Java vs. Bali: wat zijn de verschillen?

Indonesie-Java-Bali-rijstvelden-verschillen-eilanden

Stap 1. Je neemt de beslissing om naar Indonesië te gaan. Een perfecte keuze, want ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat er niets aan is.

Stap 2. Dat wordt lastiger, want welke eilanden ga je bezoeken? Er is namelijk heel veel keuze. Teveel keuze is niet goed voor een mens, al realiseer ik me dat niet iedereen daar moeite mee heeft. De bekende eilanden zoals Java, Bali, Sumatra en Lombok passeren waarschijnlijk al snel de revue.

Stap 3. Je maakt de keuze om in ieder geval naar Java en Bali te gaan. Goede keus, daar krijg je geen spijt van. Lees vooral verder, want je kan nog wel eens iets aan dit artikel hebben. Dat geldt trouwens ook als je niet van plan bent deze kant op te gaan. Wegdromen is namelijk heel prettig.

1. Islam vs. hindoeïsme

Op Java is de meerderheid van de bevolking moslim. Dat geldt overigens voor bijna het hele land, alleen Bali vormt hierop de uitzondering. Hier staat het hindoeïsme centraal.

Wat merk je dan van het geloof? Als je een tempel bezoekt, wordt een korte broek of rok niet op prijs gesteld. Je shirt met spaghetti bandjes kan je ook wel achterlaten in je hotel, want blote schouders worden niet toegestaan. Of neem in ieder geval een sjaal mee om je schouders te bedekken. Dit geldt zowel voor Java als voor Bali.

Vrouwen dragen vaak een hoofddoek, maar over het algemeen wordt de islam in Indonesië op een andere manier uitgevoerd dan wat wij van de Oosterse landen meekrijgen.

Indonesie-Bali-tempel

2. Authentiek vs. toerisme

Eén van de eerste verschillen die in mijn hoofd naar boven komt, is het authentieke dat je veelal tegenkomt op Java tegenover Bali waar het toerisme een veel prominentere rol speelt.

Krijg niet ineens de illusie dat je op Java als enige bij de Borobudur bent, want dan valt het tegen. Hier struikel je op sommige momenten daadwerkelijk over de toeristen.

Op Java rijd je wel langs kleine dorpjes, waar alles nog ambachtelijk wordt gemaakt. In de rivier zie je de lokale bevolking hun kleding wassen, terwijl vijftig meter verderop iemand zijn behoefte doet. Tsja, de keiharde waarheid.

Vanaf het moment dat we de boot afstappen en onze eerste voetstappen op Bali zetten, merk je dat alles anders is. De straten zien er schoner uit, de huizen langs de weg staan niet allemaal klaar om in te storten en je komt meer toeristen tegen.

Indonesie-Java-lokaal dorpIndonesie-Java-spelende kinderen-lokaal dorp

3. Ontdekkingstocht vs. relaxen

Op Java is het vooral enorm veel indrukken opdoen. In ons geval is Java onze eerste kennismaking met Indonesië en we genieten volop van de tempels, uitgestrekte rijstvelden en ontmoetingen met de lokale bevolking. We kijken onze ogen uit.

Na onze ontdekkingstocht op Java belanden we op Bali en het eerste dat ik echt nodig heb, is een paar dagen relaxen. Gelukkig ben ik op reis met Martijn, die na een halve dag strand alweer onrustig een rondje gaat lopen, omdat hij zich verveelt. Lange dagen achter elkaar op het strand liggen, wordt het dus niet.

Overigens is het zonde om alleen maar naar Bali te gaan om aan je bruine kleurtje te werken. Er is meer dan genoeg te bezoeken, dus wissel de activiteiten lekker af met een relaxmoment op het strand.

Indonesie-Java-Bali-rijstvelden

4. Heel goedkoop vs. goedkoop

Het prijsverschil in Indonesië ligt een stuk lager dan in Nederland, dat is een feit. Maar zelfs binnen Indonesie zijn er flinke prijsverschillen. Vooral op Java liggen de prijzen voor eten en drinken soms zo ontzettend laag, dat je er bijna niets durft te kopen.

Wij hebben op een gegeven moment allebei een bord nasi goreng voor onze neus met een blikje drinken, om vervolgens in totaal slechts € 3,50 te betalen. Wij kijken de meneer aan de kassa nog eens vragend aan of om te checken of het bedrag wel klopt. Ja, het is echt zo goedkoop.

De prijzen op Bali liggen een tikkeltje hoger, maar het is er nog steeds spotgoedkoop. Voor ongeveer € 10,- eten wij ’s avonds onze buik helemaal rond.

Indonesie-Java-markt-eten

5. Geen verschillen, maar overeenkomsten

Ook al zijn de eilanden zo verschillend, tegelijkertijd zijn er echt wel overeenkomsten. Neem allereerst de ontzettend vriendelijke bevolking, wat een lieve mensen. Hoe arm ze soms ook zijn, ze blijven lachen en zijn overal dankbaar voor.

Daarnaast zijn ze enorm onder de indruk van Martijn. Zo’n lange man met Indonesische roots en blauwe ogen; dat is toch wel een cadeautje om naar te kijken. Mijn pinda denkt daar soms wel anders over, want hij voelt zich toch wel erg ongemakkelijk onder al die aandacht.

Beide eilanden beschikken over prachtige landschappen en van de rijstvelden krijg ik geen genoeg. Dat blijven magische vergezichten. Het ene moment sta je tussen de rijstvelden en het volgende moment stap je een tempel binnen. Vergeet ook vooral tussendoor niet te genieten van het lekkere eten.

Indonesie-Java-Bali-eilanden-verschillen

Keuze maken of combineren?

Ik kan geen keuze maken, want hoewel ik Java heel bijzonder en authentiek vind, had ik ook Bali niet willen missen. In drie weken tijd ontdekken we beide eilanden en het smaakt zeker naar meer.

Dat is het bijzondere aan Indonesië. Je kan meerdere keren terug gaan en elke keer een totaal andere reis beleven. De eilanden zijn allemaal zo ontzettend verschillend, dus ik sta te trappelen om nog eens terug te gaan.

Ben jij wel eens op één van deze eilanden geweest?

16 Reacties

 1. Gelukkig heeft Bali ook nog steeds veel plekken waar weinig toeristen komen 🙂 Alleen weten geel mensen niet waar, of doen ze niet de moeite er te komen. Ik probeer op m’n site zeker aandacht te geven aan deze plekken.

  Op Java ben ik inmiddels drie keer geweest, op Bali meer dan tien keer. Ik heb de twee eilanden niet altijd gecombineerd, soms vind ik het gewoon lekker om ergens langer te blijven hangen.

  1. Leuk dat je daar aandacht aan geeft Jenny. Als je er zo vaak bent geweest, dan geloof ik ook wel dat je het niet elke keer gaat combineren. Maar voor onze eerste reis naar Indonesië vond ik het een mooie combinatie.

 2. Zeker Java! Bali is leuk, maar naar mijn idee ietwat te toeristisch. Ik zeg: volgend eiland Sumatra? ?! Dat eiland kan ik je zeker aanraden, voor de authenticiteit!!

  1. Jaaa, Sumatra lijkt ons heel gaaf! De volgende keer dat we naar Indonesië gaan, staat Sumatra absoluut op het lijstje.

 3. Ik ben nog niet in Indonesië geweest, maar wil er zeker een keer heen. Mijn gevoel zegt Bali, maar ik ga toch liever voor authenticiteit. Maar inderdaad, waarom kiezen als je naar beide eilanden kan…?

  1. Ik vond het persoonlijk ook een erg mooie combinatie!

 4. Herkenbaar dit! Vond Java ook veel ‘echter’ dan Bali. Ik vond Kuta op Bali echt een grote verschrikking. Alle schoolies uit Australië waren er ook nog eens na het eind van het schooljaar, niks aan. Maar ik heb familie wonen in het noorden van Bali en dat was dan juist weer een oase van rust en helemaal onaangetast. Ligt er dus echt aan waar je het zoekt!

  1. Kuta zijn wij een avondje geweest en dat was inderdaad echt meer dan genoeg. Bali heeft ook zeker wel rustigere plekken ja, gelukkig!

 5. Onwijs leuk om te lezen! Ik wil erg graag naar Indonesië, maar mijn man voelt er niet heul erg veel voor. Gevoelsmatig trekt het hem niet zo, hij heeft denk ik vooral het beeld van Java in zijn hoofd. Het rauwere. Maar ook dat is juist ontzettend intrigerend. Ik hoop dus zeker over een tijdje beide eilanden te combineren. Ik denk dat de combi zoals jij hem deed, eerst Java dan Bali, wel handig is. Dat relaxtere zoals je dat beschrijft klinkt toch ook plezierig.

  1. Het is echt wel heel mooi hoor. Indonesië staat echt wel hoog in mijn favorieten. Probeer hem dus toch maar over te halen!

 6. Hoi Linda,
  Herkenbaar, ik ben ook altijd op stap met een ‘pinda’ met blauwe ogen én 1.90 m… Dat trekt bekijks, tot ons groot vermaak.
  Leuk om te lezen hoe je de verschillen hebt ervaren. En ik kan je alvast beloven: ieder eiland dan wel eilandengroep heeft zo weer zijn eigen sfeertje. Je raakt niet uitgekeken in Indonesië. Je kunt ook met gemak 3-4 weken over bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi doen! Dat zijn zulke grote eilanden, dat er zelfs binnen één eiland verschillende bevolkingsgroepen, talen, traditionele kleding en cultuur is. Ik hoop dat je net als ons ook een beetje verliefd (cq verslaafd) ben geraakt aan Indonesië!

  1. Haha, ja daar zijn we overal ter wereld dol op he;-). Ik ben ook heel benieuwd naar de andere Indonesische eilanden!

 7. Goed verwoord die verschillen. Vooral dat Java zoveel authentieker is dan Bali kan ik alleen maar onderstrepen. Mijn voorkeur ligt dan ook bij Java en op Bali moet je echt van de gebaande wegen af om een enigszins soortgelijke ervaring te hebben, alhoewel het ook dan lastig blijft want er is nog een groot verschil tussen Java en Bali. Java is vele malen groter en er valt daardoor ook veel meer te ontdekken… Mooie blog ?

  1. Dank je wel! En goed om te horen dat je je in de verschillen herkent, al zal iedereen het misschien wel weer anders ervaren.

 8. Leuk en goed geschreven stuk…Ik wilde deze week ook iets schrijven over de verschillen en overeenkomsten tussen Bali & Java…Wellicht neem ik wat stukken over van jou…hahaha….
  En kom bij ons aan in Sukabumi ( West-Java ) voor degenen die in de toekomst naar Java willen reizen…

  groetjes Ron

 9. Wat ’n leuk artikel! Dit komt zeker van pas moest ik naar Indonesië gaan. Want ik ben erg aan het twijfelen welk land in Azië ik het liefst wil zien. Heb jij soms echt een aanrader? Begrijp me niet verkeerd, Indonesië lijkt me zo ontzettend mooi. Maar heb je nog andere leuke bestemmingen die je me kan aanraden?

Laat een reactie achter