Tarzan en Jane in Costa Rica

Met knikkende knieen sta ik te wachten totdat ik aan de beurt ben. Nog drie mensen voor mij…nog twee… Waar ben ik aan begonnen? Weet ik zeker dat ik dit ben gaan doen? Ik kan nog terug… Nog maar één persoon voor mij. Ik voel de zweetdruppels naar beneden lopen en mijn maag draait zich om. Ik hoor degene voor mij een soort oerkreet schreeuwen, terwijl hij naar beneden zwaait…

Ik ben nu dan toch echt aan de beurt. Ik word vastgesnoerd en sta op de rand van het plateau. Ondertussen voel ik me misselijk worden, maar geen tijd meer om na te denken. De man naast mij begint af te te tellen. Three, two…whhhaaaaaa daar ga ik al! Alle aapjes zijn wakker geworden door mijn harde gegil. In San Jose zullen ze ook wel recht overeind zitten. Maar daar ga ik…als Jane door de jungle!”

Canopy tour

En daar gingen we inderdaad als Tarzan en Jane door de jungle. Ik voel nog de kriebels in mijn buik als ik erover na denk. De Tarzan Swing was een onderdeel van een hele gave canopy tour in Monteverde. Overal in Costa Rica kan je wel een canopy tour doen, maar wij kregen als tip om het op deze plek te doen. Hier is het meeste avontuurlijke en het langste parcours van Latijns-Amerika te vinden. Ziplinend door de jungle zweven; dat mag niet ontbreken tijdens je reis naar dit prachtige land.

Maar wat is ziplinen precies? Je wordt vastgemaakt aan een lijn en door je hand op het touw bepaal je hoe hard je precies gaat. De eerste keer best een beetje eng, maar een paar lijnen verder raak je er aan gewend. Er is dan zelfs even tijd om rond te kijken en te beseffen hoe geweldig de natuur in Costa Rica is. Op het moment dat ik bovenaan het plateau stond voor de Tarzan swing was ik daar overigens totaal niet mee bezig. Dat kwam na een paar keer heen en weer slingeren pas.

Costa Rica 001 (629)

Rappel

Voordat je bij de Tarzan Swing komt, is er eerst nog een ander spannend moment. Het staat ook wel bekend als rappel. Denk hierbij aan een brandweerman die snel naar beneden glijdt langs een paal als er een oproep voor brand is. Al weet ik eerlijk gezegd niet of dit alleen in de film gebeurt of dat het ook daadwerkelijk zo gaat.

Tijdens de canopy tour is het geen paal, maar ‘val’ je binnen een paar seconden langs het touw naar beneden. Je krijgt er achtbaankriebels van in je buik. Toen wist ik alleen nog niet wat mij stond te wachten met de Tarzan Swing. En ik maar denken dat dit al spannend was.

Costa Rica 001 (649)

Superman

Dan heb je de rappel overleefd, je hebt als Jane door de jungle gezwaaid en dan denk je dat alle spannende momenten wel voorbij zijn. Maar niets is minder waar. Superman staat op het einde van de tour nog op je te wachten. Oftewel, je gaat de laatste ziplines zwevend als dit stripfiguur over de jungle heen.

Je wordt aan je rug en voeten vast gemaakt. Doodeng, want nu kan je je niet meer vasthouden aan het touw. En daar ga je dan ineens! Met een te gek uitzicht over het groene, overweldigende Monteverde.

Voor een kleine impressie hieronder een filmpje hoe de tour er ‘live’ uitziet.

Nog twijfels?

Houd je wel van een beetje avontuur tijdens je reis? Sla deze canopy tour dan zeker niet over. Tijdens het regenseizoen wordt in Monteverde overal aangeraden dit zo vroeg mogelijk in de ochtend te doen. Dan is er een grote kans op een blauwe lucht en een stralend zonnetje. Hoe dit ’s middags zal zijn, is maar weer de vraag. Grote kans dat Monteverde dan gehuld is in laaghangende wolken.

Aan welke ervaring op reis denk jij nog wel eens met kriebels in je buik terug?

 

 

 

 

9 Reacties

 1. Brrrrrrr… PRACHTIGE omgeving hoor, maar mij niet gezien!! Die Superman klinkt al helemaal eng! Wat je zegt, je kunt jezelf niet vasthouden en dat lijkt me nog enger dan wanneer je op zijn minst met je handen ergens aan vast zit. Maar wel gaaf dat jij het wel gedurft hebt, haha!

  1. Haha! De Superman was ook op het einde, dus er was ook niet echt een weg terug. Maar na de Tarzan Swing durfde ik alles wel weer aan;-)

   1. Dat hebben ze lekker gepland dan, haha. Je bent gewoon van Tarzan doorgegroeid naar een ware Super(wo)man dus 😉 ik doe het je niet na, dat weet ik al wel!

 2. Mooi! Wij hebben vorig jaar een canopy tour gedaan in Boquete in Panama met Tree Trek. Geen rappel of superman (lijkt me trouwens wel echt gaaf), maar een schitterende regenboog die het uitzicht sierde.. Kan ik nu nog van genieten!

  1. Die regenboog zal het inderdaad wel compleet maken. Panama lijkt me sowieso heel mooi. En zonder rappel en superman is de canopy tour nog steeds gaaf om te doen!

 3. Wat gaaf zeg! Klinkt eng, maar ook onwijs leuk. Ik heb vroeger wel een soortgelijke kabelbaan gedaan, maar in Nieuw-Zeeland durfde ik zip-linen toch niet aan. Achteraf jammer want de ervaring is vast onwijs tof! Stoere foto’s!

  1. Als je nog een keer ergens de kans krijgt, zou ik het zeker doen. Zo’n gave ervaring!

 4. Vet!!! Ik heb dat ook in Costa Rica gedaan hihi, was alleen bang de hele tijd dat ik erlangs zou pakken en dikke brandwonden aan m’n vingers zou krijgen, maar gelukkig ging alles goed. Ik had er een paar in de groep die waren doodsbang :’D

  1. Ja, gaaf he! Ik vond het in het begin ook wel een beetje eng hoor. Volgens mij ging ik met 2 km/uur vooruit. Maar als je eenmaal gewend bent, is het echt te gek!

Laat een reactie achter