Alle 198 landen bezoeken: het ultieme doel van een reiziger?

Wereldkaart-reizen-198 landen

Vorige week stond het op de website van de Metro: een man bezocht in minder dan tien jaar tijd alle landen van de wereld. Ik deelde het bericht op Facebook en merkte dat veel lezers nieuwsgierig waren.

Deze man deed dit overigens in zijn vrije tijd en gebruikte al zijn vakantiedagen en weekenden hiervoor. Voor sommige reizigers is dit misschien het ultieme doel, maar niet voor mij. 19 landen in een dag tijd bezoeken; eigenlijk mag je dan toch niet zeggen dat je het land hebt gezien..?

Een uur per land

Deze fanatieke Noor bezocht 19 landen in 23,5 uur. Hij was er helemaal euforisch over. Ik denk alleen maar: wat zonde dat je van al die landen nauwelijks iets gezien hebt. Het verbaast mij niets als hij in Nederland het drielandenpunt bezocht, zodat hij binnen een minuut in drie landen is geweest.

Zelf ging ik tijdens ons verblijf in Zuid-Spanje een dag naar Tanger in Marokko. Het geeft een beeld van het land, maar zelfs na een hele dag vind ik dat ik het land niet eens goed heb gezien. Marokko biedt natuurlijk nog veel meer.

Negen jaar geleden staken we vanaf Thailand de rivier over en stonden zo voor een half uur op het grondgebied van Laos. Maar om nou te zeggen dat ik iets van dit land gezien heb…

Hoeveel landen staan er op de teller?

Om eerlijk te zijn, wist ik zelf niet hoeveel landen ik bezocht de afgelopen jaren. Ik vind het eigenlijk ook niet zo belangrijk. Ik wil genieten van een land, de cultuur opsnuiven en zoveel mogelijk zien. Wel met de reden dat ik de volgende keer graag een ander land bezoek. Met 198 landen en lidstaten is er namelijk meer dan genoeg te zien.

Sinds afgelopen kerst ben ik in het bezit van een Scrapemap. Het kind in mij komt dan naar boven door de bezochte landen open te krassen en alle vrolijke kleuren tevoorschijn zien komen. Maar vooralsnog staat deze grote poster nog opgerold in een koker en bedenk ik me dat ik toch eens op zoek moet naar een mooie lijst.

Voor dit artikel ben ik dan toch maar eens aan het tellen geslagen. Als ik geen landen ben vergeten, dan bezocht ik inmiddels 35 landen en lidstaten. In november komen er daar drie bij, want naast dat we naar Zuid-Afrika gaan, bezoeken we ook Swaziland en Lesotho. Tot zover de statistieken.

Scrape map-wereldkaart-reizen-198 landen

Genieten is belangrijker

Maar draait het bij reizen nou echt alleen om zoveel mogelijk landen bezoeken? Voor mij niet. Het is geen wedstrijd wie de meeste landen heeft bezocht.

‘Het gaat erom dat je er van geniet, dat je er de tijd voor neemt en het op je eigen manier doet. Dat is mijn ultieme doel.’

Is het voor jou als reiziger het ultieme doel zoveel mogelijk landen te bezoeken?

28 Reacties

 1. Die cijfertjes zijn leuk (ik hou nu eenmaal van cijfertjes en lijstjes ;-)) maar ze zeggen absoluut niets. Net zoals jij perfect in dit artikel beschrijft. Ik heb net als jij de boottocht naar Laos gedaan maar dat wil ik daarom niet zeggen dat ik Laos “gezien” heb. Ik heb absoluut niet als doel om “alle” landen gezien te hebben, er zijn ook landen die me (momenteel) niet veel doen. En het zal me nooit iets zeggen om maar snelsnel over grenzen te rijden, een dansje te doen en te zeggen dat ik dat land gezien heb. Ik stel me soms zelfs de vraag of ik wel kan zeggen dat ik België (mijn thuisland) wel écht gezien heb?

  1. Grappig dat je dat laatste zegt. In Nederland heb ik ook nog zoveel plekken die ik helemaal niet ken!

 2. Ik ben het helemaal met je eens! Ik zie soms ook van die tellijstje voorbij komen bij bloggers en dan denk ik ook altijd: tja, leuk dat je al op 60 zit, maar wat heb je nou echt gezien? Ik ben zelf veel in Amerika te vinden, dat telt ook maar als één land. En toch heb ik fantastische dingen gezien. Het aantal landen staat niet gelijk aan de hoeveelheid ervaringen die je hebt opgedaan en juist dat laatste telt. Toch? Ik hoef ook niet alle landen van de wereld te zien, ik wil gelukkig zijn in de landen die ik wél zie. Dát is voor mij belangrijk!

  1. Ja, ben ik het mee eens! De ervaringen zijn zoveel belangrijker:-)

 3. Cijfers doen er voor mij echt helemaal niet toe. Wat heb je er in godsnaam aan om in 23 uur, 19 landen af te tikken? Wil hij een schouderklopje? Vind hij het stoer? Vinden andere het stoer? Mij doet het totaal niks. Er zijn genoeg landen die mij echt helemaal niks doen en waar ik waarschijnlijk nooit naar toe zal gaan. Mijn liefde voor Azië is zo groot en ik voel me er zo ontzettend fijn, daarom zal ik er nog heel vaak terug gaan. Sommige mensen vinden het zonde dat ik voor de 7e keer naar Indonesië ga, maar ik vraag me af of mensen in de gaten hebben hoe groot Indonesië is……

  1. Ja sommige landen zijn te groot om in een keer te zien. En als jij graag terug gaat naar dat land, dan is het toch alleen maar prima. Ik ben er 1 keer geweest, maar snap heel goed dat je terug gaat. Dat wil ik namelijk ook nog een keer doen!

 4. Ik sprak overplaatst met iemand die ook nogal veel reist. Hij zoekt alles uit met airmiles enzo. Op een bepaald moment zegt hij ‘vrijdag vlieg ik naar Toronto en zaterdag vlieg ik terug. Dan kan ik dat ook van mijn lijst afvinken’.
  Een beetje zoals het artikel, maar daarvoor reis je toch niet om je lijstje af te vinken? Ik wil net de plaatsen zien en ontdekken… Dus ik ben het volledig met je eens!

  Marlies aka Magnificent Escape

  Ps: Je foto’s werken niet bij mij…

  1. Oh echt, dat meen je niet! Ik zou er toch geen zin in hebben om zo lang in een vliegtuig te zitten om iets af te vinden. En klopt, de foto’s deden het niet. Had te maken met het verhuizen van de ene naar de andere hosting, maar als het goed is, werkt het weer!

 5. Genieten staat inderdaad op nummer 1.

  Om het de landenverzamelaars moeilijk te maken – het hangt af van je definitie van ‘land’.

  Er zijn 195 soevereine staten volgens de United Nations (193 member + 2 observer states) en 11 other. Komen we op 206. En die 206 erkennen elkaar niet 100% wederzijds. Bekende voorbeelden Noord-Korea versus Zuid-Korea, Israël Palestina.

  Ook verandert het totale aantal steeds. Herinner me dat Zuid-Soedan en Soedan nu twee aparte landen zijn.

  Nog extra verwarring voor de sportfanaten onder ons:
  FIFA (football/soccer hangt of weer af van het land) kent 209 member countries, en de olympische spelen kent er 205.

  Pick your choice 🙂

  1. Haha, jij maakt het helemaal lastig!

 6. Het voor mij ook totaal geen doel zoveel mogelijk landen te bezoeken. Ik heb me voorgenomen elk jaar een ver land (lees: een land buiten Europa) te bezoeken. Daarbij wil ik het land dan zo volledig mogelijk zien en er zoveel mogelijk van dat land genieten. Met deze manier van reizen ontdek ik het liefst elk jaar weer een nieuw land.

  1. Ja snap ik, ik vind het ook leuk om steeds ergens anders naartoe te gaan. Maar niet om er een half uur te zijn en te kunnen zeggen: check, heb ik gezien. Gewoon lekker doorgaan zo vooral genieten!

 7. Ik bezoek zelf ook ’t liefst een onbekend land. Toen we dit jaar voor de tweede keer naar Canada gingen, vond ik dat stiekem wel een beetje jammer omdat we al drie weken in het oosten zijn geweest. Maar jee, ik had de prachtige natuur in het westen écht niet willen missen! Canada is dan ook het op-een-na-grootste land ter wereld! Ik las laatst bij iemand dat ze Slovenië had meegerekend, terwijl ze daar alleen doorheen was gereden. Dat is niet mijn maatstaf. Ik wil in een nieuw land minstens een nacht geslapen hebben voor ik hem ‘tel’.

  1. Canada is ook zo’n groot land! En alleen doorheen rijden, betekent naar mijn mening niet dat je een land hebt gezien. Maar goed, als je zo je lijstje wilt uitbreiden…;-)

 8. Voor mij gaat dat nergens over, maar iedereen moet zelf weten hoe hij reist. Ik ga er waarschijnlijk niet giga veel halen, want 28 jaar individueel reizen brengt de teller niet veel hoger dan het aantal jaren dat ik reis. Ik ben al 4x terug naar Mexico gegaan en zal dat nog vaker gaan doen. Hierdoor mis ik telkens een ander land dat ik zou kunnen afvinken hoor ik dan weer. Poe poe … 😉

  Ik moet bij die lijstjes ook altijd lachen als ik namen als Andorra, Lichtenstein etc lees …

  1. Haha, onderschat Andorra en Liechtenstein niet he;-). Niet dat ik er wel eens geweest ben. Ik heb een aantal landen bezocht waar ik ook echt nog wel eens naar terug wil. Alsof het een wedstrijdje is he, jammer…

 9. Pffff, mijn doel is het zeker niet…

  Officieel staat mijn teller van landen (geloof ik) op 66. Daar zijn landen bij waar ik slechts een paar nachten verbleef, zoals Brazilië afgelopen zomer. Maar er zijn ook landen bij waar in totaal een paar maanden ben geweest en/of gewoond heb, als Indonesië en Engeland.

  Sommige plekken zijn gewoon te mooi om niet terug te keren!

  1. Ja, zeker waar Jenny. Ach, ieder zijn ding he;-)

 10. Tjee, dat is nou echt niet mijn doel. Ik wil wel zoveel mogelijk van de wereld zien maar dan ook echt zien en niet alleen maar even er langs ‘vliegen’. Sterker nog, landen waar ik amper ben geweest (China ben ik ooit twee dagen geweest, maar dat tel ik dus niet mee als een bezocht land!) tellen niet eens mee. Ik ben nu wel nieuwsgierig naar mijn aantal, moet ik ook eens op een rijtje zetten… Geen idee eigenlijk!

 11. Hoi
  mijn doel is het wel……. maar wel op m’n gemak 🙂 Haha. Ik ga liever een week naar een “klein” land en zie dan “alles” dan even een dagje. Dan liever minder landen. Maar hangt er ook vanaf; ben sowieso veel onderweg.
  Wat ik wél zou doen is bv de eiland staatjes in Oceanië bv er een groot aantal in 2 weken bezoeken. overal een dagje strand 🙂

  1. Nou ik was al bijna bang dat die Noor de enige was. Maar laat je weten als het gelukt is;-)?

   1. Lang jaren plan 🙂 Maar komt goed 🙂

 12. Maar hoe dan?! Dat is het eerste wat ik me afvraag, 19 landen in een dag, hoe doe je dat?
  Daarna: hoe kan ik dat ook doen?!

  Haha, nee dat laatste is natuurlijk een grap. Net als de anderen hier gaat het mij om de ervaringen die ik ergens heb, niet om de getallen.

  1. Haha, dat vroeg ik me ook af! Dat moet haast wel met een helikopter of privévliegtuig zijn, anders red je het toch niet?!

 13. Leuke post! Ik zag het artikel ook en vond het toen al belachelijk! Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik vind rustig genieten en de locale sfeer en cultuur opzuigen 10 x belangrijker dan te kunnen opscheppen over in hoeveel landen ik geweest ben.

  1. Dank je wel! Tsja, je moet er zin in hebben…

 14. Goed artikel! Ik had tijdens het lezen van dat bericht ook een beetje het gevoel van: wat voor reiziger ben je nou écht als je in een paar jaar tijd voet in ieder land zet en dan weer vertrekt? Tijdens mijn reizen wil ik de taal leren kennen, de gebruiken en de gewoontes, de soms wat maffe culturele dingetjes, de menukaart, de manier van omgang en de vaak vriendelijke mensen. Maar wie weet had deze man wel gewoon zo’n scratch map thuis liggen en wilde hij dat deze er wat vrolijk gekleurder uitziet ;p Dat gaat natuurlijk beter als je in één maand 10 landen bezoekt in plaats van slechts eentje.

  1. Dank je wel! Haha, ja dat zal het zijn. Hij vindt het vast ook leuk om te krassen, dan heeft hij wel een kleurige wereldkaart!

Laat een reactie achter