Zwemmen met walvishaaien in Mexico

Gelijk warm lopen deed ik niet. Zwemmen met walvishaaien? Nee hoor, ik zag mezelf al in stukken op de Mexicaanse oceaanbodem liggen. Ondertussen was de walvishaai lekker aan het smullen van mijn been. Of ik al had gezien hoe groot deze beesten kon worden? Een klein exemplaar is ongeveer vier meter, maar vijftien meter kan ook zomaar.

Zoals je merkt: ik ben er nog. Niet aan stukken gereten door de walvishaai. Mijn benen zitten er ook nog allebei aan en ik kan je het hele avontuur navertellen. Walvishaaien eten plankton. Daar hoefde ik me dus al niet meer druk om te maken. Ze kunnen nog steeds wel heel groot worden. Dat is natuurlijk dan ook wel weer te gek als je er boven zwemt.

Prijskaartje

Om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen. Het is niet goedkoop om dit te doen. Een aantal jaren geleden betaalde ik hier in Mexico vanuit Playa del Carmen al zo’n 150 dollar voor. Maar…je krijgt er wel een onvergetelijke ervaring voor terug. En die is dan weer niet in geld uit te drukken.

Beste reistijd

De walvishaaien zijn helaas niet het hele jaar door te spotten in Mexico. De beste periode hiervoor is juni tot en met augustus. Er zijn speciaal gidsen opgeleid die je met hun boot mee de zee opnemen.

Vooraf zijn er al anderen het water opgegaan om te kijken waar ze op dat moment zwemmen. Ook al komen de walvishaaien in deze periode het meeste voor: een garantie heb je nooit.

walvishaaien-mexico-zwemmen

Het avontuur met de walvishaaien

En dan zijn ze gespot, de boot vaart er naartoe en dan zie je die enorm grote beesten rond zwemmen. Flippers aan, duikbril op, snorkel in je mond en springen maar!

Het water in en als een malle achter dat beest aan. Eenmaal op gelijk niveau kan je rustig mee zwemmen in je beste schoolslag. Rugslag kan ook, dan zie je alleen niet zoveel.

walvishaaien-mexico-zwemmen

Waaaaaaaauuuuuuwwwwww…verder reikt mijn woordenschat niet. Zo bijzonder dat je in het wild met dit beest mee zwemt. Wauw, wauw, wauw…ja echt, logisch nadenken zit er niet in op dat moment.

En dan opeens besluit de walvishaai wat dichter bij de oppervlakte te gaan zwemmen. Leuk hoor, kan je hem van nog dichterbij zien. Ik voel alleen maar mijn hartslag omhoog gaan en mijn hart steeds harder bonken.

De walvishaai komt nu toch wel echt dichtbij. Even denk ik op zijn rug te kunnen zitten en rustig mee te varen. Even denk ik hem te kunnen aanraken. Zou ik het durven?

Net op dat moment besluit de walvishaai dat het wel genoeg is voor dat moment. Hij zakt weer dieper richting de bodem van de oceaan. Mijn hartslag gaat in een rustiger tempo over en ik kan weer opgelucht ademhalen.

Handige tips

Lijkt dit avontuur je wel iets? Zeker doen is dan mijn advies! Voordat je dit avontuur aan gaat, zet ik hieronder nog een aantal handige weetjes op een rij.

 • Ben je gevoelig voor deinende boten op het water? Neem dan vooraf pilletjes in tegen zeeziekte. Ik ben nooit zo’n held op rustig kabbelend water. Elke keer dat ik het water weer in plonsde, was een ware verlichting.
 • Vraag na of de organisatie een niet-goed-geld-terug garantie heeft. Bij een aantal organisaties krijg je het betaalde geld terug als je geen walvishaaien spot.
 • Nog nooit eerder gesnorkeld? Oefen dan eerst even rustig in het water met je ademhaling. Wanneer je dit niet eerder hebt gedaan, kan het de eerste keer onwennig aanvoelen. Je wilt niet in paniek raken op het moment dat je eindelijk boven de walvishaai zwemt.

En om je alvast een beetje voor te bereiden, hieronder een filmpje van mijn favoriete reispresentator in zijn jongere jaren…

Geniet van de ervaring

Het al-ler-be-lang-rijk-ste! Geniet ervan dat je in de open zee zwemt. Geniet dat van het feit dat je dit enorme beest ‘live’ ziet zwemmen. Voordat je het weet, vaart de boot alweer terug en is het alleen nog maar een mooie herinnering.

Heb jij wel eens met walvishaaien gezwommen? Hoe vond jij deze ervaring?

27 Reacties

 1. Echt gaaf!! Het staat zeker op mijn bucketlist, alleen nog niet gedaan. Ik was vorig jaar in Mexico, laatste paar dagen in Playa del Carmen, maar toen helaas niks gezien over zwemmen met walvishaaien, waar heb jij het gedaan? 🙂

  1. In Playa del Carmen:-) Ik was er eind juni/begin juli, midden in het seizoen voor walvishaaien dus. Misschien was je er niet in de goede periode?

   1. Oké.. 😉 Ik was er in september/oktober! Niet de goed periode zeker? 🙂

    1. Voor zover ik weet van juni t/m augustus, dus waarschijnlijk was je net te laat… Nog een keertje terug gaan dus;-)

 2. Wow, heel indrukwekkend!!

  1. Best wel he, met die grote beesten…

 3. Oh zo gaaf!! Ik wil dit ook heel graag een keer doen! Lijkt me fantastisch!

  1. Dat is het ook, zeker doen!

 4. Wat ontzettend gaaf! Ik zag Floortje pas bij 3 op reis zwemmen met walvishaaien op de Filipijnen. Sindsdien staat het op m’n bucketlist. Handig om te weten dat Mexico ook een optie is.

  1. Het kan dus ook in Mexico inderdaad, echt heel gaaf!

 5. Deze staat ook zeker op mijn bucket list! Het lijkt me echt zo gaaf! Ik vind alles wat in de zee zwemt, vooral als het groot is, fascinerend en zou echt zoooo graag zo’n walvishaai zien! Maar denk ook zeker dat mijn hart even overslaat als ie besluit zo dichtbij te komen 🙂

  1. Dat was wel even spannend, maar het is echt zo bijzonder!

 6. Leuke blog! Ik heb met walvishaaien gedoken in de Malediven, maar voor mij was het eerder een traumatische ervaring 😉 We waren geen ervaren duikers en waren net met veel moeite onze safety stop aan het doen, op vijf meter onder water. In de verte zagen we een walvishaai, hartstikke leuk natuurlijk. Opeens maakte hij een U-turn en kwam ‘ie supersnel recht op ons afgezwommen. En inderdaad, ze eten geen mensen. Maar ze zijn wel groot, en die open bek was ook doodeng. Argghhh!! In complete paniek zijn we naar de oppervlakte gezwommen, met de walvishaai, die doodleuk naast me opdook. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Kortom: een onvergetelijke ervaring 😉

  1. Dank je wel! En oh my…ik krijg al kriebels in mijn buik als ik jouw verhaal lees. Als die bek open gaat…ik vond erboven zwemmen al spannend genoeg!

 7. Dit lijkt me echt ge-wel-dig! Staat al jaren op mijn to-do list en hopelijk komt het er binnen nu en één á twee jaar van als we naar de Filipijnen gaan.. Ik schrok wel een beetje van de prijs trouwens die je noemde.. Maar inderdaad, je hebt er een geweldige herinnering voor teruggekregen!

  1. Ja, het is zo bijzonder dus moet je zeker doen! En misschien heb je geluk en ligt het prijsniveau op de Filipijnen iets lager…

 8. Ooooh ik heb je even toegevoegd aan mijn Bloglovin-lijst, want deze post heb ik dus gewoon gemist… Dus hier met enige vertraging alsnog mijn reactie: OMG wat gaaf! Wooowwww zeker eentje van mijn bucketlist. Ennehhhh stiekem ben ik best bang voor vissen (ik durf geen goudvissenkom te verschonen…. haha!) maar ik heb wel mijn duikbrevet omdat ik het onderwater zijn wel een hele serene ervaring vind. Ben benieuwd hoe mijn hart zich zou houden naast een walvishaai!!

  1. Nou ik ben nog niet zo fanatiek met Bloglovin, maar leuk dat je me hebt toegevoegd! Ik hoop voor je dat je de walvishaai aankunt, want het is echt een bijzondere ervaring!

   1. Ik vind Bloglovin zo handig, omdat ik dan 1x per dag een verzamelmail krijg met alle nieuwe posts van blogs die ik in de gaten wil houden… Ideaal voor de luie mens, hihi 🙂

    1. Ik ben er nu al in het verdiepen haha. Maar dat luie spreekt me ook wel aan;-)

 9. Wat een onwijs bijzondere ervaring zeg, dat lijkt me echt eng, maar ook heel stoer. Ik wil graag naar Mexico, dus je hebt bij deze een mooie activiteit toegevoegd aan mijn wishlist! 🙂

  1. Als je naar Mexico gaat en je bent in de juiste periode, dan zeker doen!

 10. Ben op dit moment (4augustus 2015) in Mexico Playa del carmen heb gisteren met walvishaaien gezwommen .We hadden het geluk dat we in een zeer grote groep walvishaaien terecht kwamen. Heel veel opnames gemaakt met de onderwater camera.Wij hebben 200 dollar per persoon betaald maar het was het zeker waard. Een onvergetelijke ervaring!

  1. Wat gaaf! De prijzen zijn dan inmiddels al weg omhoog gegaan, maar inderdaad een onvergetelijke ervaring!

 11. Ik ga morgen met walvishaaien zwemmen. Ben superbenieuwd. Kost trouwens een stuk minder, rond de 110 dollar. 2 tips: boek bij de locals en niet bij je hotel en afdingen! Heb er zin in!

  1. Heel gaaf, alvast veel plezier!

 12. Ik heb 10 september met walvishaaien gezwommen in Mexico wat een prachtige ervaring heb ook 200 dollar betaald maar het was me dubbel en dwars waard wow wat mooi m’n mooiste ervaring na de geboorte van mijn dochter
  Heb later in de week ook mensen gesproken die het voor 120 dollar geboekt hebben bij de locals als ik ooit nog is weer naar Mexico ga ga ik het zekers nog is weer doen !!!!

Laat een reactie achter