclusive hotels. Daar verbleven wij dus ook. Geen groot succes, maar dat hadden we van tevoren ook niet verwacht. Ach, het was een koopje voor die week.

Het hoogtepunt was de tweedaagse tour naar de Sahara. Daar kwamen we de mooie pareltjes uit Tunesië tegen. Eén daarvan, het zal je niet meer verbazen, was een serene zonsopgang. De wekker ging weer op een idioot vroeg tijdstip af. Met dikke ogen van de slaap vertrokken we naar een grote, lege vlakte. Geen hordes toeristen om ons heen, maar alleen het ontwaken van de dag in het mooie ochtendlicht. Beter kon de dag niet beginnen.

Ben je ook op zoek naar een mooi avontuur in de Sahara? Stap dan zeker een keer in het vliegtuig naar Tunesië.

rsz_p1000188

rsz_1p1000187

Vroeg opstaan is de moeite

Terwijl ik deze blogpost typ, bedenk ik me meerdere malen dat het toch echt wel loont om vroeg op te staan. Je krijgt er zulke mooie herinneringen voor terug. En laten we zeker de prachtige foto’s niet vergeten. Daar hoef je niet eens een fancy camera voor te hebben. De ochtendzon doet het werk wel.

Dus mijn goede voornemen is: vaker de wekker op tijd zetten en genieten van de prachtige beelden en vergezichten die je dan te zien krijgt. Eens kijken of dit gaat lukken…

Maar vertel, ik ben benieuwd. Waar heb je jouw mooiste zonsopgang gezien?

12 Reacties

 1. Op Paaseiland! Echt magisch hoe de mysterieuze beelden blauw oplichtten en langzaamaan steeds zichtbaarder werden! Echt heel gaaf! Vroeg opstaan loont inderdaad! Ik ben echt geen ochtendmens, maar door een mooiste zonsopkomst te zien ben ik dat zo vergeten

  1. Dat klinkt goed! En inderdaad…je vergeet snel dat je zo vroeg je bed uit moest…

 2. Ik ben denk ik meer een zonsondergang-persoontje want daar kan ik er zo een paar van uit mijn mouw schudden…maar een zonsopgang? Nee ik weet het gewoon echt niet!

  1. Haha, dat wordt toch een keer vroeg je bed uit Bea;-)

   1. Jaaaa! Vanochtend ging ik vroeg (7 uur) hardlopen en toen moest ik nog aan dit artikel denken: want…vanochtend was een mooie zonsopgang! 😉

    1. Haha! Ik vind het al knap dat je om 7 uur ging hardlopen. De zonsopgang van vanmorgen heb ik dan weer gemist;-)

 3. Het loont het absoluut om vroeg op te staan! Wat zijn zonsopgangen prachtig… echt genieten. Ik ga ook voor Tunesie in de Sahara/zoutvlakte… dat was wel zo bijzonder!

  1. Het loont zeker! Leuk dat jij ook in Tunesië bent geweest:-)

 4. Mooi zeg, die vulkanen en het opkomende zonnetje. Al vind ik het landschap van Tunesië ook echt prachtig. Mijn mooiste zonsopkomst? Uh… Ik ben toch ook meer van de zonsondergangen. Ik neem wel altijd voor om ook voor de zonsopgang te gaan, maar dan lig ik nog zo lekker. Ik ga overigens wel graag vroeg op pad, de toeristen ontwijken 😉

  1. Haha, een bekend probleem. Dat bed kan nog zo lekker liggen…maar het is soms toch wel de moeite waard. En vroeg op pad om de drukte te vermijden, is zeker handig!

 5. In Myanmar! Op mijn 30e verjaardag bewonderde ik de zonsopgang boven Bagan! In de woestijn in Marokko viel het tegen (door het weer), maar in andere landen ook mooie gezien. In de Andes volgens mij. Maar ook in Spanje gewoon. En in Joegoslavië, toen het nog zo heette. In Costa Rica heb ik er gekgenoeg volgens mij niet één gezien. De Bromo lijkt me prachtig.

  En haha, Bea. Ik snap het wel hoor. Ik heb denk ik ook 100x zoveel foto’s van zonsóndergangen dan van zonsopgangen.

  1. Nou dat klinkt alsof je toch redelijk vaak vroeg je bed uit bent gekomen. En klinkt als een mooi verjaardagscadeau: de zonsopgang bekijken:-). De Bromo was echt werkelijk waar schitterend, dus dan vergeet je alweer dat het een korte nacht was!

Laat een reactie achter