Van Warschau naar Amsterdam vliegen zonder legitimatiebewijs

paspoort

Mocht het je de afgelopen dagen ontgaan zijn: we zaten vier dagen in Warschau. Een week geleden wist ik nog niet dat we hier naartoe zouden gaan, lang leve de surprises, inmiddels zijn we weer terug na een verrassend verblijf in de Poolse hoofdstad.

Het meest verrassend was misschien nog wel de terugreis. We stapten toch echt niet voor het eerst een vliegtuig in, maar het was wel voor het eerst dat we op een luchthaven ons paspoort niet hoefden te laten zien. Dat is toch bizar..?!

Self-service check in

Met ons boekingsnummer en paspoorten stonden we klaar om naar de balie te lopen en een boardingpass voor onze terugvlucht te bemachtigen. De Poolse man bij de incheckbalie stuurde ons resoluut naar de self service check-in, ook prima, en binnen een paar minuten hielden we de boarding pass in onze handen.

Het viel Martijn gelijk al op: we hadden onze paspoorten hiervoor niet nodig. We hoefden niets te scannen en geen paspoortnummers in te voeren. Nada.

Tijd om te boarden

Voordat we bij de bagagecontroles aankomen, scannen we nog wel onze boarding pass om verder te kunnen, maar de paspoorten blijven wederom in de tas zitten. Oké vooruit, dit is nog niet zo vreemd, want hierbij is een boardingpass op de meeste vliegvelden voldoende.

Ik ben wel gewend dat we bij boarden een paspoort en onze boarding pass moeten laten zien. Maar niets is minder waar: alleen onze boarding pass wordt gescand, afgescheurd en we mogen verder lopen. Als we in het vliegtuig zitten, realiseer ik mij dat we ons paspoort gewoon niet tevoorschijn hebben gehaald.

Aankomst op Schiphol

Polen als Nederland behoren beiden tot de Schengenlanden, dus we hoeven op Schiphol niet meer door een controlepost heen. Aangezien we niet meer bij ons hebben dan handbagage wandelen we richting de uitgang.

Ik vind het echt bizar. Met de auto is het heel normaal om zonder grenscontroles van het ene naar het andere land te reizen, maar per vliegtuig ben ik dit niet gewend. Zeker na alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren verwacht ik hier toch minstens een paspoortcontrole.

In ons geval maakte het dus niet uit wie er in het vliegtuig stapte. We hadden onze boarding pass rustig kunnen ruilen of aan iemand anders kunnen geven.

Nieuwe regels?

Maar goed, wie weet heb ik iets gemist de afgelopen tijd. Vorig jaar november reisde ik voor het laatst met het vliegtuig naar een Schengenland voor een reis naar onder andere Reykjavik. Hier hadden we toch echt wel een paspoort voor nodig, net als voor de heenreis van Amsterdam naar Warschau overigens.

Heb jij wel eens met het vliegtuig gereisd zonder je paspoort nodig te hebben?

23 Reacties

 1. Huh?! Dit heb ik nog nooit meegemaakt of gelezen 😉 Ik kan me voorstellen dat je hierover verbaasd bent, zo ben ik.. Ben benieuwd of er zoiets bestaat als een nieuwe regel.

  1. Binnen de Schengenlanden mag je vrij reizen, dat is langer. En krijg toch wel reacties van mensen die dat al vaker meegemaakt hebben. Maar vind het vreemd dat hier niet 1 lijn in is.

 2. Ik had toch verwacht dat je op zijn minst een paspoort zou moeten laten zien. In mijn ogen ook vreemd, daarin ben je niet de enige. Toen we eerder dit jaar richting Boedapest gingen was dat wel het geval.

  1. Ik vond het inderdaad echt apart. Ik snap ook niet zo goed hoe ze de lijn trekken…

 3. Ik heb het ook wel een keer meegemaakt, volgens mij zelfs meerdere keren. Sowieso op de vlucht van Wenen naar Amsterdam.

  Vanuit de wetgeving is het opzich niet heel raar, aangezien je binnen het Schengengebied blijft, maar vanuit het veiligheidsperspectief vind ik het minder fijn. Je weet immers niet wie het vliegtuig instapt. Ik bedoel, iedereen kan in dat geval jouw ticket gebruiken….

  1. Ja, dat vond ik ook met name zo bizar. Alles wordt zo aan banden gelegd de afgelopen jaren, maar dit kan dan weer wel.

 4. Ik had vorig jaar december precies hetzelfde op de terugweg vanuit Warschau.! Dat vond ik toen ook erg vreemd, geeft toch een iets minder prettig/veilig gevoel..

  1. Ja, het is gewoon echt even wennen he:-)

 5. Dat is best bijzonder! Ik vond het al heel vreemd dat ik zonder paspoort en alleen met mijn Colombiaanse ID-kaart vrij in Colombia kan reizen en dus ook met het vliegtuig. Wel fijn trouwens om niet overal mijn paspoort mee te hoeven nemen. Maar dit is nog binnen 1 land…

  1. Tsja, Europa geldt tegenwoordig ook gewoon als 1 land denk. We moeten er maar aan wennen denk!

 6. Huh! Dat heb ik inderdaad nog nooit meegemaakt! Ik weet wel dat reizen vrij is, maar toch moet je op zoveel plekken alsnog je paspoort laten zien (gelukkig maar). Wat vreemd zeg… Naar Amerika toe moet ik minimaal vijf keer mijn paspoort laten zien: bij de check-in, paspoortcontrole, bij het instappen en in Amerika bij Immigrations en bij Customs. Dat is een behoorlijk verschil!

  1. Ja, dat is weer het andere uiterste. Dan kan je je paspoort maar beter constant in je handen vast houden. Maar het is inderdaad een behoorlijk verschil!

 7. Ik heb het al twee keer meegemaakt dat ik mijn paspoort helemaal niet hoefde te laten zien. Vorig jaar op Ibiza voor het eerst en toen verbaasde mij het ook al zo.

  1. Ja, zijn we niet gewend he…

 8. Jep, binnen de Schengenzone heb je in principe vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten! Enkel om de Schengenzone in of uit te gaan, moet je een paspoortcontrole ondergaan. Als je met de auto reist, heb je ook geen grenscontroles, dus bij vluchten binnen Europa zou dat ook niet mogen. Desondanks heb ik zelf ook altijd paspoortcontrole gehad bij vluchten binnen Europa. Inderdaad wel een raar idee dat je dus eigenlijk met iemand anders zijn/haar boarding pass kan vliegen!

  1. Op de een of andere manier voelt het toch anders als het met het vliegtuig is he. Zal wel te maken hebben de gebeurtenissen in het verleden.

 9. Nooit meegemaakt. Wil ik eigenlijk ook niet 😉 Zoals je zelf al aangeeft, het gevoel van veiligheid, daar laat ik graag mijn paspoort voor zien. En dan wel moeilijk doen over 0,5L waterflesje waar zoontje van 7 uit dronk en weg moest gooien… Oke regels zijn natuurlijk regels. Gevoelsmatig is er wel verschil in risico.

  1. Ja, dat voelt voor mij ook zo hoor! Maar goed, de hoge pieten denken er anders over…

 10. Vorige week reisde ik terug uit Wroclaw, en had ik wel m’n paspoort nodig. Maar ik had dan ook een koffer mee die ik wilde inchecken. Wel raar dat jij je paspoort helemaal niet hoefde laten zien. Gek!

  1. Het is blijkbaar alleen als je alleen met handbagage reist. Maar het voelt vreemd!

 11. Vorig jaar naar Portugal ook meegemaakt. Pas bij balie van autoverhuur in Portugal voor het eerst paspoort laten zien. Eindhoven Airport niet nodig gehad.

 12. Twee maanden geleden van Porto naar Brussel gevlogen zonder identiteitskaart te moeten laten zien. Tegenwoordig toch helemaal ondenkbaar voor een vlucht die van/naar Zaventem gaat…

  1. Tsja, ben benieuwd hoe lang het allemaal zo blijft…

Laat een reactie achter