Warschau: 5 dingen die ik niet wist over deze stad

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme

Warschau vormt als hoofdstad het kloppende hart van Polen. Een stad met hoge wolkenkrabbers en moderne gebouwen, zonder dat er echt bekende bezienswaardigheden zijn. Tenminste, ik kon ze voor ons vertrek naar Warschau niet opnoemen.

Als we niet met srprs.me op pad gingen, dan was ik waarschijnlijk ook niet in deze stad terecht gekomen. Zeker geen vier dagen, want stiekem vroeg ik me af of we ons hier volle dagen gingen vermaken.

Maar Warschau verraste mij en mijn kennis over deze stad werd flink bijgespijkerd. Zo bleken er toch wel overduidelijk een aantal dingen te zijn die ik niet wist over de hoofdstad van Polen.

1. Het oude centrum van Warschau

Warschau beschikt over een redelijk groot oud centrum, maar voor mij was het überhaupt een verrassing dat de stad een oud centrum heeft. Na de Tweede Wereldoorlog is een groot gedeelte plat gebombardeerd, maar in de jaren erna is alles in oude vorm opnieuw gebouwd.

Dit resulteert in een sfeervol oud centrum met karakteristieke gebouwen, gezellige restaurants en knusse steegjes om doorheen te wandelen. In het oude centrum liggen nog een aantal bezienswaardigheden, maar dit gedeelte van het centrum op zich is al een attractie om doorheen te wandelen.

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-oude centrum Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-oude centrum

2. Hippe restaurants en bars

Nog een verrassing voor mij was de diversiteit aan leuke, hippe plekken. Ons hotel lag op tien minuten lopen van het stadscentrum, zelfs ruim twintig minuten van het oude centrum, maar in de omgeving van het hotel was keuze genoeg aan restaurants.

Geen restaurants waar je eigenlijk niet naar binnen wilt stappen, maar echt gezellige tentjes waar de Polen zelf ook graag komen. Zelfs de Poolse variant van de Starbucks ziet er enorm sfeervol uit, waardoor je niet het gevoel hebt een locatie van een grote keten binnen te stappen. Een dikke plus voor Warschau.

Ben je overigens op zoek naar kneuterige, kitscherige restaurants waar je het traditionele Poolse eten kan eten? Geen probleem, die zijn er meer dan genoeg te vinden. Met name in het oude centrum wandel je langs het ene na het andere restaurant waarbij ze hun pierogi aanprijzen.

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Aioli

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Aioli

3. Chopin komt uit Polen

Ken je klassiekers. Ik viel hopeloos door de mand, want ik dacht serieus dat deze beste man uit Frankrijk kwam. Ik geef de schuld aan onze uitspraak, want we maken het dus veel exotischer door de naam van Chopin een Franse klank mee te geven.

Hij komt dus uit Polen; de Polen spreken zijn naam overigens uit zoals je het schrijft. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In het Lazienski Park staat een groot monument ter nagedachtenis aan Chopin. In de zomermaanden worden er naast dit monument pianoconcerten gegeven, waarbij de muziek van Chopin wordt gespeeld.

Iedereen kan aanschuiven en een plekje zoeken op de banken of in het gras. Een perfect tijdverdrijf voor de zondagmiddag, ook als je niet van klassieke muziek houdt.

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Chopin-Lazienski Park Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Chopin-Lazienski Park

4. Vriendelijke mensen

Van mijn eerste bezoek aan Polen, alweer vijftien jaar geleden, kon ik mij niet meer herinneren hoe de Poolse bevolking was. Een aantal jaar geleden werkte ik voor een grote Nederlandse bank, waar ik meer dan eens Poolse klanten aan mijn balie kreeg.

Daar kreeg ik toch wel verschillende typen voor mijn neus en de algehele conclusie was in ieder geval dat ze nauwelijks tot geen Engels spraken. Een paar woorden Duits kwamen er nog wel eens uit, maar hierdoor ontstonden moeizame gesprekken.

In Warschau konden wij echter prima uit de voeten met Engels en we werden vaak ontzettend vriendelijk geholpen. De vooroordelen over de onvriendelijke, norse bevolking in Oost-Europa gaan zeker niet op voor dit deel van Polen. Al moet ik wel gelijk bekennen dat het er sterk vanaf hing in welk deel van de stad we waren.

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Lazienski Park

5. Zomerse activiteiten in Warschau

In de zomerse maanden vanaf medio mei t/m september worden er diverse activiteiten georganiseerd, die zich grotendeels buiten afspelen. Het concert van Chopin op zondagmiddag in het park is hier een voorbeeld van, waar iedereen overigens gratis naartoe kan.

Op het moment dat wij er waren, was er het International Fireworks Festival. Voor slechts tien euro kochten we een kaartje voor een avondvullend programma. Daarnaast zijn er in de weekenden ontbijtsessies à la Foodtruck waar de Poolse bevolking zelf ook veel naartoe gaat.

Het is overigens wel een uitdaging om uit zoeken waar het precies is, want dit verschilt per keer. Aangezien Pools niet mijn sterkste kant is, kwamen wij er niet één-twee-drie uit.

Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Firework Festival Warschau-Polen-stedentrip-citytrip-srprsme-Firework Festival

Veel nieuwe indrukken opgedaan

Zonder veel kennis van de stad was het dus een aardige verrassing wat er allemaal te doen is. Vier volle dagen lieten wij ons verrassen en meenemen door Warschau. En dat is aardig gelukt.

Inmiddels weet ik dus veel meer over deze stad dan dat het de hoofdstad van Polen is. Ik raad de stad zelfs aan als je er nog niet bent geweest.

Hoe is het met jou kennis over deze stad gesteld? Lijkt het je wat om naartoe te gaan?

14 Reacties

 1. Leuk! IK ken Warschau niet, maar ben wel in Krakau geweest. De eerste foto´s lijken ook erg op het centrum zoals in Krakau. Zal wel typisch Pools zijn 😉 Ik zou er zeker een keer heen willen!

  1. Ja klopt, het heeft er wel wat weg van. Ik zag laatst foto’s van een andere Poolse stad en dat deed me er ook al aan denken, dus misschien wel Pools ja!

 2. Leuke insteek! Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nooit echt heb verdiept in Warschau, dus veel van deze dingen wist ik ook niet. Wel dat de Poolse bevolking onwijs vriendelijk is. Dat is me wel duidelijk geworden tijdens onze citytrip naar Gdansk in maart. Dat smaakte zeker naar meer! Leuk ook dat jullie hier zijn beland met sprsme. Ik ben nog steeds aan het twijfelen of wij het ook eens moeten proberen.

  1. Gewoon een keer doen zou ik zeggen, dan merk je vanzelf of het bevalt;-)

 3. Dat ziet er echt onwijs leuk uit! Ik ben 15 jaar geleden ook ooit in Polen geweest en herinner me het toch wel een beetje grijs en grauw; zowel qua gebouwen als qua weer, haha. Maar ik heb ondertussen veel goede verhalen gehoord over Krakow en ook Warschau ziet er leuk uit zeg!

  1. Het zijn beiden ook erg leuke steden en zeker de moeite waard!

 4. Toch een gaaf concept hè? Ik vind het stiekem heel erg leuk om wat te researchen over plekken (toch een journalisten-trekje ;p), maar het is ook geweldig om je te laten verrassen door plaatsen waar je zelf niet zo snel heen zou gaan. Fijn dat je je goed hebt vermaakt! 🙂

  1. Dit maakt het wel extra spannend, dus het is zeker leuk om je eens te laten verrassen!

 5. Leuk om te lezen over Warschau, en dat de stad je verrast heeft! Als ik dit zo lees, dan wil ik ook erg graag bezoeken aan de Poolse hoofdstad. Leuk!

  1. Doen hoor, het is echt een leuke stad!

 6. Vincent Giesbert 18/12/2015 at 18:12 Reply

  Wij zijn er 2 haar geleden geweest. Echt een leuke stad!

  1. Ja vind ik ook. Leuk dat het jullie ook is bevallen!

 7. We twijfelen over onze zomervakantie…optie is om naar Polen te gaan…is buiten warshau nog wat te beleven…zou voor 14 dagen zijn met een boy van bijna 2…grtjs ilse

  1. Ik weet natuurlijk niet wat jullie graag doen op vakantie. Ik ben zelf niet buiten Warschau geweest, maar het is wel leuk om eventueel een aantal Poolse steden te combineren.

Laat een reactie achter