Santo Domingo: het koloniale hart van de Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is niet om de hoek als je in Punta Cana verblijft, of eigenlijk waar dan ook op het eiland. Santo Domingo ligt op drie uur rijden en daar moet je zin in hebben tijdens je vakantie.

Eigenlijk beter gezegd, daar moet je gewoon zin voor maken. Drie uur later sta je namelijk in een hele andere wereld. Geen resort met stranden meer, maar een miljoenenstad met een koloniaal centrum. De binnenstad is niet enorm groot, maar wel de moeite waard om doorheen te slenteren.

Het is aan te raden om vooral binnen dit gedeelte te blijven. Buiten de muren van het koloniale centrum gaat het er net iets anders aan toe. Dan zie je wel hoe de Dominicanen echt leven, maar je wordt gewaarschuwd om je spullen heel goed in de gaten te houden.

Het koloniale centrum

De eerste vraag die mensen mij de afgelopen weken vaak hebben gesteld, is: ‘Wat is eigenlijk de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek?’ Nou, Santo Domingo dus. De tweede vraag die dan volgt: ‘Wat kan je er dan allemaal doen?’ Het antwoord op deze vraag is: genoeg!

Er staan prachtige oude gebouwen, afgewisseld met terrassen en muzikanten die hun instrumenten bespelen. Het leukste is om lekker rond te dwalen en te wandelen door de straten en steegjes. Het doet mij al snel denken aan het oude centrum van Havana.

Krijg je last van zware benen en vermoeide voeten, dan kan je voor de afwisseling in een treintje stappen of je rond laten rijden met paard en wagen.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-paard en wagen

Bezienswaardigheden Santo Domingo

Het hart van het koloniale centrum wordt gevormd door de winkelstraat El Conde. Af en toe wandelen we er doorheen, als we van de ene naar de andere bezienswaardigheid dwalen. Verder vind ik het geen bijzondere straat; het is een straat die je in elke stad tegen kan komen.

Het grote Plaza Colón is een plein dat niet te missen valt. In het midden prijkt het standbeeld van Christoffel Columbus. Aan de rand liggen een aantal gezellige restaurants, met gelijk de waarschuwing: ze rekenen hier aardige toeristenprijzen.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-Plaza Colon-koloniale centrumDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-Plaza Colon

Aan de rand van het koloniale centrum loopt de Malecon langs de zee. Dit moet de plek zijn waar ’s avonds alles tot leven komt. Het lijkt erop dat wij de verkeerde kant van de Malecon treffen, want het lijkt eerder een vuilnisbelt. Iets verderop ligt het gezellige grillrestaurant D’Luis, waar voornamelijk locals aan het genieten zijn van een hapje en een drankje. Maar dan houdt het eigenlijk wel zo’n beetje op.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-Malecon-koloniale centrum

We houden snel een paard en wagen aan en hobbelen terug naar de binnenstad. We besluiten daar verder te wandelen langs de levendige pleinen, oude ruïnes en knusse straten. Gezien de tropische temperaturen blijft het bij slenteren en in een rustig tempo laten we ons verder meenemen door deze verrassende stad.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrumDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrumDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-muzikantenDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum

De kleuren van Santo Domingo

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is kleurrijk. Daar valt verder niet zoveel over te vertellen, dat moet je gewoon zien…

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-kleurenDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-kleurenDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-kleurenDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-kleuren-spelende kinderenDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-kleuren

Een verblijf met een overnachting

Het kost toch een aantal uren reistijd, dus waarom zou je dan in een dag op en neer gaan? Je bent er dan zo kort dat je nauwelijks de sfeer proeft. Met name in de weekenden komt de stad ’s avonds tot leven. De mensen kletsen met elkaar op straat en dansen tot in de late uurtjes.

Dan geef ik je gelijk een leuke tip voor een overnachting. 51 Boutique Residence is sinds kort geopend en beschikt over enkele kamers. Je verblijft midden in het koloniale centrum van Santo Domingo met alle bezienswaardigheden en restaurants op korte loopafstand. En niet onbelangrijk: er zijn goede bedden, dus ’s nachts kom je helemaal bij van alle indrukken.

De superior kamer beschikt als enige kamer over airco en dat is toch wel prettig in deze warme stad. De prijzen van het hotel zijn overigens goed te doen als je het vergelijkt met omliggende hotels in de omgeving.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum-51 Boutique Residence

Vervoer naar Santo Domingo

Er zijn verschillende opties om in Santo Domingo te komen. De makkelijkste en waarschijnlijk meest gehanteerde optie is een excursie boeken bij de reisorganisatie. Je vertrekt dan ’s ochtends vroeg en aan het einde van de dag kom je ergens terug. Een gids laat je dan de mooie plekken zien en je krijgt nog wat vrije tijd om zelf rond te lopen.

De grootste nadelen vind ik zelf dat je ten eerste enorm veel betaalt voor de excursies. Reken al gauw op $ 145,- en aangezien de dollar momenteel niet gunstig staat, kan je van ongeveer hetzelfde bedrag in euro’s uitgaan. Daarnaast zit je langer in de bus dan dat je in Santo Domingo bent.

Wij kiezen ervoor om op eigen gelegenheid te gaan. We overwegen om met de auto te gaan, maar horen tegenstrijdige verhalen. Achteraf zijn we blij dat we het niet hebben gedaan, want Santo Domingo is groot en chaotisch.

Maar er rijden ook bussen tussen Punta Cana en Santo Domingo, overigens ook vanaf andere plekken op het eiland. Expreso Bavaro rijd je omgerekend voor acht euro per persoon, enkele reis, in een luxe touringcars met airco van A naar B. Hoe dit avontuur gaat, zal ik in een latere post nog eens vertellen. Dat is namelijk een beleving op zich;-).

Een beetje avontuurlijk moet je wel zijn om met de bus te gaan, want je bent waarschijnlijk de enige toerist. Anders kan je ervoor kiezen om met de taxi te gaan. Voor een retour rekenen ze tussen de 250 en 300 dollar en de taxichauffeur wacht dan op je.

Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrumDominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum Dominicaanse Republiek-Santo Domingo-hoofdstad-koloniale centrum

Is Santo Domingo de moeite waard?

Op deze vraag heb ik maar één antwoord en dat is een volmondig ‘JA’! Ik ben nog lang niet klaar met mijn verhalen over deze stad, want ook ’s avonds is het prachtig om doorheen te wandelen. Daarnaast gebeurt er meer dan genoeg op straat en kan je vanuit de stad nog uitstapjes maken naar de omgeving.

Stay tuned dus…

Wat vind je er tot nu toe van?

4 Reacties

  1. Wat een heerlijke foto’s, ik waan me bijna aan de andere kant van de wereld <3 Vooral die foto van die koets is erg mooi gemaakt!

    1. Dank je wel! Hij had van mij nog een tikkie scherper gemogen, maar het is een begin;-)

  2. Wauw, het lijkt me zeker de moeite waard! Wat een mooie stad om te zien, al die kleurtjes. Ik kan goed geloven dat je wel wat avontuurlijk moet zijn ingesteld, maar dat zijn we wel, dus dat komt goed! Dat hotel ziet er trouwens goed uit!

    1. Ik vind het ook echt de moeite waard!

Laat een reactie achter