Wandelen met witte leeuwen in Zuid-Afrika

Elke reis maak je iets memorabels mee, waarvan je zeker weet dat je het nooit vergeet. Ik herinner mij nog de Tarzan Swing in Costa Rica als de dag van gisteren en ook het zwemmen met de walvishaaien in Mexico is er eentje die jaren later nog goed in mijn geheugen ligt.

In Zuid-Afrika voeg ik een nieuwe ervaring toe aan deze lijst. Wandelen met witte leeuwen over de Afrikaanse savanne. Geen leeuwen die aangelijnd met je meelopen of die plat gespoten worden, zodat ze je niets aandoen. Nee, wij lopen met twee speelse welpen rond. Stiekem af en toe met samengeknepen billen en kriebels in mijn buik.

Twee jonge verbannen leeuwen

We ontmoeten Will, een Zuid-Afrikaan met zijn eigen lap grond in een reservaat vlakbij Hoedspruit. Will vertelt over de twee leeuwen, die vlak na hun geboorte door hun moeder in de steek zijn gelaten. Hij heeft zich over deze beesten ontfermd en is doller op deze leeuwen dan op zijn eigen kinderen, aldus Will zelf.

Elke dag gaat hij twee keer met de welpen wandelen. Op deze manier kunnen ze hun ei kwijt, ook al houden leeuwen heel erg van niets doen. Als een stel jonge honden springen ze om elkaar heen en als je niet oppast, springt er eentje achterop je rug. De eerste les is dan ook niet voor niets: loop nooit met je rug naar de leeuwen.

Samen met ons wandelen twee Zuid-Afrikaanse toeristen mee en het duurt niet lang voordat de man met zijn rug naar één van de leeuwen loopt. De welp ziet haar kans en springt speels op zijn rug. Dan blijkt ineens hoe groot een leeuwin van 11 maanden is. Er is gelukkig niets aan de hand, maar ik zorg er wel voor dat er altijd iemand achter mij loopt.

Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve

Is het veilig?

Eén van de eerste dingen die ik wil weten is of het veilig is om met de leeuwen te wandelen. Kan ik dit verhaal nog navertellen of is het einde Linda? Tijdens ons bezoek zijn de welpen elf maanden oud en nog niet seksueel volwassen. Rond de leeftijd van zestien maanden verandert dit en worden de leeuwen jagers. Wij mogen de leeuwen nog aaien, maar over een paar maanden is dit voorbij.

Dat betekent dat er voor Will het één en ander verandert. Ook al merk je aan alles dat de beesten net zo dol op hem zijn als andersom: het blijven leeuwen. Maar Will is al wat ouder, zegt dat hij een mooi leven heeft gehad en dat hij het risico wil lopen dat zijn leven kan eindigen door het toedoen van de leeuwen.

Overigens heeft hij tijdens de wandeling altijd een geweer mee. Niet eens specifiek voor de leeuwen, maar met name voor de andere dieren die we tegen kunnen komen. Het blijft immers de open Afrikaanse savanne waar we wandelen.

Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve

Een mooie ervaring

Ik vind het bizar dat hij het risico wil lopen om te sterven, maar kan mij voorstellen hoe dol hij is op deze mooie beesten. Ik denk er maar niet te lang over na.

Er zijn genoeg verhalen over dieren die slecht behandeld worden op allerlei plaatsen ter wereld. Of het verstandig is om de leeuwen bij zich te houden, betwijfel ik, maar één ding weet ik zeker. Deze twee leeuwen worden goed behandeld, krijgen alle liefde van de wereld en wij maken een onvergetelijke ervaring mee.

Hoe lijkt het jou om met deze leeuwen te wandelen?

Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve Zuid Afrika-leeuwen-safari-wandelen-Hoedspruit-private game reserve

13 Reacties

 1. Heel gaaf! Bijzonder hoe sommige ervaringen op reis bepaald worden door wie er toevallig (of gepland) op je pad komt en hoe je daarop in gaat… of niet. Ben nou wel benieuwd hoe het verder gaat met Will en “zijn” welpen… heb je nog contact?

  1. Zeker heel gaaf! Nee, ik heb verder geen contact meer gehad met Will, dus weet niet hoe het er nu voor staat.

 2. Wat een mooie ervaring! Ik zou anderhalf jaar geleden gaan werken op een leeuwenreservaat, maar kwam er voor vertrek achter dat het geen goed project was. Teveel twijfels en onduidelijkheid over wat er later met de leeuwen zou gebeuren. Toch, zo’n mooie ervaring als jij hebt zou ik ook heel graag eens meemaken. Dank voor het delen van dit mooie verhaal. Gelukkig is het niet all bad.

  1. Het was echt een fantastische ervaring! Gelukkig dat je er nog op tijd achter kwam, maar kan me voorstellen dat je nog een keer een goede ervaring wilt hebben. Dit was in ieder geval een hele mooie ervaring!

 3. Mooi Linda en prachtige foto’s!

  1. Dank je wel!

 4. Wat een geweldig mooie beesten zijn het toch hè 🙂 Hele mooie ervaring! Goed ook dat je van tevoren hebt opgezocht hoe en wat, want ik word verdrietig van al die mensen die die platgespoten beesten knuffelen en zo.. Dit is bijzonderder, leuker én beter voor die dieren 😉

  1. Absoluut! En het zijn zeker prachtige beesten.

 5. Bijzonder verhaal en mooie foto’s. Fijn dat er nog zoveel mensen zijn met een groot dierenhart!

  1. Dank je wel! Heel fijn dat zulke mensen er nog zijn inderdaad.

 6. Wat een indrukwekkende ervaring! Heel mooi vastgelegd ook!

 7. Wij hebben deze excursie ook gedaan in december 2015.
  Was een prachtige ervaring, maar er was ook een jonge knul bij. Hij moest beschermd worden door de medewerkers omdat de leeuwen hem als prooi zagen.
  Was ons inziens niet veilig met kleine kinderen.
  Wel heel blij dat we dit hebben meegemaakt!

 8. Oooh hoe zalig is dit! Ik ga nog een keer moeten terugkeren naar Zuid-Afrika ?

Laat een reactie achter