Handig om te weten als je naar IJsland gaat

Laatst heb ik je al meegenomen naar de wondere wereld die IJsland heet. Mocht je plannen hebben om er naartoe te gaan, dan heb ik nog wat handigheidjes bij elkaar gezet voor de liefhebbers. Bepaalde zaken die ons zijn opgevallen tijdens de reis, maar ook een paar leuke weetjes over IJsland.

Tips & tricks

 1. Een echte aanrader is het om een leuke combinatie te maken van IJsland met een bestemming in de Verenigde Staten of Canada. Iceland Air biedt dan de mogelijkheid om 7 dagen in IJsland te verblijven, zonder dat daar extra kosten voor worden berekend. Ze hebben nog wel eens leuke aanbiedingen, dus houd dit goed in de gaten. Wij vlogen bijvoorbeeld voor € 450,- naar New York via IJsland. Niet duur voor een ticket naar New York.
 2. Ga zo vroeg mogelijk tijdens je verblijf het Noorderlicht bekijken. Mocht het dan niet doorgaan of is het toch te bewolkt, dan kan je nog uitwijken naar een andere avond. Als je een tour boekt via een organisatie, mag je onbeperkt mee totdat je het (goed) hebt gezien.
 3. Ben je in het bezit van een spiegelreflex camera? Check dan van tevoren hoe je de camera het beste kunt instellen om het Noorderlicht zo goed mogelijk te fotograferen. De professionele fotograaf zal dit vast zo weten, maar ben je toch meer een hobby fotograaf dan kan het geen kwaad om dit van tevoren uit te zoeken.
 4. Kan je op vakantie nou echt niet zonder de Mc Donalds? Dan is IJsland wellicht geen goede bestemming voor jou. Deze is namelijk niet meer aanwezig sinds de crisis een aantal jaren terug is begonnen. Het werd te duur om het vlees te importeren. Gelukkig biedt IJsland een lokale lekkernij: gefermenteerde haai…
 5. Het water uit de kraan in IJsland smaakt als fris bronwater. Je flesje bijvullen is dus geen probleem!
 6. Acht graden in IJsland is niet zoals acht graden in Nederland. Er staat vaak wel een ijzige wind, waardoor het veel kouder aanvoelt. Warme schoenen en een dikke jas zijn in de winter zeker geen overbodige luxe.
 7. Bij de Blue Lagoon is uiteraard een winkel waar je alle heerlijke producten kan kopen. Tegen een fiks prijsje, dat dan wel. Mocht je toch nog twijfelen, geen probleem. Op de luchthaven van Reykjavik is er nog een winkel. Zelfs in Nederland kan je het online bestellen. Tegen een wel nog fikser prijsje dan.
 8. Last but not least: neem een goed gevulde portemonnee mee. IJsland is vrij prijzig en voordat je het weet, ben je flink wat IJslandse Kronen armer. Wil je weten wat wij prijzig vinden? Zestig-zeventig euro betalen voor een hamburger, fish & chips, een wijntje en een biertje. Vooruit, het was dan wel een groot biertje…

2014-11-21 18.34.41

Fun facts

Soms hoor en lees je nog wel eens grappige dingen. Wist jij dat…

…meer dan de helft van de bevolking in IJsland gelooft in elfjes en kabouters?

…de IJslanders geen achternaam hebben? Ze gebruiken hiervoor de naam van hun vader met de toevoeging ‘zoon van’ of ‘dochter van’. Wel makkelijk als je gaat trouwen. Je hoeft in ieder geval niet na te denken welke achternaam je aan wilt nemen.

…ze in IJsland gek zijn op ijs? Het maakt niet uit hoe koud het is. Terwijl wij stonden te rillen van de kou stond er een IJslandse man naast ons heerlijk te genieten van zijn ijsje.

…het Noorderlicht eigenlijk het hele jaar aanwezig is in IJsland. Alleen is het in de zomer een flinke uitdaging om dit te zien. Niet zo gek als het zo lang licht blijft. Daarom zijn de wintermaanden de beste periode om dit natuurwonder te bekijken. Helemaal perfect zijn de omstandigheden als het vriest en helder weer is.

Lange winters, korte zomers

In mijn vorige blog over IJsland had ik al vermeld dat de zon laat op ging en het vroeg weer donker werd. In december zijn er zelfs dagen dat het maar drie uur licht is. Daar staat dan wel weer tegenover dat het in de zomer soms maar drie uur donker wordt. In verhouding duren de winters alleen wel langer dan de zomers. Over winterdepressies gesproken…

Eigenlijk kan ik maar één ding zeggen… Ga er gewoon eens naartoe! Of je nou daarna doorvliegt naar een andere bestemming, een stedentrip ervan maakt of met de auto één of twee weken rond gaat rijden. Je gaat ongetwijfeld een geweldige tijd tegemoet!

Wat zijn jouw tips voor reizigers die naar IJsland willen gaan?

8 Reacties

 1. Weer een leuk stukje. Handige tips. Dat het prijzig is hadden we ook in Noorwegen, toen moesten we toch een tweede keer kijken toen we de menukaart voor ons hadden 😉

  1. Ja dat geloof ik Niels. Wij hebben in drie dagen IJsland net zoveel uitgegeven als in zes dagen New York. Het mag wat kosten, maar je krijgt er een gave reis voor terug!

 2. Leuke weetjes! Jeetje, maar 3 uur licht is wel érg weinig zeg… Een ticket New York is trouwens ook niet duur dan, voor €450,- En dan tussendoor naar IJsland, een mooie combi. Zonder New York zijn de tickets ook erg goed te doen begreep ik. Voor volgend jaar best aantrekkelijk! (al hou ik niet zo van kou… ;-))

  1. Meestal ga ik ook wel voor een zonnetje erbij, maar moet zeggen dat dit ook goed bevallen is. En tickets naar IJsland zijn inderdaad wel goed te doen op het moment. Je krijgt het druk volgend jaar: IJsland, Curaçao…;-)

 3. Goede tips! Als je niet beter weet gok je dat 8 graden inderdaad 8 graden is zoals je gewend bent. IJsland lijkt me prachtig, hoor de laatste tijd zooo veel verhalen. Jammer dat de Noordelijke landen hier zo duur zijn… Ach, aan de andere kant, als je graag wilt heb je het er voor over ;-)!

  1. Ja, het prijskaartje is jammer inderdaad. Gewoon een keer afwisselen met Azië, dat compenseert het dan weer;-)

 4. Wat een leuke weetjes! Maar jemig wat een geld 76euro voor een hamburger, fish & chips en wat te drinken, ongelofelijk!

  1. Dank je wel! Tsja, we genoten wel extra lang en lekker van hetgene dat we voorgeschoteld kregen;-)

Laat een reactie achter