31 redenen om te reizen

Het doet gelukkig nog geen pijn. Vandaag komt er weer een jaartje bij op de teller en staat deze op 31. Ik voel me nog steeds ergens eind twintig, maar de jaren lopen toch gewoon verder. Geen probleem hoor, ik heb er geen moeite mee.

Het enige nadeel is misschien dat mensen ineens dingen van je gaan verwachten. Zes jaar geleden gingen we samenwonen in een huurhuis. De volgende stap was een waarschijnlijk een huis kopen? Vijf jaar geleden zetten we onze handtekening onder een koopcontract. Die konden we afvinken.

De volgende stap moest dus wel trouwen worden? Check, hebben we gedaan! Nu schijnt de volgende stap kinderen te zijn. Ik ben dol op kinderen, maar kan soms wel 31 redenen bedenken om er niet aan te beginnen. Maar niet vandaag. Nu is het tijd voor 31 redenen om te reizen.

1. Tijd om te ontspannen

Geen werk, geen opleiding en geen stress. Alleen maar genieten en ontspannen. Je hoofd leegmaken en jezelf weer helemaal opladen. Heerlijk toch om even weg te zijn. Voor mij de allerbelangrijkste.

2. De lol van de voorbereiding

Weken of maanden kijk je er al naar uit. Internet afstruinen wat er te doen is en waar je heen wilt gaan. Tickets uitzoeken en er een sport van maken om een voordelig ticket in de wacht te slepen. Bijna net zo leuk als de reis zelf.

3. Casual op reis

Op reis maakt het niet zoveel uit hoe je erbij loopt. Lekker op je slippertjes lopen en die broek van gisteren kan je prima nog een keer aan. Ook mijn make-up spullen gebruik ik minder intensief. Met moeite smeer ik er nog een beetje mascara op.

4. Contact met locals

Je komt in contact met andere culturen en vooral leuk: met de lokale bevolking. Heel bijzonder om te zien hoe mensen leven en wonen. Stiekem ben ik dan wel blij met ons stenen huis in Nederland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Tijd voor jezelf in het vliegtuig

Je hebt een paar uur me time. Een paar uur lang helemaal de tijd voor jezelf. Oké, je zit iets meer opgevouwen dan thuis op de bank. Maar je hebt nu wel tijd om dat ene boek te lezen, lekker te slapen (moet je wel kunnen in het vliegtuig) of te genieten van een filmpje. Zie het niet als een straf, maar probeer er iets van te maken.

6. Genieten van lokale gerechten

Je hoeft even niet zelf te koken, maar kan genieten van de lekkernijen voor je neus. Al moet ik bekennen dat ik in Cuba op een gegeven moment snakte naar een ordinaire hamburger in plaats van kip, rijst en bonen. Gelukkig geldt dat voor de meeste bestemmingen niet.

7. Talenkennis bijhouden

Het is goed om je vreemde talen te onderhouden. Of je moet alleen maar naar de Nederlandse Antillen gaan. Dan kom je met Nederlands al een heel eind.

8. Onbeperkt cocktails drinken

Overal kom je wel happy hours tegen, dus een goed excuus om hier optimaal van te genieten. Op het strand of in de lokale bar. De cocktail smaakt extra goed omdat je vakantie hebt.

rsz_img_1829

9. Fotograferen

Waar kan dat beter dan op reis? Prachtige landschappen, oude gebouwen en lokale mensen. De laatste categorie is soms wel een lastige. Dat houdt dan wel de uitdaging er weer in.

10. Geen huishoudelijke taken

Niet wassen, strijken, koken, poetsen en stofzuigen. Zo fijn! De was komt wel dubbel en dwars terug als je weer thuis bent. Denk daar gewoon nog even niet aan.

11. Mensen ontmoeten

Tijdens je reis kom je ongetwijfeld andere reizigers tegen. Dat betekent niet gelijk dat je dag en nacht met elkaar op trekt. Maar ik vind het toch altijd leuk: even een praatje en ervaringen uitwisselen. En klikt het goed, dan kan je altijd nog samen aan de cocktails tijdens happy hour.

12. Reizen maakt je rijker

Het klinkt altijd een beetje vaag vind ik. Maar het is wel waar. Je doet een schat van ervaringen op, die je in je dagelijkse leven toe kan passen. Op de werkvloer of in vriendschappen, noem het maar op.

Costa Rica 003-2

13. Ervaringen delen met vrienden

Hoe fijn is het om thuis te komen en je ervaringen te kunnen delen?! Vrienden, familie en collega’s. Iedereen is benieuwd hoe het is geweest en wat je hebt gedaan. Misschien inspireer jij vervolgens wel iemand in je omgeving, die ook zo enthousiast wordt om te gaan. Zoals ik eerder al schreef: wat is reizen als je geen vrienden of familie hebt om het mee te delen?

14. Mooie plekjes ontdekken

Nederland is echt niet onaardig en biedt leuke plekjes. Maar als je gaat reizen, kom je bij schitterende pareltjes terecht die je in Nederland never nooit tegenkomt. Deze aardbol heeft zoveel moois te bieden. Ontdek het natuurgeweld in andere landen.

rsz_img_1927

15. Zelfstandig worden

Ga op reis en zorg voor jezelf. Ga misschien zelfs een keer alleen op reis. Klinkt eng, maar je leert er zoveel van. Alles komt dan echt op jezelf aan.

16. Niet leeftijdgebonden

Het maakt niet uit hoe oud je bent. Jong of oud, reizen kan altijd. Voorwaarde is dat je gezondheid het toelaat, maar we gaan van het positieve uit.

17. Bekenden opzoeken

Een vriendin die duizenden kilometers verderop stage loopt of een familielid die in het buitenland woont. Een perfecte kans om diegene op te zoeken en er een mooie reis van te maken.

18. Onverwachte situaties

Die kom je tegen op reis. Op de een of andere manier gebeuren er dan dingen, die thuis niet voorkomen. Pech met de auto, pinpassen die niet werken of je camera die ermee ophoudt. Dan moet je opeens snel schakelen om iets te regelen. Enorm balen op dat moment, maar het levert achteraf wel een memorabel moment op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

19. Dieren spotten

Lang niet alle diersoorten zijn in Nederland te vinden. Hoe bijzonder is het om bepaalde exemplaren in het wild tegen te komen. Zwemmen met walvishaaien, dieren spotten op safari, knuffelen met een koala of een kus krijgen van een dolfijn. Daarvoor moet je Nederland toch echt wel uit. Al kan je voor een kus van een dolfijn ook wel naar het Dolfinarium.

20. Reizen maakt je flexibeler

Het loopt gewoon niet altijd zoals je wilt. In Nederland ben ik heel geïrriteerd als de trein vijf minuten te laat komt. In het buitenland accepteer ik de ‘mañana mañana’ stijl ineens wel.

21. Excuus om te shoppen

Een reis maken zonder souvenirs kan natuurlijk niet. Een ideale gelegenheid om de plaatselijke markt of de kleine winkelstalletjes te bezoeken.

22. De zon opzoeken

Nederland is en blijft een kikkerlandje. Voor de aangename temperaturen kan je toch beter het vliegtuig pakken en naar een exotisch oord reizen. Slippers aan en gaan maar! Bovendien doet een kleurtje op je wangen het altijd goed. Alle kleding staat leuker en je ziet er gezond uit.

rsz_img_0353

23. Luchtje kopen op Schiphol

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar dit hoort er bij mij dus altijd bij. Vliegen vanaf Schiphol betekent dat ik weer rond mag snuffelen in de See Buy Fly. Dan kan de vakantie pas echt beginnen.

24. Geld moet rollen

Als ik later oud ben, dan bedoel ik toch wel een stuk ouder dan 31, heb ik vast geen tonnen op mijn bankrekening staan. Geld moet rollen en dat kan je dan maar net zo goed aan een reis uitgeven toch?!

25. Grenzen verleggen

Je gaat ineens dingen doen die je zelf niet voor mogelijk hield. Ineens sta je op een surfplank in Australië, swing je als Tarzan en Jane door de jungle of spring je van een rots op Curaçao van 12 meter hoogte. Een adrenalinekick door je hele lichaam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

26. Links rijden

Toch bijzonder om eens mee te maken. Na vijftien minuten ben je er al aan gewend en is het alsof je nooit iets anders doet. Het blijft alleen lastig dat de ruitenwissers en richtingwijzer ook omgedraaid zitten.

27. Reizen maakt je gelukkig

Nou zijn er vast mensen die dit niet snappen. Zij zijn het ongetwijfeld ook niet eens met alle redenen die ik hiervoor noemde. Maar mij maakt het wel gelukkig. Vrolijk word ik ervan, omdat ik weer een nieuwe avontuur in stap.

28. Actief bezig zijn

De hele dag op pad zijn en er toch energie van krijgen. Dat allemaal door de mooie dingen die je onderweg tegen komt. Intensieve wandeltochten maken of paardrijden door een nationaal park. Niets is te gek.

Costa Rica 025-1

29. Thuis komen

Huh, het gaat toch over redenen om te reizen? Jazeker! Maar hoe lekker is het om met een ervaring rijker thuis te komen en weer lekker in je eigen bed te slapen…

30. Bewust van eigen luxe

Om nog even verder door te borduren op nummer 29. Tijdens je reis kom je op plekken waar veel armoede heerst. Huisjes die niet groter zijn dan je eigen badkamer. Hier woont een hele familie bovenop elkaar met als toilet een gat in de grond achter het huisje. Dan besef je hoeveel geluk je hebt om in Nederland geboren te zijn.

31. Bloginspiratie voor Meisje van de Wereld

Om inspiratie op te blijven doen voor mijn blog zit er maar één ding op: blijven reizen. Wat een straf… Maar het is ook een mooie gelegenheid om een dagboek bij te houden, website of je eigen blog.

Wel of niet reizen?

Zijn er nu nog twijfelaars? Niet twijfelen, doen! Duik achter je computer en ga op zoek naar inspiratie voor jouw volgende reis. Het is zo heerlijk om te doen.

Wie heeft er nog een nummer 32 als toevoeging? Dan heb ik er alvast eentje bij voor volgend jaar. Proost!

32 Reacties

 1. Gefeliciteeeerd! I wish to never stop traveling <3. En hee, reizen met kinderen kan ook gewoon hoor ;).

  1. Dank je wel! En reizen met kids kan zeker! Die hoorde ook niet bij de 31 redenen;-)

 2. Van harte gefeliciteerd, 31 hele goeie redenen om te reizen indeed!

  1. Dank je wel:-)

 3. Hallo reiskriebels, gefeliciteerd Linda! Heerlijk hé, om op ontdekking te gaan. Ik word er ook vooral zo onwijs blij van! 🙂

  1. Dank je wel! En blij zijn is toch een fantastische reden om te reizen:-)

 4. Jeeeeej, hiep hiep gefeliciteerd! En 31 hele goede redenen indeed. Vooral numero 20 is voor mij erg waar: in het dagelijks leven heb ik de neiging enorm te plannen, lijstjes te maken en structuur aan te brengen. Reizen vind ik dan een heeeeeerlijke tegenhanger, het flexibel móeten zijn doet mijn creativiteit en energie stromen, door soms even lekker helemaal tegen mijn eigen planning en verwachtingen in te gaan!

  1. Dank je wel! Ik moest even opzoeken welke nummer 20 ook alweer was. Grappig he dat je dan ineens zo anders bent en denkt, dan maakt het ineens allemaal niet zo uit. Ook wel weer lekker!

 5. Gefeliciteerd!!!

  Ik mijn omgeving reageren mensen soms bijna negatief als ik zeg dat ik weer een lange reis ga maken. “En als je terugkomt, ga je dan wel gewoon weer een baan zoeken?”. Alsof het leven enkel om werken draait?
  Reizen brengt je zoveel moois! Je leert andere landen, culturen, gebruiken, talen, mensen, etc. kennen. De wereld is zo groot en mooi, die wil je toch ontdekken?!

  1. Dank je wel! Het brengt zeker veel moois. En gewoon lekker blijven doen wat goed voelt, dat bepaal alleen jij!

   1. Jaa, absoluut! Ieder z’n ding natuurlijk. Ik ben in ieder geval volop bezig met het plannen van een nieuwe reis 🙂

 6. Een dagje te laat maar niet minder gemeend: Gefeliciteeeeeeeeerd! Ik kan me zo vinden in deze blog! Enne die vreemde eend van nummer 23 geld voor mij ook…;-)

  Nummer 32? Die voorgaande 31 elk jaar herhalen!

  1. Dank je wel!! En ik blij dat ik niet de enige ben die de See Buy Fly leeg shopt. En jouw nummer 32 vind ik een hele goede!

 7. Nog van harte gefeliciteerd. Leuk lijstje met 31 goede punten om te gaan reizen! Love it!

  1. Dank je wel!

 8. Allereerst nog gefeliciteerd! Mooie post met 31 goede redenen waarom ik ook zo graag reis. Als ik ze zo allemaal lees, wil ik gelijk zo snel mogelijk weer op reis! 🙂

  1. Dank je wel! En ik zou ook het liefst gelijk vertrekken:-)

 9. Ja allemaal goede redenen!
  Behalve ‘me-time’ in het vliegtuig, ik houd namelijk totaal niet van vliegen haha.

  1. Oei, dan kan ik me zo voorstellen dat je er niet blij van wordt!

 10. Die voorbereidingspret vind ik zelf ook altijd zo heerlijk! Heel mooi lijstje dit!

  1. Dank je wel! Ja, leuk he die voorbereiding…

 11. Alsnog van harte met je verjaardag:)! Hoop dat je een fijne dag hebt gehad. Ik vind je lijstje erg leuk om te lezen… van serieuze, tot grappige en gewoon leuke dingen waarom je op reis moet. Ennuh, ik ben het helemaal volkomen met je eens, gewoon gaan reizen dus ;-)!

  1. Dank je wel Anouk. En inderdaad, niet meer twijfelen na dit lijstje toch;-)

 12. Beetje laat, maar alsnog gefeliciteerd!
  Leuk lijstje en zo herkenbaar. Ik moest vooral lachen om nummer vijf. Er zijn zoveel mensen die opzien tegen lange vluchten en ik vind het juist ook heerlijk om lekker me time in het vliegtuig te hebben. Beetje lezen, eten, films kijken, mijn reis en happiness begint al bij het afsluiten van de voordeur.

  1. Beter laat dan nooit toch, dank je wel! Ja, dan begint het toch: als je de voordeur op slot doet. Ik stel me er ook maar op in dat de vlucht even kan duren en dan het beste ervan maken. Maar lang niet iedereen denkt er zo over;-)

 13. Pingback: Blogs, destinations & social media - Follow My Footprints

 14. Dit is zo waar! Krijg onwijs zin om lekker op vakantie te gaan van deze blogpost!

  1. Nou dan is mijn doel bereikt;-)

 15. Wat een heerlijk herkenbare lijst en leuke blog! Ik vond het erg grappig om nummer 30 te lezen. Dit zeg ik minimaal 1x per reis tegen mezelf. Toevallig schreef ik vorige week een stukje over mijn redenen, maar dan slechts in 3 punten 🙂 Misschien leuk en herkenbaar om te lezen!

  http://www.ditisgeenblog.nl/2015/04/een-beetje-verliefd-op-de-wereld/

  1. Dank je wel! Ik moest even spieken wat nummer 30 ook alweer was. Maar je beseft inderdaad wel hoe goed je het hebt als je op reis bent in verre oorden he. Leuk dat jij er ook over geschreven hebt!

 16. Gefeliciteerd! En ik kan het echt alleen maar denken: eens eens eens! Reizen maakt zo gelukkig, verbreed je wereld en alle andere dingen die jij net hebt opgenoemd:)

  1. Dank je wel, al heb ik deze post al 2,5 maand geleden geschreven;-)

Laat een reactie achter