Onze local experience aan het Gardameer

Italie-Gardameer-Interhome-local experience

Het Gardameer bezoeken zonder overspoeld te worden door de hordes toeristen. Het lijkt een mission impossible, maar het is mogelijk. Een week lang vermaken we ons in een ‘Palazzo’ in Lonato del Garda, weg van de drukte en als bijna enige toerist in het dorp.

Met een bakker om de hoek voor verse broodjes en de meeste goddelijke (afhaal)pizza komen we de week meer dan goed door. We vallen met onze neus in de boter, want tijdens ons verblijf is het jaarlijkse muziekfestival.

Palazzo Gerardi

Wij blijken de eerste gasten te zijn die hier verblijven en testen gelijk voor de eigenaar de woning. Het is een antiek ingerichte woning met veel oude details, tot aan de badkamer en keuken toe. We komen al snel achter het voordeel van een oud gebouw en de hoge muren. Het is er zo lekker koel, zowel overdag als ’s avonds, daar kan geen airco tegenop.

Lonato del Garda ligt vijf kilometer van Desenzano vandaan en binnen no-time staan we met onze blote voeten in het Gardameer. Overigens wel bij een strand met ligbedden, want ik voel de kiezels al in mijn rug staan als ik andere mensen met een handdoek op het strand zie liggen. Dat kan niet comfortabel zijn…

Interhome-Lonato del Garda-Gardameer-Italie

Italie-Gardameer-Interhome-local experience

Muziekfestival Lonato del Garda

De happening van het jaar vindt plaats tijdens onze week in Lonato. Gedurende de hele dag zijn er op verschillende plaatsen in de stad optredens van de local heroes. Er zijn momenten dat we blij zijn dat ze het niet verder geschopt hebben dan local hero, maar de eigenaar van onze woning organiseert in hun eigen bovenwoning een huiskamerconcert met trompettist en pianist. Hier staat de kwaliteit wel centraal en een half uur lang laten we ons meenemen door de internationale stukken die worden gespeeld.

Na het huiskamerconcert duiken we Lonato in om het ‘nachtleven’ te verkennen. We staan even stil bij een rockband, horen iets verderop de lokale zangeres die nog steeds niet gestopt is met zingen en we eindigen onze avond bij een bandje op het plein. Een pelgrim danst in zijn eentje het hele plein over, blijkt zelfs nog een woordje Nederlands te spreken, en vermaakt met zijn dronken hoofd het publiek.

Gardameer

Het is zeker niet de eerste keer dat we Italië bezoeken, maar wel de eerste keer dat we naar het Gardameer gaan. Geen idee wat ons te wachten staat, op een meer en veel toeristen na. In tegenstelling tot andere reizen hebben we ons niet heel erg ingelezen en we laten ons vooral ter plaatse verrassen.

En dat verrassen lukt in meerdere opzichten. Allereerst is het in juni al veel drukker dan verwacht. Dat belooft wat voor de drukte in het hoogseizoen. Maar de omgeving weet ons te verrassen met vele wijngaarden en uiteraard de bergen rondom het Gardameer. We doen een ‘rondje Gardameer’, waar veel gezellige stadjes liggen en we wandelen onverwachts zelfs nog over water.

Net op het moment dat we in Italië aankomen, worden de floating piers op het meer van Iseo breed uitgemeten in het nieuws. Ik hoor later verhalen dat mensen hier zelfs een dagje voor op en neer vliegen naar Italië, maar wij hebben het geluk toch al in de buurt te zijn.

IMG_1253

Italie-Gardameer-Interhome-local experience

Gardameer: een do of don’t?

Vanuit Nederland is het prima te doen om in een dag naar het Gardameer te rijden. Met een beetje geluk sta je niet al te lang stil voor de Gotthard tunnel in Zwitserland en eenmaal in Italië duurt het niet lang meer voordat je bij het meer aankomt.

Je kan het zelf zo toeristisch maken als je zelf wilt. Ja, er zijn genoeg drukke plekken waar je soms over de hoofden loopt van alle mensen. Maar je kan er ook je eigen local experience van maken door een leuke accommodatie via Interhome uit te zoeken.

Dan gebeurt het dat de inwoners van het dorp weten dat jij de toerist bent (je bent namelijk één van de weinigen) en in hun beste Engels proberen de Italianen een gesprek met je aan te knopen. Bij de bakker moet je met je handen duidelijk maken welk broodje je wilt, want de oudere dame aan de balie spreekt geen woord Engels. En ’s middags op het terras zit je tussen de locals, terwijl je geniet van een plaatselijk wijntje met het middagzonnetje op je gezicht.

Bella Italia op haar best.

Wat vind jij van het Gardameer?

Met dank aan Interhome. Dit artikel bevat mijn eigen persoonlijke mening.

2 Reacties

  1. Die floating piers lijken mij wel echt gaaf om te zien en over heen te lopen maar om daar nou een dag voor op en neer te gaan. Maar als je er dan toch zit. Gardameer moet ik zeker nog is een keer bezoeken. Leuk dat je weer blog plaatst.

    1. Dat was zeker bijzonder, maar ik was er ook niet speciaal een dag voor naartoe gegaan hoor.

Laat een reactie achter