De Champagnestreek in beeld

Genieten van de tintelende bubbels, imposante champagnehuizen bezoeken met kilometerslange tunnels vol champagneflessen en rijden over de slingerende wegen door de wijngaarden. Een kleine greep uit de mogelijkheden die de Champagnestreek biedt.

Het was eens een andere manier van een weekendje weg gaan. Vaak staat er dan een stad op het programma, wat overigens ook niet verkeerd is, maar een weekend genieten van Champagne en rust beviel meer dan goed.

De verhalen volgen, maar eerst laat ik de foto’s voor zich spreken…

Champagnehuizen

De Route de Champagne heeft een lengte van 500 kilometer en langs deze route bevinden zich ongeveer 1800 wijnhuizen. Eén ding is zeker: het lukt niet om al deze wijnhuizen in een weekend te bezoeken.

Een aantal champagnehuizen bieden rondleidingen door de tunnels, waar duizenden of soms wel miljoenen flessen champagne liggen opgeslagen.

Wij konden er geen genoeg van krijgen, dus bezochten de kelders van Mercier…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mercier-champagnekelderChampagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mercier-champagnekelderChampagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mercier-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mercier-champagnehuis

…van Pommery…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Pommery-champagnekelderChampagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Pommery-kunst-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Pommery-champagneflessen-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Pommery-kunst-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Pommery-champagnekelder

…en we eindigden ons weekend met de heerlijke champagne van Mumm…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mumm-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mumm-champagnekelder Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Mumm-champagnekelder

Champagne proeven aan de Avenue de Champagne

Het hart van de Champagne wordt gevormd door Épernay. Dit stadje ademt één en al champagne en alles staat in het teken van de mousserende wijn. De stad wordt aan elkaar verbonden door de Avenue de Champagne. Een lange brede straat, met aan beide kanten champagnehuizen.

Lang niet alles is geopend, maar wel beschikken een aantal huizen over gezellige terrassen waar we in de zon kunnen genieten van de verschillende soorten champagne.

Onze eerste kennismaking met de Avenue de Champagne bevalt dan ook meer dan goed…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay

…bij Boizel kunnen we alleen een kijkje door de hekken nemen…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay

…en we eindigen op het terras van A. Bergère…

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Avenue de Champagne- A. Bergere Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Avenue de Champagne- A. Bergere Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Avenue de Champagne- A. Bergere

Het centrum van Épernay

De glazen champagne komen bij sommige proeverijen hard binnen, dus om de alcohol te laten zakken, maken we een wandeling door het centrum van Épernay. De stad heeft geen centrum om dagen doorheen te dwalen, maar een wandeling door de straten en langs de terrassen is de moeite waard.

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-centrumChampagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Epernay

In de avonduren, maar eigenlijk ook overdag, heerst er een serene rust aan de Avenue de Champagne.

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Epernay-Avenue de Champagne Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Epernay-Avenue de Champagne

Route de Champagne

We blijven niet alleen in Épernay, maar we stappen in de auto om een gedeelte van de Route de Champagne te rijden. Er zijn momenten dat we niets anders zien dan de vele groene wijngaarden om ons heen. Om de paar kilometer rijden we door knusse Franse dorpjes.

Dit gaat zo maar door. We stoppen op een gegeven moment bij een champagneboer en krijgen alle smaken champagne voorgeschoteld. Dat we nog moeten rijden, lijkt weinig uit te maken en de eigenaresse schenkt vrolijk ook iedere keer haar eigen glas vol. Elke dag champagne drinken is hier de normaalste zaak van de wereld.

Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Route de Champagne Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Route de Champagne Champagne-Frankrijk-wijngaarden-Epernay-Route de Champagne

Een eerste indruk van Champagne

Voor een moment waande ik me weer in deze noordelijke Franse streek. Er is zoveel over te vertellen en er is zoveel wat je hier kan doen. Maar één ding is zeker: Champagne biedt je ongetwijfeld een heerlijk weekend weg.

Wat is jouw eerste indruk van de Champagnestreek?

12 Reacties

 1. Leuk verslag en mooie fotos! Ik ben er zelf nog niet geweest, maar wie weet gaat daar nog eens verandering in komen.

  1. Dank je wel! Het is zeker een aanrader.

 2. Oei, Champagne. Altijd wel gelegenheid voor een glaasje. Top. Ik wil er snel eens heen met m’n zwager die er vaak komt en alle kleine huizen kent. Mooi

  1. Leuk, zeker doen. Die kleine huizen zijn ook echt leuk, veel persoonlijker. Maar de grote kelders bezoeken vond ik ook echt wel de moeite waard.

 3. Super fotoverslag. Mooie foto’s ook in de donkere champagne kelders, maar misschien heb je wel een statief gebruikt 🙂

  1. Dank je we! Ik heb de foto’s uit de hand gemaakt, want had geen statief bij me. Niet alle foto’s zijn dus ook gelukt, maar een hoop gelukkig wel.

 4. Mooi gebied! Épernay ziet er schattig uit. Ik zou zelf niet zo vaak champagne hoeven proeven, dus ik ben nieuwsgierig wat er nog meer te doen is in de regio. Ga ik eens naar kijken!

  1. Nou ik dacht dat ik ook niet zo’n enorme champagneproever was, maar eenmaal daar gingen ze er toch wel lachend in. Maar in de omgeving is ook meer dan voldoende te doen/zien!

 5. Je foto’s nodigen zeker uit naar meer! Als Frankrijk liefhebber heb ik al veel plaatsen mogen bewonderen maar door de Champagne streek ben ik slechts doorgereden. Wellicht een idee om eens een stop te maken!

  1. Dank je wel! Zeker doen hoor, maar wel zorgen dat je daarna niet gelijk door hoeft te rijden;-).

 6. Leuk stukje! Ik ga begin januari eens rondkijken in deze streek. Ben erg benieuwd en zal een aantal tips van je meenemen 🙂

  1. Veel plezier! Ik ben benieuwd hoe het in januari is.

Laat een reactie achter