In de tabaksvelden van Viñales

Tabaksplantage-Cuba-Vinales-Pinar del Rio

Bijzondere ervaringen vormen een reis. Lunchen bij dat ene restaurant met live muziek waar dansers het publiek vermaken, een wandeling door een prachtig natuurgebied of die ene middag op pad met de lokale bevolking.

In Cuba hebben we zo’n middag. Samen met twee Cubaanse studenten gaan we op pad naar de tabaksvelden in Viñales. En dat levert toch wel een spannend moment op…

Op weg naar de tabaksvelden

Na een paar dagen dwalen door de koloniale straten van Havana is het tijd om verder te reizen. We vertrekken richting Pinar del Rio. Deze stad vormt het economische hart van de tabakstreek in Viñales. Het is dan ook niet zo gek dat het hier groen ziet van de tabaksvelden.

Op het moment dat we Pinar del Rio binnen rijden, is er een enorme drukte. Een aantal wegen zijn afgesloten en dat heeft te maken met het lokale salsafestival.

Een ijverige Cubaan fietst als een malle voor ons uit om de weg te wijzen. Een atletisch figuur heeft hij niet en met de hoge temperatuur midden op de dag verliest hij flink wat liters vocht.

Met locals cultuur proeven

De atletische fietser blijkt een student te zijn. We raken aan de praat en hij vertelt een broer in Nederland te hebben. Nou denken we in eerste instantie: ‘Ja, dat zal wel. Een broer in Nederland hebben ze vast allemaal’.

Deze broer blijkt in Spijkenisse te wonen. Dat klinkt toch wel geloofwaardig, want welke buitenlander kent anders Spijkenisse?

Hij vertelt ons dat hij samen met een andere student toeristen rond leidt. Op deze manier verdienen ze punten voor hun studie. Hoe meer punten, hoe beter de opleiding is die zij kunnen volgen.

Het klinkt ons vreemd in de oren. Moet je in Cuba niet gewoon studeren voor goede punten? Maar goed, het is en blijft natuurlijk Cuba. Een land waar alles net een beetje anders gaat.

Likeur proeven bij La Casa de Garay

Onze eerste stop in Pinar del Rio is bij de likeurfabriek. De studenten vertalen het een en ander voor ons en we krijgen een rondleiding door de kleine fabriek. Deze plek staat bekend om de Guayabita, een likeur die wordt gemaakt van kleine guaves.

Er is zowel een zoete als een droge variant, maar ik vind ze allebei niet te drinken. Martijn krijgt gelijk associaties met whiskey, dus er gaat een fles als souvenir mee. Die overigens jaren later nog steeds dicht in de kast staat.

Guayabita-likeurfabriek-Cuba-Pinar del Rio

Takaksvelden buiten Pinar del Rio

Iets verderop ligt een fabriek waar de Cubanen sigaren maken. De studenten vertellen ons dat je hier niet het gehele proces van de sigaren te zien krijgt. Ze weten een adres bij een lokale tabaksboer, waar dit wel het geval is. Zij krijgen punten voor hun studie, wij krijgen een onvergetelijke ervaring. We twijfelen. Gaan we mee voor het echte avontuur?

Ja, we gaan mee. We zijn nog maar net onderweg of ik krijg het ineens Spaans benauwd. Gaan we wel echt naar de tabaksplantage of hebben ze andere plannen met ons? Ik zie ons leven in een paar minuten voorbij flitsen. Martijn ziet mijn gezicht en probeert me gerust te stellen. Een paar minuten later duiken de tabaksvelden in de verte op. Gelukkig, ik kan weer opgelucht ademhalen.

Tabaksplantage-Cuba-Vinales-Pinar del Rio

Over een onverharde weg hobbelen we naar het huis dat omgeven is door tabaksvelden. Een vriendelijke boer en zijn vrouw wensen ons van harte welkom. We krijgen een uitgebreide privétour en de boer vertelt ons alles over het proces van het maken van sigaren.

We leren dat hoe hoger de bladeren aan de tabaksplant zitten, hoe zoeter de smaak van de sigaar is. We zien waar de bladeren liggen te drogen en horen hoe hier uiteindelijk een sigaar uit komt.

Gedroogde tabaksbladeren-Cuba-Vinales-Pinar del Rio

Cuba-Pinar del Rio-Vinales-tabaksplantage

De rondleiding sluiten we af met een kop koffie en hoe kan het ook anders: een sigaar. Na ons bezoek aan Havana zijn we eigenlijk al een doos sigaren rijker. Maar om deze boer een plezier te doen, kopen we er hier nog een paar.

Onvergetelijke ervaring

De ervaring die ze ons beloven, blijkt te kloppen. We geven de studenten nog een fooi, maar ze weigeren deze aan te nemen. Dat vind ik nog eens mooi. De fooi duwen we daarom in hun handen en snel stappen we onze auto in. Onze ‘nieuwe vrienden’ zorgen zelf voor vervoer richting Pinar del Rio.

Of ze daadwerkelijk studiepunten verdienen op deze manier weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Maar mij maakt het niet uit, want we kijken terug op een hele mooie ervaring.

Heb jij wel eens een spannend moment op reis gehad, die tegelijkertijd een mooie ervaring opleverde?

12 Reacties

 1. Enige navraag aan het thuisfront hier doet vermoeden dat het verhaal van de studiepunten niet klopt, maar eigenlijk maakt het niet uit toch? Anders waren jullie misschien nooit meegegaan en dat weten die jongens ook. Eind goed, al goed, leuke ervaring en een goed verhaal rijker zou ik zeggen! 🙂

  1. Haha, ik was er al bang voor;-) Ook niet iets dat er een beetje op lijkt? Het is toch jammer als we voor de gek zijn gehouden haha. Ik kan me wel herinneren dat ze nog een soort van badges lieten zien, maar wat erop stond weet ik niet meer. En inderdaad, we zijn een ervaring rijker!

 2. Tijdens het lezen dacht ik echt: ohhh, hoe zal dit aflopen?! Gelukkig is het gewoon een hele mooie ervaring!

  1. Ja, er is gelukkig niets gebeurd:-)

 3. Ik herken heel erg goed wat je bedoelt, soms ben je op reis zó wantrouwig dat je bijna de mooie mensen en ervaringen mist. Ik heb me in India laten rondleiden door een barmhartige zwerver. Het enige wat hij terug wilde voor een middag struinen was een fles water. Een bijzondere man!

  1. Dat is ook heel bijzonder! En jammer dat we soms inderdaad zo wantrouwig zijn. Gelukkig zijn er nog betrouwbare mensen:-)

 4. Leuk verhaal! Toevallig enig idee hoe die iets authentiekere tabaksboer op te sporen? Naam, adres?
  Bedankt!

  1. Dank je wel! En helaas, die heb ik niet. Totaal niet aan gedacht ook, ik was al lang blij dat ik het kon navertellen;-). Maar wellicht kan je in Vinales navragen of iemand een tabaksboer kent? Het was ongeveer 10 minuten rijden, langs een doorgaande weg…

 5. Super leuk lijkt me dit! Hoelang zijn jullie in totaal in Cuba geweest? 🙂

  1. Dat is het ook! Wij zijn er twee weken geweest en hebben toen het westen van Cuba bezocht.

 6. ik ben ook in cuba geweest.. de beste vakantie tot nu!!

  1. Leuk om te horen!

Laat een reactie achter