Een verrassende stedentrip naar Luxemburg

Een leuke stedentrip dichtbij huis…dan denk je al snel aan de Belgische steden om te genieten van de heerlijke frieten en biertjes. Ook de Duitse steden zijn in trek, vooral wanneer de kerst weer in aantocht is. Bratwursten eten op de kerstmarkt onder het genot van een glas glühwein.

Naar Luxemburg als stedentrip? Daar hoor ik eigenlijk bijna nooit iets over. Luxemburg is toch dat kleine landje waar je doorheen reist als je op weg bent naar Frankrijk of Spanje?

Maar dat het ook wel degelijk een interessante hoofdstad heeft, was mij niet bekend. Geen stad waar je dagen doorheen dwaalt, maar wel eentje die uitermate geschikt is om te combineren met de schitterende natuur en de prachtige kastelen.

Wandelen door het stadscentrum

Een grauwe ochtend staat ons te wachten, terwijl we onze wandelschoenen aantrekken om Luxemburg stad te verkennen. Een groot, grijs wolkendek zonder enig zonnestraaltje te ontdekken. Fingers crossed dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.

Een vriendelijke dame bij het lokale toeristenpunt geeft ons een plattegrond met een wandelroute door de stad. Enigszins verbaasd dat we deze in het Nederlands uitgereikt krijgen in een Franstalige stad. Het kantoor is gelegen aan een groot plein, waar de zaterdagmarkt is begonnen. Huisgemaakte jam, heerlijke kazen en kleurige bloemen staan uitgestald. Een heerlijk begin om te ontwaken in deze stad.

2015-02-14 10.19.43

Tijdens de wandeling verwonderen we ons over de prachtige gebouwen die de stad te bieden heeft. Historische beelden worden afgewisseld met kerken en overheidsgebouwen. Maar ook de winkelstraten zijn een genot om doorheen te lopen. Het straatbeeld wordt afgewisseld door knusse speciaalzaakjes en antieke winkels met allerlei snuisterijen.

Uiteraard ontkom je niet aan een enkele grote ketens en kom je ook in deze stad de H&M tegen. Wat dan wel weer bijzonder is, dat hier tegenover gerust een chique winkel als Gucci ligt. In Luxemburg doen ze niet moeilijk; alles loopt moeiteloos in elkaar over.

2015-02-14 10.29.48

 

2015-02-14 10.33.55

2015-02-14 10.42.09

Het balkon van Europa

Al snel beginnen de eerste regendruppels naar beneden te vallen. Het mag de pret niet drukken. Het uitzicht op het lager gelegen stadsdeel Grund blijft bijzonder, wanneer je over ‘Het balkon van Europa’ wandelt.

Niet veel verder liggen de Kazematten, een uniek en historisch gangenstelsel. Het is gebouwd in de rotsen rondom de stad. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog diende het gangenstelsel als schuilplaats tegen de bombardementen. Maar helaas…het nadeel van Luxemburg is februari bezoeken, wordt ons steeds duidelijker. De Kazematten zijn in deze periode van het jaar gesloten. Jammer, dan moeten we nog maar eens terug komen. Alleen dan wel ergens tussen april en oktober.

2015-02-14 12.26.12

2015-02-14 12.30.19

Grund

Vanaf ‘het balkon’ slenter je door de straten naar beneden. En ineens bevind je je in ‘Grund’, het lager gelegen gedeelte van de stad. Smalle steegjes, verdwaalde barretjes en een uitzicht op het Balkon van Europa. Een ander sfeertje, minder toeristen en een wandeling met bijzondere uitzichten.

Maar je bent nog niet klaar met het lager gelegen gedeelte van de stad als je Grund hebt gezien. Iets verderop wandel je ineens door een prachtig park. Het Central Park gevoel van New York kwam weer even om de hoek kijken. Genietend van de omgeving besef ik ineens hoe bijzonder deze stad is. En neem ik me voor te ontspannen en even nergens aan te denken. Geen regendruppel die daar iets aan kan doen.

2015-02-14 15.09.19

2015-02-14 15.15.35

Hotel Le Chatelet

Ons verblijf voor twee nachten om de hotspots van de Luxemburg te ontdekken. Hotel Le Chatelet ligt op ongeveer tien minuten lopen van het centrum. Voordeel hiervan is dat je in het weekend gratis kan parkeren in de omgeving.

Het hotel is gerenoveerd en sfeervol ingericht. De kamers zijn schoon en netjes met voldoende ruimte om alle spullen kwijt te kunnen. En niet onbelangrijk: we worden vriendelijk te woord gestaan door het personeel.

Inspiratie opgedaan?

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke stedentrip denk dan zeker eens aan Luxemburg. Laat je verrassen door de stad en bezoek deze Franstalige hoofdstad. Maar dan misschien wel in het juiste seizoen…

2015-02-14 11.06.58

2015-02-14 11.10.26

2015-02-14 11.14.18

8 Reacties

 1. Wat een originele stedentrip inderdaad! Ziet er erg mooi uit! Ik ken het land idd ook alleen maar van er doorheen rijdrn onderweg naar Spanje. Zonde eigenlijk!

  1. Het heeft mij echt verrast, dus zeker de moeite waard om er nog eens heen te gaan.

 2. Leuke blog Linda! Ik was anderhalf jaar geleden in Luxemburg (stad), maar als ik dit lees, dan kan ik zo weer eens terug. Leuk om te ontdekken, dat er dichtbij huis zo’n leuke stad is!

  1. Dank je wel Marcella! Nooit vervelend om terug te gaan naar leuke plekken toch:-)

 3. Ik ga in July naar Luxembourg stad dus ik ben ik héél erg benieuwd. Fijn om te horen dat jij het zo leuk vond.
  Groetjes en fijn weekend!

  1. Ik lees dan graag hoe jij de stad vond. Ze waren nu op sommige plekken aan het renoveren. Hopelijk zijn ze er dan klaar mee. En ik verwacht in juli ook meer bedrijvigheid dan in februari, dus dat moet wel goed komen. Jij ook een fijn weekend!

 4. Hi Linda! Leuk om je tips en blogs te volgen! Ik ga waarschijnlijk eind mei naar Luxemburg. Ik twijfelde eigenlijk nog, maar zo te lezen is het een bezoekje waard 🙂 Ben heel benieuwd!

  Groetjes!

  1. Ja, ik vond Luxemburg heel leuk. Niet alleen de stad, maar ook zeker de omgeving. Leuke omgeving om een aantal dagen naartoe te gaan!

Laat een reactie achter