5x tempel hoppen op Java en Bali

Indonesie-Bali-Java-tempel-Borobudur-Prambanan-Tanah Lot-Pura Ulun Danu Bratan

Van de ene tempel naar de andere tempel hoppen. Waar kan dat beter dan in een Aziatisch land als Indonesië? Van het bekende en indrukwekkende tempelcomplex Borobudur op Java tot aan kleine, onbekende tempels op Bali.

Voor ieder wat wils. Nou is het niet zo dat ik een hele grote tempelfanaat ben. Ik houd wel van variatie tijdens een reis. Maar ik moet toch eerlijk zeggen: elke tempel heeft wel weer iets bijzonders.

Je kan dus zeker niet zeggen dat als je één tempel hebt gezien, dat je ze dan allemaal wel hebt gezien. Ga dus mee op tempel reis.

Borobudur – Java

Na uren door de rijstvelden te rijden, kom je aan bij één van de meest imposante gebouwen ter wereld. De legendarische Borobudur, die niet ver van Yogyakarta ligt. Het eerste dat mij opvalt, zijn de hordes toeristen die hier rondlopen. Dat is wellicht te verwachten bij toch wel de grootste trekpleister van Java.

Om het complex te verkennen, kan het geen kwaad om hier ruim de tijd voor uit te trekken. Een paar uur verder en je ziet nog steeds maar een klein gedeelte van het complex.

Vooral aan het einde van de dag is de Borobudur een plaatje. De ondergaande zon zorgt voor een warme gloed over de Boeddhistische tempel.

Java-Indonesie-tempel-Borobudur

Java-Indonesie-tempel-Borobudur

Prambanan – Java

Reis je verder naar het oosten van Java dan stuit je niet veel later op de tempels van Prambanan. Persoonlijk was ik hier iets minder van onder de indruk.

In 2006 zorgt een aardbeving ervoor dat de gebouwen in elkaar storten. Na een eerdere restauratie beschadigt dit natuurgeweld deze hindoeïstische tempels.

De gebouwen zien er vervallen uit. Aan de ene kant heeft dit een bepaalde charme, maar hierdoor laat het op mij een minder grote indruk achter.

Leuk detail is dat je op maanverlichte nachten in de maanden mei tot oktober een openluchtvoorstelling kan bezoeken. Een romantische aanblik op het moment dat het volle maan is.

Indonesie-Java-Prambanan-tempel

Indonesie-Java-Prambanan-tempel

Pura Ulun Danu Bratan – Bali

Wij bezoeken deze tempel in het noorden van het eiland op een enigszins bewolkte dag. Het is aangenaam voor de temperatuur, maar voor het beeld van de tempel is een strakblauwe hemel niet verkeerd.

Deze tempel ligt op een klein schiereiland in het midden van een kratermeer. De verering van de godin van het meer speelt hierbij een belangrijke rol. De rituelen die in deze tempel plaats vinden, houden dan ook een nauw verband met deze godin.

Je hoeft je geen zorgen te maken om de naastliggende vulkaan, want deze  is al tijden niet meer actief. Heb je voldoende tijd, dan kan je hier een bootje huren om het water op te gaan en rond de tempel te varen.

Indonesie-Bali-tempel-PuraUlun Danu Bratan

Pura Besakih –  Bali

De Moedertempel staat op de hellingen van Gunung Anung. Voor de Balinese hindoes is dit de allerheiligste tempel en niet alle plaatsen in het complex mag je als toerist bezoeken. Houd er rekening mee dat deze plaatsen puur alleen voor de mensen zijn die er komen om te bidden.

En met een beetje geluk zie je de Hindoestanen offers brengen in de vorm van bloemen en eten. Maar dat is dan een kwestie van op de juiste plaats op het juiste tijdstip zijn.

Indonesie-Bali-Pura Besakih-tempel

Pura Tanah Lot –  Bali

Zeg je Tanah Lot, dan zeg je dé zonsondergang van Bali. Eén van de mooiste plekken van het eiland om de zonsondergang te bekijken.

Het enige nadeel is dat je deze plek dan wel met vele andere moet delen. Maar probeer toch een rustig plekje te zoeken en geniet van het moment, terwijl de zon langzaam in de zee zakt.

Indonesie-Bali-Tanah Lot-zonsondergang-tempel

En er zijn nog veel meer tempels…

Wellicht is het geen verrassing, maar hier blijft het niet bij. Houd je van tempels, dan kan je helemaal los gaan op Java en Bali. Pas alleen op dat je niet tempelmoe wordt, want dat is zonde. Sla de Borobudur in ieder geval niet over, want dit is toch wel een echte must-see.

Wat is jouw favoriete tempel in Indonesië?

8 Reacties

 1. Ik heb alleen de Borobudur en de tempels van Prambanan gezien. Vond de Borobudur inderdaad indrukwekkend. Wij waren héél vroeg opgestaan voor een sunrise tour… helaas stonden we in de mist. Gelukkig trok het snel open en was het ’s ochtends vroeg gelukkig nog lekker rustig. Toch nog een voordeel van het vroege opstaan. Bali ben ik nog nooit geweest, maar lijkt me ook prachtig.

  1. Oh wat jammer! Ja in de ochtend de Borobudur bezoeken is waarschijnlijk een goed idee. En Bali vond ik ook heel leuk, maar Java was wel veel authentieker. Maar het was nog wel lekker om even te chillen op Bali.

 2. Wauw dat Tanah Lot… Daar zie ik mezelf wel zitten haha. Ik vind tempels echt supermooi, maar heb er nog zo weinig gezien… helaas! Vrienden van mij gaan deze zomer backpacken, zal ze deze post laten zien!

  1. Nou het was ook zeker wel mooi daar hoor. Dus toch maar eens die kant op dan. En leuk dat je ‘m aan je vrienden laat zien! Ik heb laatst vrienden naar jouw site verwezen, want ze gaan op honeymoon naar West-Amerika:-)

 3. Helaas lag de meertempel Pura Ulun Danu Bratan droog toen wij Bali hebben bezocht. Door maandenlange droogte was het zelfs mogelijk om om de tempel heen te wandelen. Tanah Lot vond ik persoonlijk mooi om te zien, maar door de vele toeristen ook weer minder interessant. Verder hebben we aan de voet van het koninklijk paleis nog wel een schitterende tempel gezien. Bali blijft een schitterende bestemming, zeker de moeite waard om nog een keer terug naar te gaan.

  1. Oh wat jammer dat het meer droog lag. Alleen dat is al een reden om nog eens terug te gaan. En Bali is inderdaad erg mooi, zeker de moeite waard!

 4. Leuk om te lezen! We zijn nu onze reis voor het einde van de zomer aan het plannen en Java, Bali (en Gili) staan hoog op ons verlanglijstje!

  1. Dank je wel! Als je nog vragen hebt, laat maar weten:-) Jullie gaan ongetwijfeld een te gekke reis tegemoet!

Laat een reactie achter