Op zoek naar die ene fantastische foto

Op reis gaan zonder camera is natuurlijk geen optie. De beelden en ervaringen moeten worden vastgelegd. Daarbij is het de uitdaging om alles zo mooi mogelijk weer te geven.

Sinds een aantal jaar ga ik op pad met een spiegelreflexcamera. Vlak nadat ik de camera kreeg, de oude van mijn vader, volgde ik al eens een cursus waarbij de technische aspecten aan bod kwamen. Leuk, zo’n camera, maar ik had geen idee wat ik ermee kon doen.

Na die cursus duurde het eigenlijk nog wel even voordat het kwartje viel. Ik wist inmiddels hoe ik bepaalde instellingen kon aanpassen, waardoor ik niet op de automatische stand fotografeerde en er meer mee kon doen. ‘Oefening baart kunst’ was hierbij zeker van toepassing op mij.

In maart kwam er een jaartje bij op de teller en van Martijn kreeg ik een geweldig verjaardagscadeau: een cursus reisfotografie. Wederom bij dezelfde fotograaf als de eerste cursus, maar dit keer met een andere insteek. Deze keer met mijn nieuwe camera, dus een mooie gelegenheid om hiermee aan de slag te gaan.

Mooie foto’s maken zat er deze dag niet bij, want we waren voornamelijk aan het oefenen. Met uiteraard maar één doel voor ogen: tijdens de volgende reis op zoek naar die ene fantastische foto.

Utrecht onveilig maken

Met opgeladen batterijen en lege geheugenkaartjes stappen we ’s ochtends de auto in om naar Utrecht te vertrekken. De Domstad is deze dag het decor van onze foto’s en we beginnen, waar kan het ook anders, bij de Dom.

Het eerste dat al snel duidelijk wordt, is dat het draait om het kijken. Wat ziet jouw oog en wat valt jou op? Kijk eens rustig om je heen, voordat je lukraak begint met schieten.

En ineens zien we andere dingen. Ik loop niet meer standaard naar dat standbeeld midden op het plein, maar ik heb oog voor andere plekken. Kleuren, kleine details en de mensen die om ons heen lopen.

Lichtinval in de kloostertuin

We duiken één van de kloostertuinen van Utrecht in en kijken wat licht met een foto kan doen. We gaan fotograferen met tegenlicht, waarbij de contouren van een gebouw of beeld mooi uitkomen. Maar we zien ook wat zijlicht met een foto kan doen en hoe je met de effecten kan spelen.

We krijgen opdrachten mee om zelf rond te lopen en te oefenen. Als je er zo bewust mee bezig bent, is het ineens heel lastig. We zoeken naar die ene mooie plek waar het licht een mooi effect geeft. Dat valt nog eens tegen…

IMG_0254

Mensen fotograferen

Dat vind ik altijd een lastige: mensen fotograferen op reis. Het levert fantastische foto’s op, maar hoe begin je? Ik vind het onbeleefd om zomaar voor iemands neus te gaan staan en er ongevraagd op los te schieten.

Om de beurt mogen we poseren en proberen we elkaar uit de tent te lokken. Maar daar draait het niet alleen om. Met mijn blanke huid kleur ik niet zo mooi tegen een lichte achtergrond.

In de zon fotograferen levert natuurlijk harde beelden op en vooral bij mensen levert dit geen mooie beelden op. Schaduw is het sleutelwoord. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Op zoek naar kleur

Kleuren maken een foto levendig en aantrekkelijk. Ik houd dan ook zeker van kleuren op een foto en dat is één van de redenen dat ik zo dol ben op Latijns-Amerika. De landen hebben kleurrijke huizen, kleding en straten. Alleen daar word ik al vrolijk van.

We gaan op zoek naar de kleuren in Utrecht. De kleuren zijn op dat moment een tikkeltje schaars, dus we zetten onze speurneus op.

Wat doen warme en koude kleuren met je foto? Warme kleuren blijken al snel meer te spreken en dan de koude kleuren. Het gaat dus niet alleen om de kleur op de foto, maar welke kleur speelt een grote rol.

IMG_0416

Beweging op de foto

Ik vind het heel gaaf als je beweging op een foto vast kan leggen en tijdens de eerste cursus kwam dit al aan bod. Alleen heeft mijn brein dit niet heel goed opgeslagen en heb ik er sindsdien weinig mee gedaan. Deze dag staat het wederom op het programma en aangezien ik mijn camera beter begrijp, hoop ik dat ik de informatie deze keer beter opsla.

We staan op de Oudegracht en iedere fietser die voorbij komt, moet er aan geloven. Iedereen wordt vastgelegd door Martijn en Linda paparazzi. In eerste instantie focussen we ons met name op de voorbijgangers met kleurige kleding, maar het is zo rustig dat al gauw iedereen aan bod komt.

IMG_0348IMG_0364

Een diepte effect creëren

Hoewel de 3D-films niet meer weg te denken zijn uit de bioscopen, is het nog niet zover voor foto’s. Wie weet is dit wel oud nieuws over dertig jaar. Maar dat wil niet zeggen dat alles plat hoeft te zijn op de foto.

We oefenen met verschillende foefjes om meer diepte in een foto te krijgen. Het gebruik van de groothoeklens, wat doet het met de foto als je een voorwerp op de voorgrond plaatst en nog een aantal handigheidjes passeren de revue..

IMG_0423IMG_0441

In de praktijk

Vlak na de cursus vertrek ik naar de Dominicaanse Republiek. De informatie zit nog vers in mijn geheugen, dus ik kan deze week losgaan met oefenen. Op zoek naar de kleuren van het land, de lokale bevolking en de beweging die op straat plaatsvindt.

Het is geen probleem om hier op zoek te gaan naar kleur. Vooral in Santo Domingo kom je op iedere hoek van de straat wel een kleurrijke plek tegen. Wat betreft het fotograferen van de lokale bevolking kan ik mijn geluk niet op met de kinderen. Ze vinden het geweldig om op de foto te gaan en vinden het nog leuker om zichzelf daarna terug te zien.

IMG_1294-1Untitled design (17)Untitled design (16)IMG_1493-1IMG_1649-1IMG_1983-1IMG_2202-1

Een nuttige dag

Heb ik veel gehad aan deze dag? Ja, absoluut. Niet alles is nieuw wat we te horen krijgen, maar het is zeker interessant om de kijk van een reisfotograaf te horen op composities, belichting en wat er allemaal bij komt kijken.

Dit is een greep uit de dingen die we deze dag hebben gedaan. Lijkt zo’n cursus je wel wat, neem dan zeker een kijkje op de website van Han Schnek. Wie weet ga jij dan binnenkort ook aan de slag.

Heb jij wel eens een fotocursus gevolgd?

19 Reacties

 1. Heel leuk! Ik heb een digitale fotocursus gedaan en dat heeft ook echt z’n vruchten afgeworpen. Je foto’s zien er geweldig uit. Hoe krijg je die foto’s waarbij iemand in het midden bevroren is en de rest beweegt? Echt een tof effect!

  1. Dank je wel Kimber! Een cursus volgen is altijd wel handig he. Dat effect krijg je door met je sluitertijd te spelen. Ik dacht dat ik ‘m hier op 1/30 had staan. En dan trek je de camera mee met de beweging. Succes;-)

   1. Wat tof zeg! Dankjewel, dat ik ga ik uitproberen 😀

 2. Wat een leuk kado, zo’n cursus! Ik ga hem meteen noteren voor mijn verjaardag 😉
  Ik heb wel eens een fotografie cursus gedaan, maar die ging lang niet zover als deze en leverde dus ook niet meer op dan dat ik weet waar alle knopjes voor zijn. En oefening baart zeker kunst, maar het werpt bij jou zeker de vruchten af, want geweldige foto’s hoor!

  1. Dank je wel! En het is zeker een leuk cadeau om te krijgen, dus ik hoop dat je snel jarig bent;-)

 3. Leuk blog! Leuk om te zien dat je er zoveel van hebt opgestoken. Misschien ook eens voor mijn verjaardag vragen 🙂

  1. Dank je wel! En het is een leuk cadeau hoor!

 4. Wat leuk zeg! Ziet er in ieder geval allemaal al super uit. En dat meetrekken met de beweging blijft een van mijn favoriete dingen al is het altijd wel een beetje hit or miss… Haha..

  1. Dank je wel! Dat meetrekken is wel leuk ja, maar gaat niet altijd goed inderdaad:-). Ik blijf gewoon oefenen haha!

 5. Wat een mooie foto’s maak jij zeg, super! Je ziet duidelijk verschil met foto’s van simpelere camera’s. Misschien moet ik ook maar eens investeren in een goede spiegelreflexcamera en een cursus, maar die dingen zijn duur en nemen ook weer meer ruimte in.

  1. Dank je wel voor het compliment Leonie! Met een spiegelreflexcamera kan je echt wel mooie foto’s maken, maar het is niet alleen de camera. Het is ook wel heel belangrijk om te weten hoe de camera werkt. Ik loop er zelf ook nog regelmatig mee te stoeien, dus ik oefen nog vrolijk verder!

 6. Wat een heerlijke foto’s Lin! En wat een gaaf cadeau van je vriend 🙂 Ik zat al rond te snuffelen op de website, maar de meeste data zijn wanneer ik in het buitenland zit 🙁 Maar voor volgend jaar houd ik de kalender goed in de gaten! Fijn pluspunt: het zijn betaalbare prijzen voor de cursussen, ik ben er ook wel eens een paar tegengekomen waar je een paar honderd euro voor een dagdeel betaald :’)

  1. Dank je wel! Ja, echt een topcadeau! Wij hebben samen een privecursus gedaan. Dat is wel een tikkeltje duurder, maar je hebt dan wel de hele dag alle aandacht voor jezelf. Maar als je het met iemand anders kan doen en de kosten kan splitten, is het niet veel duurder volgens mij dan in een groep. En je kan flexibeler een datum prikken!

 7. Wat een leuk cadeau! En wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik wil heel graag zo’n cursus volgen 🙂 Ik denk dat ik maar op zoek ga naar mogelijkheden in Brussel…

  1. Dank je wel! Echt leuk om te doen. Hopelijk kan je in Brussel ook zoiets vinden!

 8. Interessant, zo’n cursus! Leuk ook om te lezen over wat je zoal geleerd hebt, met de bijbehorende foto’s! Ik heb onlangs een systeemcamera gekocht, waar ik ook een hoop mee kan instellen. Maar goed, daar moet ik ook nog veel meer uitproberen. Ik moet zeggen dat ik mijn iPhone er soms al snel weer ‘even’ bij pak… Mede door Instagram heb ik wel geleerd dat om mooie composities te maken. Super leerzaam!!

  1. Zeker interessant! Martijn heeft inderdaad ook een systeemcamera en daar kan je inderdaad ook veel mee instellen. Maar gewoon mee blijven oefenen, dan laat je je iPhone waarschijnlijk steeds meer liggen.

 9. Leuk verjaardagscadeau, zo’n cursus! Leert je toch vaak net iets anders naar fotografie en je omgeving kijken!

  1. Heel leuk cadeau inderdaad. Je leert inderdaad net weer handige tips!

Laat een reactie achter