Aveiro, het Venetië van Portugal

Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-gondel

Ben je dol op Venetië? Dan mag je tijdens een bezoek aan Portugal Aveiro niet overslaan. Met de kleurrijke huizen, smalle straatjes, kanalen en gondels heeft deze plaats wel wat weg van de Italiaanse stad.

Tegelijkertijd is het wel degelijk anders en niet met Venetië te vegelijken. Aveiro is kleinschaliger, heeft veel minder kanalen en de gondels zijn een tikkeltje anders. Geen goddelijke Portugees die je door de kanalen heen peddelt, maar een gondel met een motor.

Kleurrijke gondels in Aveiro

Aan het einde van de dag vallen bij aankomst in Aveiro de kleurrijke gondels direct op. De gondels zijn versierd met prachtige schilderingen, die verhalen vertellen met een knipoog.

Wij verkennen Aveiro per gondel in de avonduren. De stad krijgt een andere dimensie en met de Portugese muziek op de achtergrond en de lokale bubbels erbij genieten we van de omgeving. We verkennen de stad vanuit de gondel en aan het einde van de tocht zet de gondolier ons voor de deur van het restaurant af.

Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-gondelPortugal-Centro de Portugal-Aveiro-gondel Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-gondel-zonsondergang

Bacalau, de lokale specialiteit

Dé plek om bacalau te eten in Portugal is Aveiro en dan met name restaurant Salpoente. Dit restaurant ligt in een voormalige zoutopslag en ademt één en al sfeer uit. Elke gang staat in het teken van deze visspecialiteit met uiteraard een heerlijke Portugese wijn erbij om het geheel compleet te maken.

Bacalau, of bakkeljauw zoals wij het kennen, is een gedroogde en gezouten variant van kabeljauw. De vis wordt open gesneden en de ingewanden worden er uit gehaald. Hierna wordt de vis gezout en te drogen gelegd.

Sta ik te springen als ik hoor over ons diner die avond? Niet direct. Ik ben geen visliefhebber en laten ze daar in Portugal nou dol op zijn. Maar bij reizen hoort ook jezelf aanpassen aan de lokale gewoonten en het eten. En ik moet zelfs bekennen dat het helemaal niet verkeerd smaakt.

Wandelen door de straten van Aveiro

Vergeet niet dat Aveiro om meer draait dan alleen bacalau en gondels. Het is wel degelijk de moeite waard om te dwalen door de straten van deze Portugese stad. Ontdek de Art Nouveau en de kleurrijke tegels op de vele huizen.

Deze tegels dienen overigens niet puur alleen ter decoratie. Aveiro ligt niet ver van de kust en het zout van de zee trekt al gauw in de huizen. Door het betegelen van hun huizen voorkomen de Portugezen een hoop onderhoud aan hun huis. Bovendien zorgt het voor extra isolatie van de woning.

Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-azulejosPortugal-Centro de Portugal-Aveiro-winkels

Hoogtepunten van de stad

Trek voor een bezoek aan Aveiro een dag of twee uit. Wandel door de pittoreske straten, laat je over de Portugese kanalen vervoeren en geniet van de lokale specialiteiten. Maar er is nog meer…

  • Breng een bezoek aan het treinstation van Aveiro. Aan het einde van de dag valt de zon hier op en krijgt het gebouw een zachte gloed. De tegels op het gebouw vertellen de verhalen van de Portugese locals.
  • De vismarkt in Aveiro. Het is geen hele grote markt en het stinkt er enorm naar vis (wat gek), maar wel leuk om een kijkje te nemen.
  • Het Museum van Aveiro bevindt zich in een oud klooster. Het museum kent een hoog goud gehalte mét tegels uiteraard, maar is zeker de moeite waard.
  • Museum van Art Nouveau. Vergeet dan ook vooral niet om aan de achterkant van het gebouw neer te ploffen voor een bak koffie. Met de kleurrijke zitzakken is het een erg sfeervolle plek om te genieten van een drankje.
  • Shop till you drop. Je kan je slag slaan bij de talrijke souvenirswinkels en op deze manier Portugese azulejos, een lokale fles wijn of ingeblikte sardientjes op de kop tikken. Het is bijna onmogelijk om niet met een lokale souvenir de winkel te verlaten. Voor de echte liefhebbers is er vlakbij een winkelcentrum waar je ook je slag kan slaan.
Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-azulejos-treinstation Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-azulejos-treinstationPortugal-Centro de Portugal-Aveiro-straatbeeld

Op naar Aveiro dus!

Er is maar één conclusie eigenlijk. Tijdens een trip aan (het noordelijke deel van) Portugal mag Aveiro niet ontbreken. Verwacht zeker niet dat je in een kopie van Venetië terecht komt, ook al wordt overal de vergelijking gemaakt. Aveiro heeft een eigen authentiek karakter.

Bezocht jij Aveiro al eens eerder of spreekt het je aan?

Met dank aan Centro de Portugal en Visit Portugal.

Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-azulejos Portugal-Centro de Portugal-Aveiro-azulejos

2 Reacties

  1. Ik word happy van zulke vrolijke en kleurrijke foto’s! Wat een mooi plaatsje zeg 🙂

    1. Ja, kleuren hebben ze genoeg daar!

Laat een reactie achter